Life&style

Cheesecake od crnog vina i bijele čokolade? Sve smo saznali

Cheesecake obožavamo. A ako mu dodamo još i fino crno vino – uhhh, cure li i tebi sline?

Kolač od sira s crnim vinom – zar već i sam naziv ne zvuči neodoljivo? Crno vino daje ovom laganom kolaču voćni okus. Odaberi neko fino vino bogatog, punog okusa. Ovaj recept sigurno ćeš prepisati u svoju „bilježnicu s receptima“… 

Za sirup od crnog vina 

- 250 ml crnog vina

- 50 g šećera u prahu 

Za cheesecake 

- 50 g neslanog maslaca, rastopljenog (i malo za namašćivanje)

- 200 g keksa s tamnom čokoladom (npr. Digestive)

- 500 g kremastog sira (sobne temperature)

- 40 g šećera za glazuru 

- 75 g bijele čokolade (natrgane na komadiće)

- 300 ml punomasnog vrhnja 

Za ukrašavanje: 

- Ferrero Raffaello čokolada i rolice (po želji)

Priprema

1. Napravi sirup od crnog vina. Stavi vino u tavu te grij dok ne zakipi. Ostavi da kipi dok se ne reducira do 1/4  originalnog volumena (to traje otprilike 8-10 minuta). Makni sa štednjaka te umiješaj šećer dok se ne rastopi. Potom ponovno ugrij te ostavi da kipi oko minute, a potom odmah makni sa vatre. Ostavi da se ohladi. 

2. Lagano namasti kalup za tortu promjera 20 cm. Odmakni prsten za tortu, stavi na dno komad papira za pečenje (promjera 30 cm). Potom vrati prsten tako da se papir proteže preko podnožja. 

Možda vas zanima Kaktus-kolač: slastičarski hit koji osvaja Rubrika Life&style Life&style

3. Smrvi kekse (u mikseru ili valjkom). Dodaj otopljeni maslac te miješaj dok ne dobiješ kompaktnu smjesu. Potom smjesu pritisni na dno kalupa s pomoću žlice. Stavi u hladnjak da se dodatno stvrdne. 

4. U velikoj posudi miksaj kremasti sir, šećer i 3 žlice ohlađenog sirupa od crnog vina dok ne dobiješ glatku smjesu. 

5. Ugrij bijelu čokoladu u posudi iznad posude s kipućom vodom (pazi da dno posude ne dodiruje vodu). Kad se čokolada rastopi, makni posudu s čokoladom i ostavi minutu da se ohladi. Potom je stavi u posudu s kremom od sira i umiješaj u smjesu.

6. U drugoj posudi stuci vrhnje a potom ga umiješaj u kremu od sira. 

7. Smjesu prebaci u kalup te zagladi. Ostavi u hladnjaku najmanje 6 sati (najbolje preko noći). 

8. Otkloni kalup te kolač prebaci na pladanj. Kolač nakapaj s malo sirupa od crnog vina te posluži. U odvojenoj posudi posluži sirup od vina. 

Savjeti:    

Kako bi saznala je li vino dovoljno reducirano, nakon što ga uliješ u tavu stavi u vino dršku drvene žlice i označi crtu do kuda dolazi. Zatim označenu dubinu podijeli na četvrtine te označi novu crtu gdje će vino biti kad dođe do četvrtine. Povremeno stavljaj žlicu u vino dok se kuha te gledaj oznaku. 

Kolač može stajati (prekriven) u hladnjaku do tri dana. sirup od vina možeš držati tjedan dana na sobnoj temperaturi u zatvorenoj posudi.  

Možda vas zanima Ovo je 10 najljepših torti za vjenčanje na svijetu Rubrika Life&style Life&style
Photo: Instagram

Komentari 0