Life&style

Danas je svjetski dan cheesecakea! Pronašle smo genijalan recept da zajedno proslavimo

  • Omiljeni cheesecake danas slavi svoj dan!
  • Znaš li da su ga prvi jeli još stari Grci, a onda je spletom okolnosti završio na britanskom otočju?
  • Danas ga možemo jesti posutog i zlatnim listićima i s ljutim papiričicama, ali nama je ipak najdraži nešto jednostavniji desert koji dijelimo samo s tobom

Danas slavimo najslasniji dan u godini! Naime, 30. srpanj diljem svijeta obilježava se kao dan mnogima omiljene slastice - cheesecakea. Za sve ljubitelje kremastoga, slatkog i sočnog okusa sira, on je jednostavno idalan kolač.

Za ovu ukusnu deliciju postoji hrpa recepata koji su se mijenjali još iz stoljeća u stoljeće i iz države u državu. Međutim, da bi pripremila klasični cheesecake potrebno ti je tek nekoliko sastojka, a to su kremasti sir, jaja, maslac i keksi. U ovaj lagani desert možeš dodati i voće, čokoladu, plavi sir ili pak ljute papričice, a sve to ovisi o tvojoj mašti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Helen (@helenjtea) on


A znaš li da je cheesecake jedan od najstarijih kolača uopće? Korijene vuče još iz stare Grčke, a vjeruje se da se posluživao sportašima još tijekom prvih Olimpijskih igara 776. godine prije Krista. Nakon toga preuzimaju ga Rimljani koji su umjesto kvasca ubacili razmućena jaja i tako usavršili recept.

Možda vas zanima Nutella Cheesecake kolačići od samo 5 sastojaka Rubrika Life&style Life&style

Tako je došao i do britanskog otočja pa ne čudi da su mu ime zapravo dali Englezi u 15. stoljeću. Njegova moderna verzija slavna je ipak zbog Williama Lawrencea iz Chestera u New Yorku koji je krajem 19. stoljeća razvio upravo kremasti sir koji je danas postao neizbježan sastojak svakog cheesecakea.

Za ovu se slasticu vežu i dva Guinessova rekorda, i to za najveći i najskuplji cheesecake. Najveći je cheesecake 2017. godine izradila Cheeseberry Company za proslavu 240. rođendana ruskog grada Stavropolja. Promjer mu je bio 2,8 metara, a težio je više od 4500 kilograma!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Helen (@helenjtea) on

Najskuplji cheesecake kupiti možeš i ti. Ako možeš... Naime, njega u New Yorku prodaje slastičar Rafael Ronce i to za 4592 dolara. U njemu se ipak nalaze vrhunski sastojci poput bijelog tartufa, konjaka starog 200 godina, vanilije s Madagaskara i listića zlata kojima je posut.

Možda vas zanima Cheesecake od crnog vina i bijele čokolade? Sve smo saznali Rubrika Life&style Life&style

Dok ti se ne pruži prilika isprobati taj neobičan cheesecake, sasvim dovoljan bit će i onaj koji možeš pripremiti prema nekom od recepata koji imaš kod kuće. Što kažeš na jedan rozi cheesecake?

Možda vas zanima Imamo recept za savršeni rozi cheesecake! Gotov je za samo 20 minuta - i to bez pečenja Rubrika Life&style Life&style

Ili možda Kinder bueno?

Možda vas zanima Želiš li recept za savršeni Kinder bueno cheesecake? Naravno da želiš! Ovaj je prava bomba Rubrika Life&style Life&style

Osim njih, donosimo ti i onaj najbolji na svijetu za koji ćeš ipak maaalo trebati zasukati rukave!

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Za podlogu će ti trebati: 

230 grama keksa

2 žlićice šećera

4 žlice i jedna žličica maslaca

prstohvat soli

Za kremu:

900 grama krem sira

270 grama šećera

4 velika jaja

2 žličice vanilije

prstohvat soli

160 ml kiselog vrhnja

160 ml vrhnja za šlag

Za gornji sloj:

475 ml kiselog vrhnja

35 grama šećera u prahu

žličica vanilije

Za preljev od malina:

340 grama malina ili bobičastog voća po želji

100 grama šećera

120 ml vode

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Priprema:

Usitnjene kekse, šećer, sol i maslac pomiješaj, pritisni na dno kalupa i stavi peći na 175 stupnjeva na deset minuta, a nakon toga ostavi da se ohladi. Krem sir miksaj četiri minute ili dok ne bude potpuno gladak, dodaj sećer i nastavi miksati još četiri minute. Zatim dodaj sol i vaniliju, a nakon toga jedno po jedno jaje, a svako miksaj jednu minutu. U tu smjesu umiješaj kiselo vrhnje, a zatim umiješaj i vrhnje za šlag.

U posudu za pečenje (pleh) stavi vatrostalnu zdjelu sa smjesom i gurni u pećnicu na 160 stupnjeva,. Zatim u posudu ulij 1,5 litru kipuće vode, do polovice zdjele i peci 1,5 sati. Nakon toga smjesa neka se hladi jedan sat na zraku nakon čega je stavi na pripremljenu podlogu i zatim preko noći ostavi na hlađenju u hladnjaku.

Za gornji sloj kreme miksaj kiselo vrhnje, u zatim u njega dodaj šećer u prahu i vaniliju. Za preljev od malina voće, šećer i vodu pomiješaj i kuhaj pet minuta dok se ne počne zgušnjavati.

Ostavi da se ohladi, prelij preko cheseecakea i voila, tvoj savršeni desert je spreman!

Što kažeš na to da ovog ljeta napraviš nešto za sebe? Odaberi svoju ljetnu missiju i osvoji genijalne nagrade!
 

 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0