Life&style

Dijeta s tjesteninom: Novo istraživanje pokazuje da je moguće jesti fina jela s tjesteninom i mršavjeti

  • Mršavljenje i tjestenina? Na prvi pogled čini se kao kontradikcija, totalno nespojivo
  • Uostalom, godinama slušamo i čitamo kako tjestenina i dijeta nikako ne idu zajedno, jer su špageti i slično kalorični, puni ugljikohidrata
  • Najnovije kanadsko istraživanje pokazalo je, na našu veliku sreću, da se tjestenina može pametno integrirati u prehranu, bez hrpe kalorija i debljanja

Ugljikohidrati su smatrani glavnim neprijateljima na putu do tijela iz snova, a omiljena carbonara eventualno je bila dopuštena jedino u tzv. „dane varanja“ – i to često uz grižnju savjesti. Međutim, sada je novo otkriće sve okrenulo naglavačke: tjestenina bi mogla biti ključ zdravog i uspješnog mršavljenja. Kanadsko istraživanje donosi dašak svježeg zraka u svijet dijeta. Umjesto demoniziranja tjestenine, istraživanja pokazuju kako se može pametno integrirati u prehranu – bez eksplozije kalorija ili debljanja.

Evo kako funkcionira dijeta s tjesteninom

Istraživanje o tjestenini rađeno je u sklopu studije u bolnici St. Michael u Torontu u kojoj je sudjelovalo 2500 ljudi. Podijeljeni u dvije skupine, jedna grupa je jela tjesteninu najmanje tri puta tjedno, dok je druga grupa konzumirala isključivo druge izvore ugljikohidrata poput riže, kruha i krumpira. U oba slučaja nije korištena varijanta s cjelovitim žitaricama. Promatrani su čimbenici kao što su tjelesna težina, BMI, opseg struka i postotak tjelesne masnoće. Rezultati su pokazali da grupa koja je jela tjesteninu ima bolje rezultate. Pod istim uvjetima, sudionici koji su jeli tjesteninu izgubili su više na težini od onih koji su jeli drugu skupinu ugljikohidrata.

 | Autor: Unsplash/Sestrjevitovschii Ina Unsplash/Sestrjevitovschii Ina

Ako paziš na ove stvari, tjestenina + mršavljenje će djelovati

Velika tajna je - povrće. Ali, nije tajna da je povrće zdravo, pomaže pri mršavljenju i zasitno je, unatoč malom broju kalorija. Ali ovdje je bitna kombinacija. Kombiniramo li tjesteninu s biranim povrćem, odjednom imamo ukusan i prije svega uravnotežen obrok koji se savršeno uklapa u naš plan prehrane. To znači da svaki jednostavan umak od rajčice ne samo da dobiva dodatnu boju dodavanjem paprike, brokule, lisnatog špinata i svježe rajčice, nego prije svega (s manje kalorija) daje više hranjivih tvari.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Just Spices (@justspices)

Možda vas zanima Fit i zdravi burek postoji! Obavezno je jelo na mom tjednom meniju, evo kako ga pripremam Rubrika Life&style Life&style

Metode pripreme tjestenine čine razliku 

Nije samo kombinacija ono što čini razliku u konačnom broju kalorija u našim jelima od tjestenine - način pripreme također može imati pozitivan učinak na tvoju prehranu.

• Kombiniraj tjesteninu s balastnim tvarima: Kako bi dulje ostala sita, dobar je izbor tjestenina od cjelovitih žitarica, koju također možeš nadopuniti namirnicama bogatim vlaknima poput mahunarki i lisnatog povrća. Alternativno, sada postoje i rezanci s niskim udjelom ugljikohidrata, na primjer od slanutka, crvene leće (za dodatne proteine) ili konjac korijena. Još jedan trik za smanjenje kalorija je zamijeniti otprilike trećinu tjestenine rezancima od tikvica (izgledaju slično klasičnim špagetima, ali imaju, naravno, znatno manje kalorija za istu količinu).

• Kuhaj poput Talijana - al dente: Ako skuhaš tjesteninu al dente, usporava probavu i osigurava niži glikemijski indeks od meko kuhane tjestenine.

• Zagrij tjesteninu od prethodnog dana: Podgrijavanjem tjestenine od prethodnog dana ne štediš samo vrijeme za ručak, nego i kalorije. To je zato što se tijekom kuhanja i kasnijeg hlađenja stvara rezistentni škrob koji tijelo samo djelomično probavlja. 

Čuvaj se ovih skrivenih kalorijskih zamki u tjestenini

Naravno, nije svaka tjestenina ista i nije tajna da lagani rezanci od tikvice s umakom od rajčice imaju znatno manje kalorija od penna s teškim umakom od sira i slaninom. Stoga i dalje treba biti oprezan s tjesteninom, jer dijeta s tjesteninom ne znači da treba trpati ogromne količine tjestenine u usta, a da se pritom ne osjete posljedice na vagi. 

Ovi mali savjeti će ti pomoći:

1. Pripazi na veličinu porcije: Često imamo tendenciju natrpati veliku porciju tjestenine na tanjur (jer su nam oči veće od želuca), premda bismo se zapravo osjećali siti nakon što pojedemo pola te količine tjestenine – ako jedemo polako. U pravilu, kao glavni obrok dovoljno je 100 grama tjestenine (suhe težine).

2. Bogati i masni umaci samo u umjerenim količinama: Kremasti umaci od sira (koliko god bili ukusni), a osobito pesto mogu brzo postati kalorijska bomba. Laganija alternativa je umak od rajčice, a svaki lagani povrtni umak čini razliku.

3. Pronađi pravu ravnotežu između tjestenine i povrća: Kako bismo našem tijelu doista osigurali prave hranjive tvari, naravno da je važno uključiti dovoljno povrća u jela s tjesteninom. Dvije rajčice ovdje čine malu razliku. Koristan savjet za kontrolu razine šećera u krvi: prvo započni obrok s povrćem, zatim jedi proteine i na kraju ugljikohidrate.

 | Autor: Unsplash/Eaters Collective Unsplash/Eaters Collective

100-satni browniji Možda vas zanima Browniji koji se spravljaju 100 sati(!) hit su na mrežama! Imamo recept, ali vrijede li truda? Rubrika Life&style Life&style
Photo: Unsplash / Mgg Vitchakorn
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Super