Life&style

Biljkoljupka je pravi ženski brend koji sve, od biljnih pripravaka i radionica u prirodi do neobičnog krstarenja posvećuje ženi

  • Biljkoljupka je priča koja nas je oduševila proizvodima, idejama i konceptom, a iza koje stoji Martina Tuta
  • Krenulo je s biljnim pripravcima i prirodnom kozmetikom, a nastavilo se se kao ture, radionice i doživljaji u Prirodi. U centru svega su teme ženskog reproduktivnog zdravlja, imuniteta i psihosomatike
  • Sljedeći projekt: Put u središte žene, morska ekspedicija za neustrašive žene. Koje će na putovanju doživjeti potpunu renesansu...

Vjerujem da ćemo se svi složiti da je pandemija koronavirusa nešto što nam nije trebalo. Nekima je uzela život, drugima poslove, a dobar je dio svijeta stavila na čekanje nekih boljih i sretnijih dana. Pa ipak, unatoč svemu lošem što je donijela sa sobom, uspjela je iznjedriti i neke od najdivnijih i najinspirativnijih priča, a jedna takva je i Biljkoljupka. A kako Biljkoljupku predstaviti nekome tko za nju nikada nije čuo? Ona je istovremeno i brend okrenut izradi potpuno prirodne kozmetike, ali i raznih ljekovitih biljnih pripravaka, i koncept, i zajednica, i inspiracija, stvorena od strane jedne divne žene za sve nas ostale, s ciljem brige o našem fizičkom, reproduktivnom i mentalnom zdravlju. 

 | Autor: Biljkoljupka Biljkoljupka

Martina Tuta jedna je od mnogih koji su zbog pandemije preko noći ostali bez posla. "Bavila sam se turizmom i radila sam s inozemnim grupama te sam se odjednom našla u situaciji gdje nitko nije znao što nas čeka i koliko će sve to trajati. No, kako ja nisam tip koji može mirno sjediti i ništa ne raditi, odlučila sam duge pandemijske dane posvetiti - edukaciji", započinje mi svoju priču. "Na Facebooku mi je iskočio oglas za školu ljekovitog bilja u Rijeci, a ja sam odmalena s bakom i djedom, nonom i nonićem, obožavala obilaziti šume Gorskog kotara i Primorja i tamo skupljati šparoge, iglice smreke i jele, cvjetove stolisnika, lipe, bazge… i upravo me taj oglas vratio u djetinjstvo i pomislila sam: 'pa sad imaš svo vrijeme ovog svijeta da si ispuniš želju koju je imala mala Martina pred kojih 30 godina'.

I tako je i bilo. Upisala sam školu, svijet bilja me nanovo omađijao i oduševio, pokrenula sam profil Biljkoljupka (ime koje mi se, btw, pojavilo u snu!) i sve je u početku krenulo kao hobi, da bi danas, tri godine i nekoliko intenzivnih edukacija kasnije, preraslo u predivan obiteljski posao kojeg vodim zajedno sa svojim suprugom Markom, u okviru naša dva OPG-a."

Možda vas zanima Uchka je hrvatski brend vrhunske craft kozmetike čija nas je filozofija oduševila Rubrika Beauty Beauty

U početku se, priznaje, dosta tražila, osvještavajući neki vlastiti izričaj i ciljanu publiku, a što je, vjeruje, uobičajeni put svakog novog, mladog poduzetnika. "Ono na čemu sam uvijek inzistirala je bila transparentnost u svim procesima proizvodnje, dijeljenje 'behind the scenes' trenutaka koje ljudi jako vole i cijene jer se sjećam da je to i meni kao kupcu isto tako bilo jako važno, osobito kada su u pitanju prirodni proizvodi", kaže. "Mi i dandanas sve proizvode radimo ručno u našoj maloj manufakturi u Matuljima, a u berbe bilja odlazimo u njihovom prirodnom divljem staništu, od Učke i Gorskog kotara, sve do sjevernojadranskih otoka, Velebita i Like."

"Wild foraging kod nas je stil života i to su naši klijenti i prepoznali. To je kvaliteta koju jednostavno ne može zamijeniti niti jedna komercijalna priča i zato sam rekla da naši proizvodi nikada neće završiti na policama dućana i trgovačkih lanaca jer radimo limitirane serije, onoliko koliko nam vrijeme i priroda dozvole. Ovo nije lakši put, ali je svakako vrijedniji", dodaje.

 | Autor: Biljkoljupka Biljkoljupka

Veliki vjetar u leđa razvoju Biljkoljupke bilo je osvojeno treće mjesto na 'Startup inkubatoru' u organizaciji grada Rijeke, na koji su se 2021. prijavili s idejom 'Kuće ljekovitog bilja'. Kako je osvojenih 25.000 kn bilo premalo za izgradnju spomenute kuće, Martina je odlučila taj iznos uložiti u edukaciju koju je dugo priželjkivala - kliničku fitoterapiju. "To je zaista bio odličan potez jer mi je ova edukacija otvorila neke nove horizonte i približila me svijetu medicine, a što smatram iznimno bitnim za sve one koji se žele baviti ovim poslom, i nakon nje sam odlučila svoj rad i fokus najviše usmjeriti na teme ženskog reproduktivnog zdravlja, imuniteta i psihosomatike. A to vrijedi i dandanas", poručuje.

 | Autor: Biljkoljupka Biljkoljupka

Iako joj je priroda kojoj se redovito vraća najveća inspiracija još od najranijih dana, svjesna je da ničega od svega ovog ne bi bilo bez divne virtualne zajednice žena koje prate i podržavaju njen rad. One su joj, kaže, ogromna inspiracija jer osluškujući njihove želje i potrebe kreira nove proizvode. "Jedan odličan primjer za to je izrada Vulvaliciousa - balzama za intimnu njegu s antivirusnim, antibakterijskim i antigljivičnim svojstvima kojeg žene jednostavno obožavaju", otkriva mi.

 | Autor: Biljkoljupka Biljkoljupka

Govoreći o samom brendu i poslu, mogli bismo reći da se on grana u tri glavna područja: proizvode od ljekovitog bilja, edukacije i doživljaje u Prirodi. Iako je s proizvodima sve krenulo, priča se krenula širiti kada je prošle godine Martinin suprug dao otkaz i postao punopravni član Biljkoljupke zadužen za proizvodnju i logistiku, a što je Martini otvorilo prostor za održavanje edukacija i doživljaja u Prirodi.

"Moram priznati da upravo u tome najviše uživam - u dijeljenju znanja i iskustava te stvaranju i dizajniranju tura, radionica i doživljaja u Prirodi, a što ima uporišne točke u održivom turizmu. Kao mala sam često znala reći da bih kada odrastem voljela biti učiteljica ili turistički vodič, a kroz Biljkoljupku sam uspjela spojiti i realizirati obje želje. I još mnogo, mnogo njih… No, želim naglasiti da ovo nije jedna romantična priča koja je nastala preko noći. Otkako sam kao dijete osvijestila da čovjek treba raditi da bi mogao živjeti, znala sam da želim raditi ono što volim. I trebalo mi je puno pokušaja, raznih poslova (njih preko 37!), fakulteta, tečajeva i  iskustva rada u inozemstvu da bih došla do točke gdje sam sada, a to je da uistinu i cijelim bićem obožavam svoj posao i da neizmjerno volim ovo što radim. Jednostavno nisam odustajala od svog puta", kaže mi.

Možda vas zanima Kleopatrini čuveni beauty rituali: kupala se u magarećem mlijeku i spavala s maskom od čestica zlata Rubrika Beauty Beauty

Kao da već cijela priča sama po sebi nije dovoljno fascinantna, Martina je osmislila i novi projekt kakav u Hrvatskoj još nije viđen, a koji slijedi u bliskoj budućnosti. "Osmišljavala sam ga kroz dvije godine i jedva čekam da ugleda svjetlo dana", priznaje uzbuđeno. "Naime, nakon uspješne priče koju sam napravila na svom OPG-u u Lici gdje sam s kolegicom osmislila doživljaj 'Put Junakinje kroz Gacku dolinu', velika mi je želja bila realizirati jednu pravu Odiseju za žene, da se otisnemo od kopna i zaplovimo našim čarobnim sjevernim Jadranom. I tu dolazimo do 'Puta u središte Žene', morske ekspedicije zanimljivog imena na koju pozivamo 18 neustrašivih žena - da se otisnu iz sigurne luke, iz svoje svakodnevice i stanja 'moranja' u nešto novo, obojano avanturom i istraživačkim duhom", poručuje.

 | Autor: Biljkoljupka Biljkoljupka

Ovo će se sedmodnevno krstarenje sjevernim Jadranom, kaže, dogoditi u posljednjem tjednu svibnja i bit će to svojevrsni 'Island hopping', ali sa twistom - posjetit će 6 otoka, no žene neće znati gdje idu, niti gdje će se probuditi, sve dok tamo ne pristanu. Osim toga, ova ekspedicija nosi i tri glavna elementa, a to su ljekovito bilje, mitovi i ženski arhetipovi te tijelo i wellness. "Upravo ćemo u ovim sferama svakog dana održavati bogati dnevni i večernji program; kroz wild foraging, radionice yoni steam bathinga, šumskih kupki, herbarija, ženskih krugova, pripovijedanja, personaliziranih masaža i zvučnih kupki…

Nećemo sve otkrivati jer je program zaista jedinstven i ovakvo nešto još ne postoji u Hrvatskoj", otkriva. "Bila mi je želja ovaj projekt podijeliti sa ženama poduzetnicama koje se bave komplementarnim poslom pa surađujem sa Lorenom, storytellericom koja stoji iza profila @onceuponatimeincroatia i Martinom, svojom dugogodišnjom prijateljicom iz školskih klupa, vlasnicom wellness therapy centra 'Fika' u Rijeci. Današnje ponude krstarenja većinom su copy-paste istih luka i otoka, s ciljem dolaska od točke A do točke B. Ovo se zove turizam."

"Mi, s druge strane, nudimo ekspediciju u nepoznato i priliku da se žena otisne iz sigurne luke (doslovce i figurativno), a da pritom ne ugrožava vlastitu sigurnost. Imamo iskusnog kapetana i cruise menadžera koji znaju svoj posao, a nudimo divljinu i skrivene uvale, slobodu izbora aktivnosti, neistražene i teško pristupačne prirodne ljepote i pomno osmišljeni program gdje će svaka žena doživjeti svoju vlastitu renesansu. Prijave smo tek otvorili i jako nam je važna harmonija grupe zbog čega ćemo raditi selekcijski postupak odabira žena koje će htjeti s nama u ovu avanturu života, a ovu priliku koristim da pozovem sve one u kojima je nešto zaiskrilo dok su ovo čitale da se prijave na 'Put u središte Žene'. Prijave primamo do 12. ožujka", poručila je. 

 | Autor: Biljkoljupka Biljkoljupka

Photo: Biljkoljupka

Komentari 0