- Vruća pečena jabuka jedan je od kulinarskih vrhunaca zimi, a sladak miris pečene jabuka iz pećnice je nenadmašan!
- Malo slatkog voća zasladit će nam hladno i mračno godišnje doba - uz lijepe uspomene iz djetinjstva
- Imamo najbolji recept za pečene jabuke i nadjeve koji će ti razmaziti nepce i ugrijati srce
Recept za savršenu pečenu jabuku je za svakog je sladokusca drugačiji: Dok se neki kunu u grožđice, drugi nikako ne žele jabuke bez marcipana. Pronađi svoj novi favorit među receptima za pečene jabuke, jer osim klasičnih, imamo i fit verziju za ljubitelje zdrave pečene jabuke.
Klasični recept za pečene jabuke
Sastojci za 2 pečene jabuke:
• 2 žlice nasjeckanih badema
• 2 jabuke
• 1 žlica naribane kore od naranče
• 2 žlice soka od naranče
• 1 žlica grožđica ili brusnica
• 50 g marcipana
• 1 žlica rastopljenog maslaca
• cimet (šećer), sladoled od vanilije ili umak po želji
Priprema:
1. Zagrij pećnicu na 180°C, gornji i donji grijač. Prži bademe na tavi bez masnoće dok ne zamirišu. Zatim makni s vatre i ostavi sa strane.
2. Operi i posuši jabuke. Zatim odreži 'poklopce' s jabuke (debljine oko centimetar), obilno izvadi jezgru i stavi jabuke u manju posudu za pečenje.
3. Ovaj recept za pečene jabuke oduševljava klasičnim nadjevom. Za to se bademi zamijese zajedno s korom i sokom od naranče, grožđicama i mješavinom sirovog marcipana te oblikuju dva tanka koluta.
4. U svaku jabuku dodaj dio marcipana i utisni ga na dno voća. Vrati poklopce jabuka na voće, premaži sve okolo rastopljenim maslacem i pospi cimetom i po želji šećerom.
5. Prema klasičnom receptu za pečene jabuke, voće zatim ide u pećnicu oko 35 minuta. Uz to dobro ide kuglica sladoleda od vanilije ili umak od vanilije.
Zamamni nadjevi
Slatki nadjev za pečene jabuke
Topli puding od riže također je jedno od jela koje budi najljepše uspomene iz djetinjstva. Zasitan obrok ne mora se nužno jesti žlicomiz zdjele: Za ovaj slatki recept s pečenom jabukom kuhani puding od riže puni se u izdubljenu jabuku zajedno sa šećerom i cimetom te peče u pećnici kao i obično - jednostavno rajski!
Slani nadjev za pečene jabuke
Punjena kockicama bijelog kruha i slanine, malo mladog luka i kiselog vrhnja, pečena jabuka postaje jelo za one koji više vole nešto krepko.
Fit nadjev za pečene jabuke
Za promjenu recepta za pečene jabuke u laganiju verziju, visokokalorični umak od marcipana i vanilije možeš zamijeniti žlicom voćnog džema ili maslaca od orašastih plodova. Umjesto cimeta i šećera upotrijebi samo začin - jednako je dobrog okusa i ne daje dodatne kalorije.
Najbolje sorte jabuka za pečene jabuke
Za savršen recept za pečene jabuke najbolje je koristiti sorte trpkih jabuka kao što su Elstar, Jonagold, Boskoop ili Cox Orange. U kombinaciji sa slatkim nadjevima, kiselkasta nota je jednostavno nenadmašna i svaki zalogaj čini posebnim doživljajem okusa.
Pečena jabuka je itekako zdrava
Najpoznatije su domaće voće i vitaminska bomba - jabuke. Bogate su vitaminima A, B i C te sadrže topivo vlakno pektin. To te zasićuje na jako dugo vrijeme, pomaže u mršavljenju i potiče probavu. S oko 80 kalorija po jabuci srednje veličine, jabuke su lagan međuobrok i na zdrav način zadovoljavaju tvoju želju za slatkim.
Voće koje se koristi za recept za pečene jabuke također osvaja pozitivne bodove velikim udjelom zdravih sastojaka, unatoč vremenu potrebnom za pečenje u pećnici, a također je niskokalorična alternativa medenjacima, keksima i sličnim slatkim kolačićima.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.