Life&style

Dobra vijest! Nisi luda ako pričaš sama sa sobom, naprotiv - to je sjajno za tvoje zdravlje

  • Ponekad su najbolji razgovori oni koje vodimo sami sa sobom, makar nismo baš sto posto sigurni je li to normalno
  • No, znanost je ovoga puta na našoj strani i smatra da to nije samo normalno, već je i poželjno
  • Psihoterapeutkinja i socijalna radnica Lisa Ferentz govori da nema ničeg važnijeg od načina na koji razgovaramo sami sa sobom jer se na taj način lakše suočavamo sa svakodnevnim izazovima

Šanse da tijekom dana nesvjesno razgovaraš sama sa sobom su velike, od "Joj, opet kasnim!" do "Uf, imam toliko posla". Ako se ponekad uhvatiš kako žustro raspravljaš o nekoj TV emisiji sama sa sobom, ne brini, znanost je na tvojoj strani. "Glasno izražavanje unutarnjih misli je zapravo poželjno te nam pomaže da se bolje nosimo sa sadašnjim i budućim izazovima. Svi bismo s vremena na vrijeme trebli dobro porazgovarati sami sa sobom", smatra Lisa Ferentz, psihoterapeutkinja i socijalna radnica.

Lisa primjenjuje ovu praksu na klijente kojima želi pomoći u razvijanju pozitivnog pogleda na sebe i na dan koji je pred njima. "Nema ničeg važnijeg od načina na koji razgovaramo sami sa sobom. Unutarnji monolog na suptilan način prikuplja naše misli, emocije i ponašanje. Ukratko, ako je netko prema sebi konstantno kritičan i negativan, takav pristupa svojim dnevnim obvezama te ne dozvoljava svom mozgu da razvije pozitivniji pogled na svijet". 

Možda vas zanima Ako sada počneš raditi ovih 6 stvari za svoju kožu, estetski kirurg ti neće biti potreban Rubrika Beauty Beauty

Zapisuj sve ono na čemu si zahvalna i što se čini snažnom

Dobar način za usvajanje pozitivnijeg mentalnog sklopa je zapisivanje onoga na čemu si zahvalna i onoga što se te čini sposobnom i snažnom. Nakon što ih zapišeš, stani pred zrcalo i glasno pročitaj zapisano. Nemoj odustati ni ako se počneš osjećati čudno jer te ionako nitko drugi ne čuje. "Jednom kad ga usvojiš, pozitivno razmišljanje će postati tvoj način života i više se nećeš vraćati negativnim obrascima ponašanja". 

Lisa također potiče ljude da sami sebe glasno ohrabruju prije potencijalno stresnih i uznemirujućih događaja. "Na taj način postajemo hrabriji i samopouzdaniji te se lakše suočavamo sa stresnim događajima. Ovu taktiku osobito vole primjenjivati sportaši prije važnih natjecanja".

Izgovaranje frustracija na glas je jednako dobro za tvoje mentalno zdravlje

No, to ne znači da ne smiješ na glas ispoljavati i negativne emocije i frustracije, samo im trebaš pristupiti na ispravan način. "Izgovaranje frustracija na glas može imati pozitivan učinak na njihovo rješavanje. Na taj način imamo priliku sagledati problem iz drugog kuta i spoznati njegovu važnost. Jednom kad ih izgovoriš na glas, zapitaj se je li zaista vrijedno nastaviti razbijati glavu njima ili bi ih jednostavno trebala pustiti".

Možda vas zanima Izgleda da je ovo najpoželjnija boja ovog ljeta - evo kako ćeš je najbolje nositi Rubrika Moda Moda

 

Photo: shutterstock

Komentari 0