Lifestyle 6181 prikaza 15. svibnja 2018.

10 trikova da uštediš i spasiš se bankrota prije sljedeće plaće

Thinkstock.

Sigurno ti je poznat sljedeći scenarij: mjesec ne može biti prekratak da bi imala novca do kraja…

Stoga ćemo ti otkriti neke jednostavne trikove s pomoću kojih lako možeš uštedjeti nešto novaca – bez da nam nešto duguješ ili ti zaračunamo još i kamate! 

1. Kod tebe ili kod mene?

Naš prvi savjet za jednostavnu štednju: pozovi prijatelje k sebi. Osim što nećeš potrošiti toliko novaca kao u kafiću, puno je udobnije nego većina glasnih i zadimljenih lokala. 

via GIPHY

2. 10 kuna trik

Ne, to nije mađioničarski trik, ali će učiniti čuda za tvoj novčanik. Dakle, svaki put kad ti u ruke dođe novčanica od 10 kuna (ili 5 kuna, onaj simpa medo, mada se njih rijetko dobije) stavi je na stranu i kasnije u kasicu. Nemalo ćeš se iznenaditi kad otvoriš kasicu ako ti bude neka frka. 

via GIPHY

3. Minimalizam 

Ono što je trenutačno popularno u drugim područjima života, možeš lako iskoristiti i na financije. Sigurno ti je poznato sljedeće: ulaziš u kupaonicu, a hrpetina kozmetičkih proizvoda zabljesne te već pri ulasku. S time je sada kraj! Kupuj kozmetičke proizvode komad po komad i iskreno se zapitaj koliko ih često koristiš i trebaš li doista baš sve? Kad si zadnji puta koji koristila? Vidjet ćeš kako će se broj smanjiti. Manje je više! A to vrijedi i za sve ostalo od odjeće, do stvari u smočnici. Jer, da, gomilamo čak i hranu pa na kraju i dio nje završi u smeću. 

via GIPHY

4. Samo keš 

Podigni novac sa bankomata – jednom tjedno - i to svotu koju možeš potrošiti taj tjedan. Karticu pospremi potom u ladicu. Zapisuj sve svoje izdatke. Vidjet ćeš kako će se potrošnja smanjiti. 

via GIPHY

5. Zbogom, kupovino iz frustracije 

To zaboravi! Zašto? Kad si frustrirana zbog nečega i ideš u kupovinu, onda najčešće sumanuto trošiš – jer se time tješiš i nagrađuješ. To nikako nije dobro – niti za novčanik, niti za tvoje živce. 

via GIPHY

6. 7 dana i 10-minutno pravilo 

Kad želiš nešto kupiti, nemoj to odmah napraviti, nego si uzmi vremena i gledaj druge stvari po trgovini 10-ak minuta. Ako još uvijek baš žarko želiš tu stvar, onda odmah na kasu! Ako si nesigurna, radije se zaustavi. Dobro razmisli. Osobito kad je riječ o većim investicijama – uzmi si sedam dana vremena da dobro promisliš. Kod kuće – ne u trgovini. 

7. Trik s kuvertom 

Ovo je vrlo jednostavan, ali superučinkovit trik. Odredi si točno koliko možeš potrošiti za mjesec dana. Stavi tu svotu u kuvertu i vadi novac kad je potreban. I nema varanja! 

via GIPHY

8. Bez pritiska 

Kad smo u žurbi i pod pritiskom idemo u kupovinu, obično nam u kolicima završi nešto neplanirano. Nikada nemoj ići kupovati nešto ako se žuriš i ako nemaš vremena – u tim slučajevima kupuje se jedino ono najnužnije. 

9. Makni prste od online-kupovine 

Klik ovdje, klik tamo i ode pola plaće! Tako je jednostavno kupovati putem Interneta – upravo zato nemoj to raditi! Imaj na umu što ti je uistinu potrebno. Još jedan praktični dodatak: nema troškova poštarine, čekanja i puta do pošte. 

Možda vas zanima... 3 načina na koja najsretniji ljudi troše novac Rubrika Lifestyle Lifestyle

10. Male stvari…

…čine život sretnim. I upravo je štednja na velikim stvarima bolja. Napravi si popis velikih stvari koje si želiš i jednom godišnje si priušti jednu. 

via GIPHY

Komentari 0