Life&style
Čokoladna mousse torta

Čokoladna mousse torta najdekadentniji je recept koji smo u posljednje vrijeme iskušali

  • Čokolada je vjerojatno najpoželjniji sastojak svih slastica i prava je kraljica deserata 
  • Čokoladna mousse torta zasigurno će oduševiti sve ljubitelje slatkog 
  • A ovaj recept, u kojem ide 'čokolada na čokoladu', kao da je izišao iz čokoladnog raja 

Čokolada je prošla prilično dug put kako bi postala slatki kremasti sastojak koji danas svi poznajemo i volimo, osobito u području slastica - od kolačića s komadićima čokolade do sladoleda s čokoladom ili pak kao klasična čokoladna rođendanska torta. Još bolje ako se u desertu uspije staviti čokoladu na čokoladu, što je upravo slučaj u ovom receptu.

Ako obožavaš čokoladu, ali čokoladna torta a tražiš nešto malo drugačiju slasticu, ali i izrazito dekadentnu, zašto ne bi razmislila o pripremi čokoladne mousse torte? 

Ovaj desert kombinira svilenkasto glatku kremoznost domaćeg moussea od tamne čokolade, lagani i prozračni čokoladni biskvit i bogati ganache od tamne čokolade za savršen užitak. Ovaj recept za čokoladnu mousse tortu zahtijeva malo više truda od standardne čokoladne torte, ali je itekako vrijedan toga.

Čokoladna mousse torta - sastojci

Za tortu:

• 1 žličica maslaca za podmazivanje posude

• 100 g šećera

• 3 jaja (sobne temperature)

• 40 g višenamjenskog brašna

• 2 žlice kakaa u prahu

• ½ žličice praška za pecivo

• prstohvat soli

Za mousse

• 360 g vrhnja za šlag

• ½ žličice ekstrakta vanilije

• 2 žličice želatine u prahu

• 425 g tamne čokolade

• 1 žlica maslaca

• 3 jaja (odvoji žumanca i bjelanca) 

• 4 žlice šećera

Za ganache

• 140 g tamne čokolade

• 160 g vrhnja za šlag

• čokoladna krema za ukrašavanje

• čokoladni posip za ukrašavanje

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @herbandwood

Možda vas zanima Ovaj sočni kolač od jabuka munjevito se spravlja, a i fantastično je sočan i ukusan Rubrika Life&style Life&style

Čokoladna mousse torta - priprema: 

1. Zagrij pećnicu na 200 C.

2. Namasti i obloži papirom za pečenje kalup za tortu promjera 20 cm.

3. Miksaj zajedno šećer i jaja 6 do 7 minuta dok smjesa ne postane gusta i blijeda.

4. U posebnoj zdjeli pomiješaj brašno, kakao u prahu, prašak za pecivo i sol.

5. Prosij suhe sastojke u mokre sastojke i lagano promiješaj.

6. Tijesto za biskvit prebaci u pripremljeni kalup.

7. Peci tijesto za tortu 15 minuta, a zatim ga ostavi sa strane da se potpuno ohladi.

8. Nakon što se ohladi, izvadi biskvit iz kalupa te omotaj prozirnom plastičnom folijom za kolače prije nego što ga vratiš u kalup.

9. Za mousse najprije stuci 180 g vrhnja s ekstraktom vanilije, a zatim stavi u hladnjak za kasnije.

10. Pomiješaj želatinu u prahu sa 4 žličice vode i ostavi da odstoji 5 minuta.

11. Dodaj tamnu čokoladu, preostalih 180 g vrhnja i žlicu maslaca u zdjelu postavljenu iznad lonca s vrućom vodom.

12. Čokoladu i ostale sastojke miksaj dok se ne otope i sjedine.

13. Makni s vatre i pjenasto umiješaj žumanca.

14. Umiješaj smjesu od želatine u prahu i zatim ostavi po strani.

15. Miksaj 3 bjelanca velikom brzinom 1 do 2 minute da nastane snijeg.

16. U bjelanca umiješaj 4 žlice šećera i nastavi tući dok se šećer potpuno ne otopi.

17. Lagano umiješaj smjesu od bjelanaca u ohlađenu čokoladnu smjesu u dva puta.

18. U čokoladnu smjesu umiješaj ohlađeni šlag iz hladnjaka.

19. Čokoladni mousse izlij na biskvit u pripremljenom kalupu.

20. Stavi tortu u hladnjak na najmanje 8 sati ili preko noći.

21. Za ganache sloj najprije izlomi čokoladu na male komadiće u vatrostalnoj zdjeli.

22. Zagrij vrhnje u mikrovalnoj pećnici na jakoj vatri (oko minute) da bude vruće, ali da ne zakipi.

23. Vruće vrhnje prelij preko čokolade i miješaj dok smjesa ne postane glatka i sjajna.

24. Prelij ganache preko vrha mousse sloja i stavi u hladnjak da se stisne (na barem 10 minuta).

25. Ako želiš, ukrasi tortu od čokoladnog moussea čokoladnom kremom ili dodatnim čokoladnim posipom.

Kolač od šljiva Možda vas zanima Brza i sočna torta od šljiva: Ovaj kolač bit će u pećnici za samo 5 minuta Rubrika Life&style Life&style
Photo: Unsplash/American Heritage Chocolate
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Prekrasan