Life&style

Opusti se... S ova tri psiho-trika ništa te neće izbaciti iz takta

Rokovi, hektika, ludnica: naša moderna svakodnevica prepuna je stresa – i to dan za danom. S nestrpljenjem očekujemo sljedeće blagdane ili godišnji. Malo „opuštanja“ mogle bismo postići u kratkim stankama – čak i u redu u trgovini ili u uredu. Kako? Sa „smirenošću to go!“

Sačuvati staloženost i mir nije uvijek laka zadaća. Stres na poslu, svakodnevni problemi, buka ili međuljudski konflikti mogu dovesti do toga da nam pregori koji osigurač. Međutim, moramo se kontrolirati i izbjegavati bilo kakve ispade bijesa. Naime, opušteni ljudi žive puno zdravije. Pravi su optimisti, uvijek u svemu vide ono lijepo – dok oni u stresu uvijek vide ono najlošije. Ove tri jednostavne vježbe pomoći će ti gledati na stvari iz mnogo opuštenije perspektive. 

1. Prestani se uspoređivati 

Tko se brzo uzbudi zbog sitnica ili preosjetljivo reagira, uglavnom ima velike prohtjeve od sebe same. Naše kompetitivno društvo traži od nas da se stalno mjerimo s drugima. A pri tome rijetko promatramo slabosti drugih ljudi. Umjesto toga gledamo što oni mogu bolje od nas. Što pomaže protiv toga? Pokušati se „prebaciti“ na nekoga drugoga, na primjer najbolju prijateljicu. Što bi njoj savjetovala kad je nesretna ili je napravila neku pogrešku? Vrlo brzo ćeš primijetiti koliko si prema njoj popustljivija i opuštenija. Priušti i sebi jednaki „tretman“! 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

2. Pokloni si smiješak 

Je li naš stres stvaran ili nije, našem je mozgu potpuno svejedno. Na što god da mislimo, čime god da se bavimo, utječe na nas. Zbog toga moramo mozgu slati pozitivne podražaje. S ovom strategijom u 60 sekundi Vere F. Birkenbihl ćeš to brzo postići: pokloni si smiješak! Jer: „Kad se smijemo, mišići lica 'pritisnu' živac koji signalizira mozgu: oprez, vlasnik mozga se smije!“. Potom mozak odmah počne proizvoditi hormone sreće koje naš imunološki sustav prihvaća s veseljem. 

3. Meditiraj 

Našem mozgu možemo slati pozitivne podražaje kratkim, svjesnim stankama. Trominutna meditacija može nas fantastično opustiti. I tu nema isprike kako za takvo što nemamo vremena! Ovu vježbu možeš napraviti u redu u trgovini, u čekaonici kod liječnika, u tramvaju, autobusu, na zahodu… A izvodi se ovako: 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

3-minutna meditacija

1. minuta: u prvoj minuti trebaš pronaći najudobnije i najugodnije moguće stanje. Koncentriraj se na sebe i ispitaj svoju percepciju. Što se zapravo događa? Napeta sam – OK. Bijesna sam – OK. Osjećam se premoreno – OK. Važno je da se ne osuđuješ, nego da opažaš! 
2. minuta: u drugoj minuti se pokušaj koncentrirati na disanje. Pri tome pokušaj isključiti sve drugo, čak i misli, te jednostavno osjećaj disanje. Pri tome ti može pomoći ako staviš ruku na gornji dio trbuha ili na prsni koš ili se koncentriraš na protok zraka kroz nosnice. 
3. minuta: u trećoj minuti skreni pažnju na cijelo tijelo - kako bi ga osjetila kao cjelinu. 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0