Life&style

Filmovi s najviše Oscara u povijesti: Jesi li ih pogledala sve?

  • Uskoro se održava 94. dodjela Oscara, a mi smo se prisjetile koji su to filmovi u dosadašnjim ceremonijama osvojili najviše zlatnih kipića
  • Prednjače tri filma koji se i dalje smatraju najuspješnijima s po 11 osvojenih Oscara
  • Osim njih, tu su i oni filmovi s najviše nominacija u raznim kategorijama, ali i posebna kategorija koja okuplja najbolje strane filmove

Filmovi s najviše osvojenih Oscara na spektakularnoj ceremoniji Američke filmske akademije uvijek su nam posebno zanimljivi. Uskoro stiže 94. dodjela Oscara, slavnih zlatnih kipića, koja će se održati 27. ožujka, a obilježit će najvažnija filmska i glumačka imena u protekloj godini. Upravo je Oscar i prisutstvo na ovome prestižnome filmskom okupljanju često pokazatelj uspjeha nekog filma, barem kad je riječ o krugovima kritičara i znalaca filma.

Dodjela je iz godine u godinu jedan od najvažnijih događaja u svijetu filmu, a osvojene nagrade i količina nominacija ostaju zapisane duboko u povijesti. Pa ako još nisi, i dalje stigneš pogledati neke od najnagrađivanijih filmova uopće pa ti donosimo pregled naslova koji su osvojili najviše Oscara u povijesti, sve od 16. svibnja 1926. godine i prvoga dana održavanja velike dodjele zlatnoga kipića.

Filmovi koji su dobili najviše Oscara

Čak su tri filma u povijesti Oscara osvojila i kući odnijela po 11 nagrada Oscar. Prema godinama objavljivanja filmova, to su "Ben-Hur " iz 1959. godine, koji je bio nominiran u 12 kategorija, i to od tada mogućih 15. Zatim je 1997. godine "Titanic" ponovio isti uspjeh, no nominiran je bio u 14 kategorija od mogućih 17, a zatim se velikom trojcu pridružio i treći dio trilogije "Gospodar prstenova: Povratak kralja" iz 2003. godine koji je bio nominiran u 11 od 17 kategorija.

Možda vas zanima Sezona je Oscara - tome u čast izabrali smo 8 najboljih oscarovskih filmova na Netflixu Rubrika Life&style Life&style

"Ben-Hur" filmski je klasik, a ujedno i remake originala, koji se često ističe kao najbolja epska priča američke kinematografije s posebnim naglaskom na uspjeh kostimografije i tehnike snimanja. Ovaj film važan je i zbog akcijske scene prikaza utrke konja s kočijama jer je to dotad bila najdulja filmska scena uopće. Radnja prati bogatoga židovskog princa Judu Ben-Hura koji živi u Jeruzalemu, a dolaskom rimskih vojnika njegov se život iznenada mijenja, a ubrzo ga i progone iz rodnoga grada. Među osvojenim nagradama nalaze se Oscar za najbolji film, redatelja, glavnoga glumca, sporednoga glumca te Oscar za kostimografiju.

"Titanic" vjerojatno niti ne trebamo posebno predstavljati jer Jack i Rose postali su jedna od najpoznatijih ljubavnih priča uopće pa tako i na filmu. Među osvojenim se Oscarima nalaze oni za najbolji film i najboljeg redatelja i najbolji film te vizualne efekte, a iako onaj za najbolju glazbu nije primio, svi slavne hitove ipak vrlo dobro poznajemo.

Najslavnija i najpopularnija filmska trilogija "Gospodar prstenova" svojim je trećim dijelom, "Povratak kralja", uvelike bio zaslužan za ulazak fantasy žanra u svijet mainstreama i prestižnih nagrada Akademije. Temeljilo se to uvelike na snažnim vizualnim efektima, načinima snimanja i izuzetnoj kreativnosti uopće. Osvojio je 11 zlatnih kipića među kojima onaj za najboljeg redatelja i najbolji film, najbolji scenarij, montažu, kostimografiju, glazbu i vizualne efekte. Osim toga, upravo je ovaj film svojevrstan apsolutni pobjednik jer je osvojio baš sve nagrade za koje je nominiran. Jednostavnim rječnikom zapisali bismo to kao: 11/11. 

Nakon njih film s osvojenih 10 Oscara je "West Side Story" iz 1961. godine, zatim "Gigi" iz 1958. godine, "Posljednji car" iz 1987. godine i "Engleski pacijent" iz 1996. godine s njih 9 osvojenih, a "Milijunaš s ulice" iz 2008. godine s 8 Oscara, kao i "Gone with the Wind" iz 1939. godine, "From Here to Eternity" iz 1953. godine, "On the Waterfront" iz 1954. godine, "My Fair Lady" iz 1964. godine, "Cabaret" iz 1972. godine, "Ghandi" iz 1982. godine i "Amadeus" iz 1984. godine.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram Gone with the Wind

Najviše nominacija za Oscara

No, kad je riječ o samim nominacijama, tri filma koja su nominirana u najviše kategorija, i to u njih 14, su"Sve o Evi" iz 1950. godine, koji je osvojio šest Oscara, zatim "Titanic" koji ih je osvojio 11, a nakon njih "La La Land" iz 2016. godine koji je osvojio šest zlatnih kipića.

Možda vas zanima Najbolji Netflix filmovi u 2022: Ovih 25 naslova vrijedi pogledati i dva puta! Rubrika Life&style Life&style

Oscar za najbolji strani film

Kad je riječ o kategoriji najboljih stranih filmova, najviše su nagrada, i to njih ukupno četiri, osvojila tri filma - "Fanny i Alexander" iz 1982. godine, zatim "Crouching Tiger, Hidden Dragon" iz 2000. godine i nedavni "Parazit" iz 2019. godine. Najviše pak nominacija u kategoriji stranog filma osvojila su njih dva, i to svaki s po 10 nominacija - "Crouching Tiger, Hidden Dragon" i "Roma" iz 2018. godine.

Možda vas zanima Svi dobitnici Oscara 2022.: CODA je film godine, Dina osvojila najviše kipića Rubrika Stars Stars
Photo: Instagram@gisou

Komentari 0