- Čokolada je vjerojatno najpoželjniji sastojak svih slastica i prava je kraljica deserata
- Čokoladna mousse torta zasigurno će oduševiti sve ljubitelje slatkog
- A ovaj recept, u kojem ide 'čokolada na čokoladu', kao da je izišao iz čokoladnog raja
Čokolada je prošla prilično dug put kako bi postala slatki kremasti sastojak koji danas svi poznajemo i volimo, osobito u području slastica - od kolačića s komadićima čokolade do sladoleda s čokoladom ili pak kao klasična čokoladna rođendanska torta. Još bolje ako se u desertu uspije staviti čokoladu na čokoladu, što je upravo slučaj u ovom receptu.
Ako obožavaš čokoladu, ali čokoladna torta a tražiš nešto malo drugačiju slasticu, ali i izrazito dekadentnu, zašto ne bi razmislila o pripremi čokoladne mousse torte?
Ovaj desert kombinira svilenkasto glatku kremoznost domaćeg moussea od tamne čokolade, lagani i prozračni čokoladni biskvit i bogati ganache od tamne čokolade za savršen užitak. Ovaj recept za čokoladnu mousse tortu zahtijeva malo više truda od standardne čokoladne torte, ali je itekako vrijedan toga.
Čokoladna mousse torta - sastojci
Za tortu:
• 1 žličica maslaca za podmazivanje posude
• 100 g šećera
• 3 jaja (sobne temperature)
• 40 g višenamjenskog brašna
• 2 žlice kakaa u prahu
• ½ žličice praška za pecivo
• prstohvat soli
Za mousse
• 360 g vrhnja za šlag
• ½ žličice ekstrakta vanilije
• 2 žličice želatine u prahu
• 425 g tamne čokolade
• 1 žlica maslaca
• 3 jaja (odvoji žumanca i bjelanca)
• 4 žlice šećera
Za ganache
• 140 g tamne čokolade
• 160 g vrhnja za šlag
• čokoladna krema za ukrašavanje
• čokoladni posip za ukrašavanje
Čokoladna mousse torta - priprema:
1. Zagrij pećnicu na 200 C.
2. Namasti i obloži papirom za pečenje kalup za tortu promjera 20 cm.
3. Miksaj zajedno šećer i jaja 6 do 7 minuta dok smjesa ne postane gusta i blijeda.
4. U posebnoj zdjeli pomiješaj brašno, kakao u prahu, prašak za pecivo i sol.
5. Prosij suhe sastojke u mokre sastojke i lagano promiješaj.
6. Tijesto za biskvit prebaci u pripremljeni kalup.
7. Peci tijesto za tortu 15 minuta, a zatim ga ostavi sa strane da se potpuno ohladi.
8. Nakon što se ohladi, izvadi biskvit iz kalupa te omotaj prozirnom plastičnom folijom za kolače prije nego što ga vratiš u kalup.
9. Za mousse najprije stuci 180 g vrhnja s ekstraktom vanilije, a zatim stavi u hladnjak za kasnije.
10. Pomiješaj želatinu u prahu sa 4 žličice vode i ostavi da odstoji 5 minuta.
11. Dodaj tamnu čokoladu, preostalih 180 g vrhnja i žlicu maslaca u zdjelu postavljenu iznad lonca s vrućom vodom.
12. Čokoladu i ostale sastojke miksaj dok se ne otope i sjedine.
13. Makni s vatre i pjenasto umiješaj žumanca.
14. Umiješaj smjesu od želatine u prahu i zatim ostavi po strani.
15. Miksaj 3 bjelanca velikom brzinom 1 do 2 minute da nastane snijeg.
16. U bjelanca umiješaj 4 žlice šećera i nastavi tući dok se šećer potpuno ne otopi.
17. Lagano umiješaj smjesu od bjelanaca u ohlađenu čokoladnu smjesu u dva puta.
18. U čokoladnu smjesu umiješaj ohlađeni šlag iz hladnjaka.
19. Čokoladni mousse izlij na biskvit u pripremljenom kalupu.
20. Stavi tortu u hladnjak na najmanje 8 sati ili preko noći.
21. Za ganache sloj najprije izlomi čokoladu na male komadiće u vatrostalnoj zdjeli.
22. Zagrij vrhnje u mikrovalnoj pećnici na jakoj vatri (oko minute) da bude vruće, ali da ne zakipi.
23. Vruće vrhnje prelij preko čokolade i miješaj dok smjesa ne postane glatka i sjajna.
24. Prelij ganache preko vrha mousse sloja i stavi u hladnjak da se stisne (na barem 10 minuta).
25. Ako želiš, ukrasi tortu od čokoladnog moussea čokoladnom kremom ili dodatnim čokoladnim posipom.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.