- Slatki božićni kruh tradicionalni je njemački kolač ('Stollen'), koji je postao poznat diljem svijeta
- Božićni kruh najomiljenija je slastica na zapadnoeuropskim stolovima, s poslužuje se obavezno za Božić, ali i kroz cijeli prosinac
- Donosimo recept za tradicionalni, mirisni, slatki božićni kruh
Božićni kruh, slatki kruh ili stollen klasičan je božićni kolač. Makar božićni kruh porijeklo vuče iz Njemačke i tamošlja je tradicija već stoljećima, njegov fini okus i jednostavnost pripreme zaslužni su da je danas među najpopularnijim blagdanskim kolačima i izvan Njemačke. Pa tako i kod nas, itekako je dobrodošao na svakom stoliću za kavu u predbožićno vrijeme. Osim na svečanom blagdanskom stolu, stollen je originalan poklon prijateljima ili obitelji. Ljubitelje ove slastice vjerojatno će razveseliti originalan njemački (i starinski) recept za božićni kruh.
Originalni recept za božićni kruh
Sastojci za božićni kruh:
• 200 g zlatnih grožđica (sultane)
• 100 g smeđih grožđica
• 4 žlice ruma (ili soka od naranče)
• 650 g brašna
• ½ žličice soli
• 1 kockica kvasca (svježeg; 42 g)
• 175 ml mlijeka (mlakog)
• 250 g maslaca
• 75 g šećera
• 1 organski limun (kora)
• 2 jaja
• 2 žumanca
• 50 g kore od naranče
• 50 g kore od limuna
• 50 g badema
• 100 g šećera u prahu
• brašno (za pospivanje)
Priprema božićnog kruha:
1. Sve grožđice isperi u vrućoj vodi, posuši i namači u rumu preko noći. Prosij brašno i sol u zdjelu i napravi udubinu u sredini. Razmrvi kvasac i otopi ga u 75 ml mlakog mlijeka. Ulij smjesu u udubljenje, pospi brašnom i ostavi da se diže na toplom mjestu oko 15 minuta.
2. Zatim rastopi 175 g maslaca pa pomiješaj sa šećerom, korom od limuna, jajima i žumancima. Dodaj preostalo mlijeko u tijesto te prvo umijesi nastavkom za tijesto ručnog miksera, a zatim rukama da dobiješ glatko, elastično tijesto. Mijesi dok se ne pokažu mali mjehurići. Pokrij i ostavite na toplom mjestu da se diže najmanje 2 do 3 sata dok se tijesto vidljivo ne digne.
3. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva (ventilatorsku pećnicu na 180 stupnjeva). U tijesto umijesi grožđice, koru od naranče, koru od limuna i usitnjene bademe. Pokrij i ostavi da se tijesto diže na toplom mjestu najmanje 2 sata.
4. Tijesto promijesi na pobrašnjenoj radnoj površini i stavi u kalup obložen papirom za pečenje.
5. Jednu dužu stranu preklopi prema sredini i rukama malo oblikuj da se dobije klasičan oblik božićnog kruha. Pokrij i ostavi da se diže još 20 minuta. Peci u pećnici oko 15 minuta. Pećnicu smanji na 180 stupnjeva, ventilator na 160 stupnjeva, pa nastavi peći oko 45 minuta. Po potrebi zadnjih 20 minuta prekrij papirom za pečenje.
6. Rastopi preostali maslac i njime odmah premaži Stollen. Preko toga prosij šećer u prahu i ostavi da se ohladi. Prije rezanja dobro pospi šećerom u prahu.
Savjet: Ako ćeš spravljati Stollen za poklon, prepolovi količinu tijesta i ispeci 2 mala božićna kruha (tada treba manje vremena za pečenje!).
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.