Stars

Sve što trebate znati o 93. dodjela Oscara: Koga ćemo gledati na crvenom tepihu, što se sve promijenilo...

  • Brojne zvijezde pripremaju se za najvažniju filmsku noć u godini nakon što je ove godine datum dodjele Oscara pomaknut s veljače na travanj, ali nije ništa manje uzbudljivo
  • Najbolji filmovi 2020. godine bit će proglašeni noćas u Los Angelesu, a glumci će se, unatoč pandemijskoj situaciji, pojaviti na crvenom tepihu kao i prethodnih godina
  • Ceremonija će se prvi put otkad postoji održati na dvije lokacije u Los Angelesu – povijesnoj željezničkoj stanici Union Station i uobičajenom domu dodjele Oscara dvorani Dolby Theatrea 

Ovo je najveća holivudska noć u godini, i dok su ograničenja pandemije omogućile da se neke zvijezde pojavljuju na svojim videopozivima za druge svečanosti u nešto ležernijoj odjeći nego što bi to možda učinili osobno dodjela Oscara vratiti će nam malo glamura. To znači da ćemo dobiti zvjezdani crveni tepih (jer očito je moda jedan od najboljih dijelova), no samo će biti malo manje gužve nego prethodnih godina. Dakle, to je pozitivno. Loša strana? Nećemo vidjeti kuhinje slavnih i njihove kućne ljubimce u pozadini.

Najbolji filmovi 2020. godine bit će proglašeni noćas u Los Angelesu. Dodjela nagrada održava se u travnju nakon dugog niza godina tijekom kojih je bila rezervirana za veljaču.

Dodjela Oscara - Lupita Nyong'o, Audrey Hepburn, Nicole Kidman Možda vas zanima Svečane haljine s Oscara: Ovo je 10 najimpresivnijih haljina s crvenog tepiha koje su oduševile svijet Rubrika Moda Moda

Uoči 93. dodjele Oskara, evo što trebate znati

Nick Jonas i Priyanka Chopra virtualno su proglasili nominirane filmove, glumice, glumce, redatelje i sve druge kreativce i umjetnike koji se natječu za prestižnu filmsku nagradu.

Gdje će se sve odvijati?

Ceremonija će se prvi put otkad postoji, održati na dvije lokacije – povijesnoj željezničkoj stanici Union Station u centru Los Angelesa i uobičajenoj dvorani Dolby Theatrea u Hollywoodu. To znači da će biti uobičajenog crvenog tepiha, samo s malo manje gužve.

Koji je dress code?

"Cilj nam je spoj inspirativnog i ambicioznog, što u stvarnim riječima znači da je formalno potpuno u redu za prisustvovati, ali casual nije. Želimo organizirati zabavnu večer za sve koji će prisustvovati, ali i za milijune obožavatelja filmova u svijetu, a smatramo da virtualni oblik ne odgovara toj ideji”, priopćila je produkcija. U istom pismu pripćenja najavili su da će i dalje postojati formalni dress code, što znači da nisu željeli  brojna javljanja hollywoodskih zvijezda u pidžamama i trenirkama kao na dodjeli Zlatnih globusa.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram Dolby Theatre u Hollywoodu

Tko će voditi svečanost?

Dodjela Oscara 2021. ponovno će se održati bez voditelja, kao što je to slučaj već dvije sezone za redom. U ulogu producenta cijelog događaja uskočiti će genijalni Steven Soderbergh, uz ostatak produkcijske ekipe. Nakon produkcije slavnih blockbustera, serija i filmova, Soderbergh je i sam osvojio Oscara, a sada će biti u ulozi producenta najneobičnije dodjele do sada. 

Tko će prezentirati nagrade?

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram Pobjednici prošlogodišnje dodjele Oscara

Iako voditelja nema, predstavljat će se prošlogodišnji glumački pobjednici - Joaquin Phoenix, Renee Zellweger, Brad Pitt i Laura Dern, kao i Bong Joon Ho, Angela Bassett, Halle Berry, Don Cheadle, Bryan Cranston, Harrison Ford, Regina King, Marlee Matlin, Rita Moreno, Reese Witherspoon i Zendaya.

Možda vas zanima Najveće blamaže i nevjerojatni trenuci s dodjela Oscara koje su šokirale svijet Rubrika Life&style Life&style

Tko je nominiran?

U konkurenciji za najbolji film su: The Father, Judas And The Black Messiah, Mank, Minari, Promising Young Woman, Nomadland, Sound Of Metal i The Trial Of The Chicago 7. Crno-bijeli film "Mank" Davida Finchera, koji govori o scenaristu Hermanu J. Mankiewiczu i njegovom razvoju scenarija za Građanina Kanea (1941.) najnominiraniji je film ove godine, s ukupno 10 nominacija.

Slijede ga filmovi koji imaju po šest nominacija: The Father, Judas And The Black Messiah, Minari, Nomadland, Sound Of Metal i The Trial Of The Chicago 7. Promising Young Woman je dobila pet nominacija. Pogledajte potpuni popis nominacija OVDJE.

Dvije su žene prvi put nominirane za najbolju režiju uključujući Chloé Zhao ("Nomadland") i Emerald Fennell ("Promising Young Woman"). Natjecat će se protiv Thomasa Vinterberga ("Another round"), Davida Finchera ("Mank") i Leeja Isaaca Chunga ("Minari").

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram Poznati glumci na dodjeli Oscara 2020.-te

Nakon prethodnih kritika zbog nedostatka raznolikosti, ovogodišnji uži izbor nudi najrazličitiju postavu glumačkih nominacija ikad, s devet od 20 nominiranih iz skupina etničkih manjina - što je veliki pomak u odnosu na prošlogodišnju najavu, kada samo jedna od 20 nominiranih, britanska zvijezda Cynthia Erivo, nije bila bijela. Ova promjena dolazi nakon što je Akademija značajno proširila svoje glasačko tijelo, pozvavši više od 800 novih članova u proteklih godinu dana.

Predviđanja

Sve se svodi na ovo. Najduža sezona nagrada bliži se kraju, nakon mučne pandemijske godine koja je zamalo uništila filmski posao. Prvi puta u dodojeli Oskara žene i ljudi u boji će dobiti veće priznanje - ali ima mjesta i za iznenađenje ili dva. U zbirci pobjednika očekuje se da će "Nomadland" biti vodeći filmski pobjednik.

Je li ovo najposebnija kreacija od svih na oscarovskom crvenom tepihu ikada?!

Neke filmske favorite kao što su Promising Young Woman, Nomadland i Minari možeš pogledati u kinu, a za publiku je odlična vijest što je brojne nominirane filmove ove godine moguće pogledati na velikim streaming servisima, poput Netflixa, koji je i sam nominiran s čak 31 nominacijom.

Zanimljivosti o Oskarima 2021. 

Posljednji put dobitnici najbolje glumice i najboljeg glumca bili su iz istog filma 1998. godine

Nemojte se kladiti da se to neće dogoditi ove godine - Viola Davis i Chadwick Boseman mogli bi osvojiti obje nagrade za Black Bottom Ma Rainey. Helen Hunt i Jack Nicholson posljednji su par koji je postigao duo za obje nagrade, za As Good As It Gets.

Dobitnica Zlatnog globusa za najbolju sporednu glumicu nije propustila nominaciju za Oscara od 1976. godine.

To se, međutim, promijenilo ove godine. Jodie Foster osvojila je Globus za nastup u Mauritaniju, ali nije niti jedna od pet nominiranih za Oscara.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Glenn Close

Glenn Close odradila je najbolju (i najgoru) glumu 2020. godine.

Ova 74-godišnjakinja trenutačno ima sumnjivu čast biti najnominiranija glumica u povijesti koja nikada nije pobijedila. Osmu ovogodišnju nominaciju postigla je za svoj nastup u Hillbilly Elegy - filmu koji  bilježi veliku razliku između ocjene gledatelja (84%) i ocjene kritike (26%) na Rotten Tommatoes-u.

Kao rezultat toga, Close je nominirana za najbolju sporednu glumicu na dodjeli Oscara, ali i za najgoru sporednu glumicu na alternativnoj ceremoniji Razzies. Ona je tek treća glumica kojaje za istu izvedbu postigla dvostruku nominaciju Oscar-Razzie. Ostali su bili Amy Irving (za Yentl) i James Coco (Only When I Laugh).

Film Judas And The Black Messiah nema glavnog lika

Barem, ne prema Akademiji. Daniel Kaluuya i LaKeith Stanfield nominirani su u kategoriji najboljeg sporednog glumca za film. To je mnoge gledatelje Oscara zbunilo. Ako su glumci koji su glumili i Judu i Crnog Mesiju bili sporedni likovi, tko je onda bio glavni? Objašnjenje je, jednostavno, da Akademija omogućuje svojim biračima da odaberu u koju će kategoriju nekoga nominirati.

Ne sumnjamo da će biti zanimljivo, a ovu po mnogočemu drugačiju dodjelu zlatnih kipića moći ćemo pratiti na Prvom programu HRT-a u noći s 25. na 26. travnja s početkom pola sata iza ponoći. Skraćena snimka Oscara bit će prikazana 26. travnja u 21 sat na Drugom programu.

Photo: Shutterstock

Komentari 0