Life&style

Dizajneri interijera tvrde da bismo ovih 10 stvari svi trebali imati u spavaćim sobama

  • Kada je uređenje interijera u pitanju, mnogi se dizajneri zalažu za drugačije ideje i rješenja, no postoje i neka oko kojih su apsolutno jednoglasni i složni, a jedna od njih je i što bi se sve trebalo nalaziti u spavaćim sobama
  • Kako u ostalim prostorijama, tako i u spavaćoj sobi, prostor će najluksuznije i najurednije izgledati ukoliko stvari nisu posvuda, već su uredno pospremljene i skrivene od pogleda
  • Što se pak ostalih važnih pravila tiče, ovo je popis svega što će spavaću sobu pretvoriti u opuštajuću intimnu oazu kakva bi ona i trebala biti
  • Pročitaj više: Svi trendovi u uređenju interijera uspjeli su stati u jedan od najljepših stanova koji smo vidjeli

Nedavno sam, pregledavajući slike njujorškog stana Lily Allen i Davida Harboura, a koji me, usput rečeno, apsolutno oduševio, malčice ostala paf kada sam vidjela do koje je mjere moguće ne poštivati pravila u uređenju interijera. Prostor koji će svatko tko se iole razumije u interijere svrstati u kategoriju maksimalističkih i eklektičnih, a koji je Lily samostalno uredila, zaokuplja pažnju baš svakim detaljem, a najviše me se dojmio neobičan smještaj određenih komada gdje ih nikada ne bismo očekivali. Kao na primjer hladnjak u standardnoj veličini koji se nalazi u njihovoj nestvarno dekadentnoj kupaonici. 

I dok bi o njezinim odabirima u uređenju interijera dizajneri, sigurna sam, imali svašta zanimljivo za reći, i svaki bi, još sam sigurnija, imao neko svoje mišljenje, postoje neka teme oko kojih su apsolutno jednoglasni i složni, a jedna od njih je i što bi se sve trebalo nalaziti u spavaćim sobama. I ne, ne bi tamo trebalo biti ni hladnjaka ni ničega drugog u toj mjeri neočekivanog, ali bi u baš svakoj trebalo biti, kažu, ovih deset stvari!

 | Autor: Instagram @zigandcompany Instagram @zigandcompany Foto: Instagram @zigandcompany

Ambijentalna rasvjeta

Ako postoji prostorija u kojoj ne želimo upaljeno glavno svjetlo, kažu dizajneri interijera, onda je to spavaća soba. Naše bi spavaće  sobe, kažu, trebale biti prostori za opuštanje, a stropna se rasvjeta nikako ne uklapa u tu priču. Ono što se uklapa je akcentna rasvjeta koja je neophodna kako bi naša spavaća soba postala ugodnija i stvorila još meditativnije okruženje. Rješenje mogu biti stolne svjetiljke na noćnim ormarićima, podne lampe zanimljivog dizajna ili pak zidne svjetiljke s obje strane kreveta. I svako je puno bolje i sretnije od jakog stropnog svjetla.

Noćni ormarić

Noćni su ormarići u spavaćoj sobi neophodni kako iz estetskih razloga, tako i kao mjesta za odlaganje svih onih potrepština koje na ovaj ili onaj način imaju veze s našim ritualima spavanja ili opuštanja prije utonuća u san. Složni su i po pitanju toga kako bismo ih najbolje trebali koristiti pa bismo tako, kažu, na njima trebali izlagati neke omiljene komade poput knjiga, svijeća ili kakvih drugih oku ugodnih sitnica, dok bismo ladice i njihovu unutrašnjost trebali ostaviti za skladištenje svega onoga što nam je potrebno i što često koristimo, ali nije estetski toliko privlačno da bi bilo izloženo na samom ormariću. 

Složni su i da ormarići ne moraju nužno biti ormarići, već ulogu istih može preuzeti i hrpa knjiga, zanimljiv stolac ili bilo što drugo na što možemo staviti sve svoje osnovne stvari.

 | Autor: Instagram @jeremiahbrent Instagram @jeremiahbrent Foto: Instagram @jeremiahbrent

Veliko ogledalo

Osim što u spavaćim sobama spavamo, one su i mjesto u kojemu se pripremamo za dan koji je pred nama pa je nezaobilazan detalj koji će nam pomoći u uspostavljanju tog osjećaja rutine i veliko ogledalo. Osim što mala ogledala neće biti u stanju poslužiti svrsi i dati nam jasan pogled na naše modne odabire, nešto veća ogledala će pomoći i da mala spavaća soba djeluje veća nego što je.

Može to biti klasično zidno ogledalo, veliko ogledalo tek naslonjeno na zid ili pak, u nedostatku prostora, ono montirano na unutarnju  stranu vrata ormara. Najpoželjnija su, dakako, ona izložena pogledima koja će baš svaku spavaću sobu učiniti veličanstvenijom.

Možda vas zanima Skandinavski dizajn interijera: 12 ključnih pravila uređenja skandinavskih obiteljskih domova Rubrika Life&style Life&style

Raskošan tepih

U spavaćoj su sobi teksture apsolutno dobrodošle. Osim što će nam pružiti osjećaj mekoće pod nogama, tepisi će u spavaćim  sobama doprinijeti ugodnom, toplom i opuštajućem ugođaju. Poželjno je da su veliki, a za one koji vole razigranije uređenje, u pitanju čak ne mora biti samo jedan tepih već je dobrodošlo i kombiniranje nekoliko njih različitih veličina, tekstura i uzoraka.

Namještaj raspoređen unutar okvira koje tepih stvara pomoći će da cijela soba djeluje povezano, a manji, zasebni tepisi odlično su rješenje za podjelu tematskih cjelina. Manji tepih ispod ormara i ogledala tako će, na primjer, vizualno odijeliti prostor kao onaj predviđen za spremanje.

 | Autor: Instagram @marzena.marideko Instagram @marzena.marideko Foto: Instagram @marzena.marideko

Statement fotelja

Zanimljivi komad poput fotelje, stilske stolice, klupe ili bilo čega drugoga na što je moguće sjesti, a da nije krevet, sjajno će podignuti sobu, ali i pružiti u njoj zgodan kutak za odmor i opuštanje. Uvijek je dobar odabir nešto snažnog uzorka, boje ili teksture poput bouclea. Čak će i tamne, pomalo ćudljive boje stvoriti ugodnu atmosferu, a ovaj će se komad pokazati kao posebno svrsishodan u jutrima kada se spremamo i kada se, u trenucima kada trebamo sjesti, čini nekako kontraproduktivno zavaliti se na krevet. A uz to će soba izgledati nevjerojatno chic!

Police

Površine na koje bismo mogli dodati drage nam predmete i dekoracije uvijek su dobrodošle u svakoj prostoriji, pa tako i u spavaćoj sobi.  One nude mjesto za ukrase i slaganje knjiga, ali i drugih osobnih sitnica, keramike i biljaka, a također mogu na zanimljiv način  istaknuti zidove. 

Koriste li se na pravi način, police mogu izgledati super chic, a svi oni koji su skloni neredu, trebali bi si postaviti neke granice i ne  dopustiti si da pretjeraju. Prvo i najvažnije pravilo kod izlaganja dekoracija je da sve više od tri ukrasna predmeta može početi izgledati vizualno uznemirujuće.

 | Autor: Instagram @sans.murs Instagram @sans.murs Foto: Instagram @sans.murs

Zavjese

Nikada ne bismo smjeli podcijeniti moć zavjesa u spavaćoj sobi. Ne samo da su one izvrstan način na koji možemo uokviriti pogled koji iz sobe imamo i unijeti prijeko potrebnu teksturu i tkaninu u prostor, već nam isto tako mogu pomoći u kontroli buke i svjetla, a  što je ključno za stvaranje opuštajuće spavaće sobe.

Ukoliko za to postoji mogućnost i prostor to dopušta, duge su zavjese uvijek odlična ideja jer će vizualno povećati sobu protežu li se od poda sve do stropa, a za još luksuzniji izgled poželjno je ostaviti mali dio tkanine da se mreška na podu.

Možda vas zanima Uz ova dizajnerska uzglavlja za krevet svaka će spavaća soba u trenu izgledati poput boutique hotela Rubrika Life&style Life&style

Kvalitetna posteljina 

Kako bi naša soba doista odisala luksuzom, jedan od bitnijih dijelova priče je kvalitetna posteljina koja će u trenu postići da soba djeluje luksuznije. Posteljina od pamuka ili satena uvijek je dobar odabir, a materijal koji također djeluje luksuzno je lan koji je prirodno deblji od pamuka s malim udjelom niti u odnosu na pamuk zbog debele pređe, a što ga čini super izdržljivim te k tome doprinosi rustikalnosti zahvaljujući zanimljivoj estetici. Lan je također izvrstan regulator temperature koji će nas hladiti ljeti i grijati zimi.

Uz samu posteljinu, obavezan dodatak su i pokrivač te ukrasni jastuci uredno raspoređeni po krevetu. I ovdje je važno ne pretjerivati pa su uz standardne jastuke za spavanje dva velika kvadratna i jedan pravokutni i više nego dovoljni. 

 | Autor: Instagram @simonpwatson Instagram @simonpwatson Foto: Instagram @simonpwatson

Prostor za pohranu 

Postoje tri glavna komada namještaja u koja možemo pohranjivati stvari u spavaćoj sobi - ormar, noćni ormarić i komoda, uz to što neki kreveti dolaze u paketu s prostorom za pohranu stvari. Ormari su oni komadi u koje stane uvjerljivo najviše stvari, a dizajneri su složni da je redovito najbolje kada su, ukoliko je to moguće, izrađeni po mjeri. Osim što svatko ima različite načine pohranjivanja odjeće pa nam ormari po mjeri mogu pomoći da budemo bolje organizirani, ovakvi su ormari savršena opcija za iskorištavanje nezgrapnih niša i kutova te uklanjanje potrebe za samostojećim komadima koje je puno teže uklopiti u interijer.

Kod izrade namještaja po mjeri, uvijek je dobro naoružati se mjerama i jasnom idejom o tome što nam se sviđa, a osim širine, visine i dubine komada koji ćemo naručiti, u obzir je potrebno uzeti i okolno područje kako bi se komad savršeno uklopio te bio funkcionalan. Kako u ostalim prostorijama, tako i u spavaćoj sobi, prostor će najluksuznije i najurednije izgledati ukoliko stvari nisu posvuda, već su uredno pospremljene i skrivene od pogleda. 

Osobni detalji

Nipošto ne bismo smjeli škrtariti na osobnim detaljima i dekoru. Oni su ti koji pričaju priču o našoj osobnosti, koji naš prostor čine posebnim dajući mu osobni pečat i zbog kojih ćemo se uistinu osjećati kao da smo doma, u samo svom intimnom prostoru. Osim što ćemo dodavanjem detalja izbjeći da prostor djeluje pretjerano sterilno, stvari poput galerije na zidu s uokvirenim fotografijama voljenih  osoba ili sitnicama s putovanja uvijek će nam donijeti osmijeh na lice i prizvati pozitivne emocije, a zbog čega će naša soba biti još toplija i još više opuštajuća, baš kakva bi i trebala biti. 

Photo: Instagram @jeremiahbrent
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    velika ogledala hm nije mi to