- Jabuka je nezaobilazan sastojak svih onih deserata zahvaljujući kojima, kad god ih pripremamo, cijeli naš dom miriše na toplinu i jesen
- Koliko god nam okus bio važan, redovito padamo i na vizualni dojam pa nam je pažnju privukla preslatka iteracija tradicionalne francuske slastice
- U ovom su se receptu jabuke prerušile u bundevice i postale prava mala umjetnička djela kojima ćemo rado ukrasiti stol
Jabuka nije samo voćka koja je iznimno zdrava i zbog čega je se još od davnina naziva kraljicom jeseni i zime, već i nezaobilazan sastojak svih onih deserata zahvaljujući kojima, kad god ih pripremamo, cijeli naš dom miriše na toplinu i jesen. Štrudle, pite, tartovi i mnoge druge slastice spajaju slatkoću i svježinu jabuka s toplinom začina, stvarajući najslađe okusne simfonije.
Iako nam je, kada su deserti u pitanju, daleko najvažniji njihov okus, priznajemo da smo jako slabi i na vizualni dojam koji ostavljaju pa nam nerijetko pažnju privlače oni koji nisu samo ukusni, već uz to i estetski neodoljivi, baš kao što je to slučaj s mini tartovima koje je osmislila Winnie Lee, blogerica čiji slastičarski blog 'Oh Cakes' prati više od 800 000 pratitelja.
Zahvaljujući pedantno izrezanim kriškama crvene jabuke, elegantno zaobljenim rubovima tijesta i šarmantnim 'ukrasima' od lišća, jabuke su se u ovom receptu maskirale u bundevice koje jednako osvajaju božanstvenom kombinacijom okusa koliko i svojom pojavom.
Ukusna fuzija rustikalne i profinjene estetike pretvorila je tradicionalnu francusku slasticu u pravo malo umjetničko djelo kojim ćemo rado ukrasiti stol i koje ćemo rado peći, pokušavajući, baš poput Winnie, i svoje dovesti do savršenstva!
Sastojci:
Za nadjev od jabuka
- 2 crvene jabuke srednje veličine (hrskave sorte poput jazz ili pink lady)
- 30 g šećera
- prstohvat mljevenog cimeta
- prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
- 2 žlice vode ili ruma
- 2 žlice neslanog maslaca sobne temperature
Za kremu od badema/frangipane
- 150 g neslanog maslaca sobne temperature
- 150 g šećera
- 3 srednje velika jaja
- 150 grama bademovog brašna
- 1/2 žličice paste od vanilije ili ekstrakta badema
Za slaganje tartova
- 1 list kupovnog lisnatog tijesta
- 1 jaje s 2 žlice mlijeka
- džem od marelice za glazuru (po želji)
- šećer u prahu za posipanje (po želji)
Priprema
Nadjev od jabuka
1. U zdjeli otpornoj na toplinu pomiješamo narezane jabuke, šećer u prahu, mljeveni cimet, mljeveni muškatni oraščić i vodu te za kraj dodamo maslac sobne temperature
2. Kuhamo mješavinu otprilike 4-7 minuta, provjeravajući i povremeno miješajući, dok jabuke malo ne omekšaju i dok se šećer ne otopi, a zatim ju maknemo s vatre, ocijedimo tekućinu i ostavimo da se ohladi
Krema od badema/frangipane
1. U zdjeli izmiksamo maslac sobne temperature i šećer, otprilike 3-5 minuta dok smjesa ne postane svijetla i pahuljasta
2. Dodajemo joj jedno po jedno jaje, dobro miksajući nakon svakog dodavanja, a po želji uz zadnje jaje dodajemo pastu od vanilije ili ekstrakt badema
3. Na maloj brzini umiješamo brašno od badema dok se smjesa potpuno ne sjedini
Slaganje i pečenje
1. Pećnicu zagrijemo na 200°C, te pleh obložimo papirom za pečenje
2. Od kupovnog lisnatog tijesta okruglim metalnim kalupom za kekse (1 cm veći od narezanih jabuka) izrežemo krugove lisnatog tijesta te izrežemo udubljenje oko rubova oblikujući ih; po želji oštrim nožem doradimo oblik jabuke te pripremimo peteljke i listove
3. Nanosimo kremu od badema na sredinu svake oblikovane jabuke, a na nju posložimo ploške omekšale skuhane jabuke, ostavljajući koru vidljivu na vanjskim rubovima
4. Rubove svakog tarta oko jabuka premažemo jajem
5. Tartove pečemo u prethodno zagrijanoj pećnici otprilike 12-13 minuta odnosno dok lisnato tijesto ne porumeni i ne napuhne se
6. Nakon što su pečeni, tartove puštamo da se ohlade prije posluživanja, a po želji ih možemo premazati pekmezom od marelice kako bi zasjali te posuti šećerom u prahu
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.