- Raznovrsni, tradicionalni kolači, nezaobilazan su dio svakog blagdanskog stola
- Ovisno o našim preferencijama, ali i o podneblju u kojem živimo, na našim se božićnim stolovima svake godine nalaze i neki tradicionalni kolači poput zvjezdica punjenih pekmezom, breskvica, mađarice, vanilin kiflica i slično, ali i jedan, najposebniji od svih - božićni panj
- Božićni panj jedan je od najraskošnijih božićnih kolača koji uvijek izaziva oduševljenje, pa u nastavku donosimo recept za božićni panj s kojim ćeš obradovati svoje ukućane, ali i goste
- Pročitaj također: Nabrojala sam sastojke koje imam i ispekla kolač po receptu koji je složio ChatGPT! Evo kako je ispao...
S obzirom na to da tijekom božićnog razdoblja kalorije apsolutno ne brojimo, na našim se blagdanskim stolovima, između ostalog, nalazi i nekoliko vrsta slasnih kolača. Koji su to kolači, ovisi o vlastitom ukusu, ali i podneblju u kojemu se nalazimo jer sigurno iste kolače ne pripremamo, na primjer, na sjeveru i na jugu Hrvatske, ali se ipak možemo složiti da se neke tradicije preklapaju. Tako se mnoge obitelji diljem naše zemlje tijekom Božića slade kolačićima poput vanilin kiflica, medenjaka, zvjezdica s pekmezom i slično, a kod brojnih se na blagdanskom stolu, osobito ako se priprema neko veće druženje, nalazi i - božićni panj.
Naime, božićni panj je kolač koji se iz francuske tradicije, kroz proteklo stoljeće, vrlo brzo preselio i kod nas jer simbolizira pravi drveni panj koji se nekada palio na ognjištu kako bi donio sreću i toplinu tijekom božićnih blagdana. Osim simbolizma koji nosi, ovaj kolač jako volimo jer zapravo dolazi u obliku sočne, meke i aromatične rolade koja pritom izgleda jako efektno jer se može ukrasiti na zaista bezbroj načina i izazvati oduševljenje svih koji ga imaju prilike pogledati. Na ovaj je kolač ponosna zaista svaka domaćica. Ako i ti ovog Božića želiš oduševiti svoje ukućane ili možda goste, nastavi čitati jer ti donosimo recept za ovaj divni božićni kolač.
Recept za Božićni panj
Sastojci:
Za biskvit;
- 4 jaja
- 100 g šećera
- 60 g brašna
- 40 g kakaa + 10 g za posipanje
- Prstohvat soli
Krema:
- 200 ml vrhnja za šlag
- 200 g tamne čokolade
- 2 žlice kremastog likera od kakaa
Premaz:
- 100 g tamne čokolade
- 200 g omekšalog maslaca
- 200 g šećera u prahu
- 40 g kakaa
Božićni panj - priprema
- Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva pa za to vrijeme pripremi biskvit. Biskvit ćeš napraviti tako što ćeš miksati jaja i šećer dok ne dobiješ gustu, blijedu smjesu. Potom dodaj brašno, kakao i sol i sve polako umiješaj kuhačom dok se sve ne sjedini. Pazi da ne miješaš previše kako ne bi izbila sav zrak.
- Dobivenu smjesu izlij i ravnomjerno rasporedi na tanki protvan tako da bude visoka otprilike pola centimetra. Stavi peći i peci između 10 i 12 minuta, odnosno dok se biskvit ne počne blago odvajati od stranica protvana. Kada je biskvit pečen, izvadi ga iz pećnice pa ga polako premjesti na papir za pečenje koji si prethodno posipala kakaom.
- Biskvit na papiru za pečenje odmah polagano zarolaj u roladu i ostavi da se ohladi pa napravi kremu.
- Krema je zapravo čokoladni ganache s dodatkom likera koji ćeš pripremiti tako što ćeš vrhnje za šlag zagrijati do vrenja (ali ne dopustiti da zavrije), ugasiti vatru i u njemu miješanjem otopiti čokoladu i pomiješati liker. Dobiveni ganache ostavi da se ohladi pa ga kratko umuti mikserom kako bi postao prozračniji.
- Posljednji korak u izradi je priprema premaza. Za premaz, mikserom umuti maslac, kakao i šećer u prahu dok smjesa ne postane svijetla i prozračna. Zatim dodaj otopljenu čokoladu koju si prethodno ohladila i umiješaj dok se sve ne sjedini.
- Sada je vrijeme za slaganje kolača. Biskvit premaži s ranije pripremljenom kremom i pažljivo zarolaj. Potom dijagonalno odreži otprilike jednu trećinu rolade i prisloni sa strane uz veliku roladu kako bi dobila izgled odsječene grane. Sve potom premaži kremom od maslaca i čokolade i cijelom dužinom prijeđi vilicom kako bi dobila teksturu kore drveta. Posipaj šećerom u prahu za dojam snijega.
- Ako želiš, panj možeš ostaviti da izgleda ovako, jednostavno, a možeš se i poigrati s dekoracijama pa dodati još i ukrase od fondanta poput gljiva, češera, lišća, šumskih životinja... Ma samo nebo ti je granica.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.