Life&style

10 trikova da uštediš i spasiš se bankrota prije sljedeće plaće

  • Sigurno si ovo ljeto potrošila dosta novca, a do plaće ima još dosta...
  • Onda je vrijeme za štednju
  • Donosimo ti trikove s kojima ćeš lakše prebroditi krizu, a ubuduće i uvijek moći staviti nešto sa strane

 

Sigurno ti je poznat sljedeći scenarij: mjesec ne može biti prekratak da bi imala novca do kraja…Stoga ćemo ti otkriti neke jednostavne trikove s pomoću kojih lako možeš uštedjeti nešto novaca – bez da nam nešto duguješ ili ti zaračunamo još i kamate! 

1. Kod tebe ili kod mene?

Naš prvi savjet za jednostavnu štednju: pozovi prijatelje k sebi. Osim što nećeš potrošiti toliko novaca kao u kafiću, puno je udobnije nego većina glasnih i zadimljenih lokala. 

2. 'Medo' trik

Ne, to nije mađioničarski trik, ali će učiniti čuda za tvoj novčanik. Dakle, svaki put kad ti u ruke dođe kovanica od 5 kuna, onaj simpa medo, stavi je na stranu i kasnije u kasicu. Nemalo ćeš se iznenaditi kad otvoriš kasicu ako ti bude neka frka. 

3. Minimalizam 

Ono što je trenutačno popularno u drugim područjima života, možeš lako iskoristiti i na financije. Sigurno ti je poznato sljedeće: ulaziš u kupaonicu, a hrpetina kozmetičkih proizvoda zabljesne te već pri ulasku. S time je sada kraj! Kupuj kozmetičke proizvode komad po komad i iskreno se zapitaj koliko ih često koristiš i trebaš li doista baš sve? Kad si zadnji put koji koristila? Vidjet ćeš kako će se broj smanjiti. Manje je više! A to vrijedi i za sve ostalo od odjeće, do stvari u smočnici. Jer, da, gomilamo čak i hranu pa na kraju i dio nje završi u smeću. 

4. Samo keš 

Podigni novac s bankomata – jednom tjedno - i to svotu koju možeš potrošiti taj tjedan. Karticu pospremi potom u ladicu. Zapisuj sve svoje izdatke. Vidjet ćeš kako će se potrošnja smanjiti. 

5. Zbogom, kupovino iz frustracije 

To zaboravi! Zašto? Kad si frustrirana zbog nečega i ideš u kupovinu, onda najčešće sumanuto trošiš – jer se time tješiš i nagrađuješ. To nikako nije dobro – niti za novčanik, niti za tvoje živce. 

Možda vas zanima Smiješi li ti se bogatstvo? Ova 3 horoskopska znaka najbolje znaju kako doći do novca Rubrika Life&style Life&style

6. 7 dana i 10-minutno pravilo 

Kad želiš nešto kupiti, nemoj to odmah napraviti, nego si uzmi vremena i gledaj druge stvari po trgovini 10-ak minuta. Ako još uvijek baš žarko želiš tu stvar, onda odmah na blagajnu! Ako si nesigurna, radije se zaustavi. Dobro razmisli. Osobito kad je riječ o većim investicijama – uzmi si sedam dana vremena da dobro promisliš. Kod kuće – ne u trgovini. 

7. Trik s kuvertom 

Ovo je vrlo jednostavan, ali superučinkovit trik. Odredi si točno koliko možeš potrošiti za mjesec dana. Stavi tu svotu u kuvertu i vadi novac kad je potreban. I nema varanja! 

8. Bez pritiska 

Kad smo u žurbi i pod pritiskom idemo u kupovinu, obično nam u kolicima završi nešto neplanirano. Nikada nemoj ići kupovati nešto ako se žuriš i ako nemaš vremena – u tim slučajevima kupuje se jedino ono najnužnije. 

9. Makni prste od online-kupovine 

Klik ovdje, klik tamo i ode pola plaće! Tako je jednostavno kupovati putem Interneta – upravo zato nemoj to raditi! Imaj na umu što ti je uistinu potrebno. Još jedan praktični dodatak: nema troškova poštarine, čekanja i puta do pošte. 

Možda vas zanima Ovo želimo naučiti! 3 načina na koja najsretniji ljudi troše novac Rubrika Life&style Life&style

10. Male stvari…

…čine život sretnim. I upravo je štednja na velikim stvarima bolja. Napravi si popis velikih stvari koje si želiš i jednom godišnje si priušti jednu. 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0