Life&style

Ova odgojiteljica na čaroban način nečije uspomene i bitne trenutke pretvara u neodoljive ilustracije

  • Paula Sambolić djevojka je koja je u ilustriranju pronašla bijeg od stresa koji su pandemijski dani i potres donijeli u njezin život
  • Njezine ilustracije odišu nevinošću i djetinjom razigranošću i baš uvijek oduševe one kojima su namijenjene
  • Svatko tko želi personaliziranu ilustraciju Pauli otkrije što više detalja, uspomena i anegdota koje povezuje s osobom za koju se ilustracija radi, a ona zatim priču interpretira na najslađi mogući način

Čujem ovih posljednjih dana kako bi uskoro mogao biti proglašen kraj pandemije. Gotovo tri godine za koje nam se danas možda čini da su proletjele nevjerojatno brzo bile su definitivno najizazovnije s kojima smo se susreli, a posebice u svojim počecima. Cjelokupnoj situaciji svakako nije pridonio ni zagrebački potres koji je doslovno i u prenesenom značenju na svaki mogući način potresao mnoge. Svatko se s tim danima nosio i borio na svoj način. Mnogi su se okrenuli prirodi ili pak aktivnostima kojima se dugo prije toga nisu imali vremena posvetiti, a neki su pronašli i neke nove interese i hobije. Jedna od takvih je i Paula Sambolić iz Zagreba, po struci odgojiteljica djece rane i predškolske dobi koja je u ilustracijama pronašla bijeg u neku sretniju stvarnost.

 | Autor: Instagram @piccolasambina Instagram @piccolasambina

Možda vas zanima Ove ilustracije inspirirane su ljubavlju i emocijama, a potom završavaju na neodoljivim uspomenama Rubrika Life&style Life&style

Nastojeći iz svojeg života izbaciti stres, počela je ilustrirati neke lijepe uspomene svojih prijatelja, a na njihov je nagovor i pokrenula Instagram profil PiccolaSambina na kojem redovito objavljuje svoje radove i priče koje stoje iza njih.

"U ožujku 2020. godine kada je krenula pandemija bila sam, kao i svi, odvojena od svojih prijatelja. Kako su mi nedostajali, tako sam ih zamolila da mi kažu najdražu uspomenu našeg prijateljstva i isto sam kroz svoju viziju i smisao za humor prenijela na papir. Do tada nisam ni znala koji je moj stil crtanja, čak se nisam ni bavila crtanjem u slobodno vrijeme, ali nekako sam znala da u meni postoji potreba za likovnim izražavanjem i kako sam znala da imam talent za pisanje planirala sam jednoga dana napisati slikovnicu ili priču s ilustracijama. U isto vrijeme oduvijek sam bila fascinirana ljudskim životnim pričama, svaku sam upijala i u meni je postojala velika empatija koja mi je pomogla da sve što mi drugi ispričaju snažno osjetim. Prijatelji su se oduševili mojim ilustracijama i nagovorili me da ih podijelim s ostatkom svijeta tako da otvorim Instagram profil. Ubrzo nakon otvaranja Instagram profila dobila sam svoju prvu narudžbu, a nakon nje je uslijedilo mnogo novih. Personalizirane ilustracije su se proširile i na svadbene pozivnice, a stigle su i suradnje s nekim domaćim i stranim brandovima, frizerskim salonima i slično", kaže mi.

 | Autor: Borna Filic/PIXSELL Borna Filic/PIXSELL

Upravo je ilustriranje za druge najviše veseli i ispunjava, a nas je oduševila njezina posvećenost detaljima i način na koji priča svaku priču. Princip rada je jednostavan, poželjno je da svatko tko želi personaliziranu ilustraciju Pauli otkrije što više detalja, uspomena i anegdota koje povezuje s osobom za koju se ilustracija radi, a nakon čega ona na papiru formata 20 x 25 cm ilustrira ono što je doznala na sebi specifičan i prepoznatljiv način. 

 | Autor: Borna Filic/PIXSELL Borna Filic/PIXSELL

"Inspiraciju crpim iz emocija koje u meni bude tuđe priče. Svaka je priča posebna, a sama činjenica da je netko želi zauvijek prenijeti na papir daje još i veću posebnost. Pomaže mi i vlastita introspekcija i promišljanje o smislu i prolaznosti života, važnosti ljubavi i čuvanju uspomena. Uspomena zauvijek ostaje živa ako je držimo živom, a na papiru postaje i fizički opipljiva i vidljiva. Najviše uživam u zbližavanju i suosjećanju s mojim pratiteljima i naručiteljima. Kroz njihove riječi ja se povezujem s njima, osjećam ono što oni osjećaju, a onda to prelazi u moju ruku koja zatim stvara opipljivu i očima vidljivu emociju. Oni su naposljetku postali i dio moje životne priče, a to je nešto što ne bih ni za što mijenjala", poručuje.

 | Autor: Instagram @piccolasambina Instagram @piccolasambina

Njezine ilustracije odišu nevinošću i onom djetinjom razigranošću koju mnogi tijekom odrastanja zanemare i potisnu i koja je u stanju u svakome od nas probuditi to usnulo dijete. Ilustracije su to koje redovito izmame osmijehe na licima, nerijetko probude i nostalgiju i baš svaki put, bez izuzetka, oduševe one kojima su namijenjene. 

 | Autor: Instagram @piccolasambina Instagram @piccolasambina

Cvjetni put Možda vas zanima Domaći brend vjenčane bukete pretvara u slike od prešanog cvijeća - divna uspomena! Rubrika Life&style Life&style

Inspiraciju pronalazi u svemu što je okružuje, a vjeruje da su veliki utjecaj na nju, na najbolji mogući način, imali crtići uz koje je tijekom 90-ih odrastala. S lijepim je stvarima, kaže, u životu lako. One loše su pak izazov za svakoga od nas. A ona se sa svakim izazovom nosi kroz svoje ilustracije, pretvarajući tugu u nostalgiju, a ljutnje i frustracije u crteže obojane humorom

 | Autor: Instagram @piccolasambina Instagram @piccolasambina

Od točkica, crtica, zvjezdica i naizgled jednostavnih poteza olovkom nastaju tako najčarobniji radovi u koje je, tijekom njihova nastanka, utkano puno ljubavi i pažnje, a zbog čega i odišu gotovo opipljivom pozitivnošću, životnom radošću i obiljem duha.

A kako slika uvijek govori više od, kako kažu, tisuću riječi, donosimo i par njezinih radova popraćenih pričama koje stoje iza njih. 

 | Autor: Instagram @piccolasambina Instagram @piccolasambina

"Ova je ilustracija rađena za jedan mladi par koji svoje slobodno vrijeme voli provoditi na obali rijeke Save. Oni to zovu “vikend izlet” za vrijeme kojeg ona pleše na svili koju obijesi preko mosta, a on crta grafite. Ona mi je spomenula kako je velika zaljubljenica u biljke i budući da ih doma imaju puno, njezin ju dečko zeza da će ih biljke uskoro preuzeti. Tako ih možemo vidjeti na vikend izletu gdje je on, njoj za ljubav, sprejem oživio sve njezine biljke i te su biljke postale svila na kojoj ona pleše dok on, sa sprejem za crtanje u ruci s ljubavlju gleda njezin ples. Njihov je pas Špek s njima i lovi svoju kost, a svuda oko njih lete sitne čestice od spreja koje se pretvaraju u male bube i komarce s kojima se sigurno tu i tamo bore dok su na mostu u blizini vode."

 | Autor: Instagram @piccolasambina Instagram @piccolasambina

"Slika s velikom ljubavnom pričom. Moja se draga prijateljica Mirjam ovu nedjelju udala za svog Domagoja. Rekla sam joj da im za poklon želim i nešto nacrtati i zatražila sam ih da odaberu jednu ili više uspomena, asocijaciju, rečenicu, trenutak, boju, misao- ma bilo što što im pada na pamet kada pomisle jedan na drugog, a ja ću od tog napraviti nešto što će vidjeti tek na svadbi. Nakon par dana razmišljanja Mima se javila i rekla da su odabrali trenutak kad su se upoznali. Priča je sljedeća: dok su 2012. godine bili na hodočašću Mima je cijelim putem slušala negativne komentare na morsko plavi pramen kose koji je obojala na stražnjem dijelu glave. U jednom trenutku začula je muški glas koji je rekao: “ej pa ti imaš plavi pramen!”. Mima je već zakolutala očima, ali kad se okrenula prema izvoru zvuka ugledala je zgodnog Domagoja koji je nastavio: “meni je to super, uvijek sam to htio sebi napravit!”. I tako su se Mima i Domagoj zaljubili na prvi pogled. Nakon par dana su prohodali, a nakon par mjeseci Domagoj je i sebi obojao pramen kose u morsko plavu boju ... Mima je zatim rekla da mogu dodati i nešto na temu sadašnjeg useljavanja u njihov prvi zajednički stan u ovoj ludoj 2020. godini. I tako sam ja razmislila i odlučila prikazati prošlost, sadašnjost, ali i budućnost. Spiralne stepenice su bile jedino što su od prošlih vlasnika ostavili u stanu, a ovdje predstavljaju stepenice njihovog života u kojem u vrtlogu neočekivanog idu stepenicu po stepenicu. Tako se i nižu njihove zajedničke slike na zidu, prva je njihova prva zajednička slika kao mladog para, druga je s vjenčanja, a treća je gdje su starci koji se služe štapom, oslanjaju jedno na drugo i šeću svoje unučiće. Domagoj premazuje zid morsko plavom bojom u jednom potezu baš kao što je to bio samo jedan pramen, a ta je boja ujedno i jedina boja na slici. Plava boja predstavlja njihovu prošlost, stepenice sadašnjost, a naposljetku slatku budućnost kojoj se svi nadamo možete vidjeti kod Mime (koja trenutno nije trudna, ali je bio dobar prank za Domagoja)."

 | Autor: Instagram @piccolasambina Instagram @piccolasambina

"Ovu ilustraciju naručila je jedna djevojka svojim prijateljima, ljubavnom paru. Ispričala mi je kako su godinama skupa i da su jedan 'otkačen i zabavan par'. Često znaju biti razdvojeni i tjednima, ali nekako su sve prevladali. On je njoj smiraj, a ona njemu ludilo koje mu treba. Dijele istu ljubav prema putovanjima, a od svih zemalja posebno vole Francusku (a i pričaju francuski!). Ljubav dijele i u igranju društvenih igara, a strastveni su u očuvanju okoliša i temeljito odvajaju otpad (ovo je bilo još i prije ZG vrećica tako da bravo za ovaj par!). Ono što je izdvojila o prijateljici bilo je da voli ručni rad - bilo to šivanje, keramika, heklanje... bilo kakav DIY! Dodala je da su im i jako važne njihove dvije mačke - Grof i Pumi. I tako ih možemo vidjeti na ilustraciji — budući da su veliki zaljubljenici u Francusku, ovdje imaju francuske kapice od kojih se cvjetna stabiljka s njezine kape proteže sve do cvijeta na njegovoj kapi. On ima i francuski brk, a cijeli štih obleke također je u francuskom điru. Kako ona voli heklati, šivati i sl. tako je ovaj put u svom “ludilu” (koje on kod nje voli) njima napravila jedan zajednički kaputić ispod kojeg se drže za ruke! Karta svijeta ima više značenja - predstavlja društvenu igru Rizik koja sadrži kartu svijeta, a time predstavlja i sve ostale društvene igre koje oni vole. Ujedno karta svijeta predstavlja i njihov otpor izazovima fizičke razdvojenosti. Ona u ruci ima pribor i klupko vune koje pada njihovim mačkama pod noge - lijevo je Grof koji, kako mu i ime nalaže, kao pravi gospodin ima cigaršpic u šapi, a pored njega je i mačak Pumi koji lovi njezino klupko vune. Ovako u zajedničkom kaputu (koji je ekološki održiv!) zaista su jedan zabavan i otkačen par, a kako ne bi ostali gladni na svojim putovanjima on im je ponio jedan baugette koji drži pod rukom!"

Nismo mogli ne pitati kakvi su joj planovi za budućnost i ima li već osmišljeno nešto novo. "U pripremi su neki posebni proizvodi i suradnje o kojima još ne smijem pričati, ali jedva ih čekam podijeliti sa svima vama čim se finaliziraju", samo je zagonetno zaključila. U svakom slučaju jedva čekamo i ne sumnjamo da će nas jednako oduševiti!

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Komentari 0