Life&style

Beauty mit ili istina: je li kokosovo ulje doista tako dobro za kosu te kako i koje proizvode koristiti?

  • Kokosovom ulju pripisuju se brojne dobrobiti kao i multifunkcionalnost jer se koristi kako za kuhanje, tako i za njegu kože i kose
  • Kokosovov ulju pripisuju se dobrobiti poput boljeg rasta kose, oporavka oštećene, a preporučuje se i za redovitu njegu vlasišta i kose
  • Je li uistinu toliko dobro za kosu ili se radi o još jednom beauty mitu objasnili su dermatolog i koloristica

Uz naš omiljeni šampon i regenerator postoji toliko proizvoda za kosu, da ih je teško pratiti. Ipak, kokosovo ulje se godinama ističe kao tretman hvaljen od mnogih, a njegovi blagotvorni učinci se protežu od njege kože do izbjeljivanja zubi. Ipak, moramo se zapitati: je li kokosovo ulje doista toliko dobro za kosu koliko mislimo da jest ili je sve samo još jedan beauty mit? Točnije, može li nekoliko dobro raspoređenih kapljica kokosovog ulja doista koristiti našoj kosi?

Na to pitanje su za Marie Claire odgovorili stručnjaci - koloristica i frizerka poznatih Cynthija Alvarez, u salonu IGK Stephanie Brown, i dermatolog Peter Young. Oboje su potvrdili da kokosovo ulje uistinu može pomoći zdravlju kose na više načina. Iako je važno početi polako i povećavati količinu ulja po potrebi, uz pravu ravnotežu, kokosovo ulje može vrlo brzo pretvoriti našu kosu iz tužne u sretnu. Evo kako i koje proizvode koristiti.

Kokosovo ulje za rast kose

Ukratko: da, kokosovo ulje može pospješiti rast kose. "Kokosovo ulje definitivno će pomoći da kosa postane zdravija, gušća i duža", potvrđuje Brown. "Vitamini i masne kiseline u kokosovom ulju pomažu hraniti vlasište i prodiru u kutikulu kose. Maska za tretman otprilike jednom tjedno ili dva tjedna u trajanju od pet do 10 minuta učinit će svoje." Alvarez se slaže, dodajući da uključivanje kokosovog ulja u rutinu stvara optimalno okruženje za rast kose. "Vitamini i esencijalne masne kiseline također pomažu u uklanjanju naslaga sebuma iz folikula dlake, što ubrzava rast", objašnjava ona.

Kokosovo ulje za oštećenu kosu

Nije tajna da kemikalije, toplinski tretmani i zagađenje isušuju i oštećuju kosu, a u tom slučaju kokosovo ulje također pokazuje svoje benefite. Young kaže da kokosovo ulje "osigurava barijeru za zaštitu vašeg vlasišta i kose, i blokira iritanse i bakterije da uzrokuju štetu. Jedan od ključnih sastojaka kokosovog ulja je laurinska kiselina, koja pomaže hidratizirati pramenove i smanjiti pucanje."

"Ako vam je kosa pomalo suha ili oštećena, kokosovo ulje je dobar tretman prije šamponiranja kako biste spriječili da šamponi skinu sva ulja s kose", dodaje Brown, predlažući korisnicima da umasiraju ulje u pramenove od korijena do vrhova prije nego što nastave sa svojom rutinom šamponiranja.

kraljica Elizabeta II. i princ Philip Možda vas zanima Ljubavna priča kraljice Elizabete II. i princa Philipa: "Kraljičino zdravlje počelo se urušavati kad je izgubila supruga" Rubrika Life&style Life&style

Alvarez također predlaže nanošenje kokosovog ulja prije izlaganja suncu, napominjući da je "kokosovo ulje prirodni SPF i zaštitit će vašu kosu i kožu od štetnih sunčevih zraka". Na sličan način, ona kaže da kosu možete zaštititi od oštećenja koje uzrokuje izbjeljivanje kose tako da ga uključite u svoju rutinu prije bojanja. "Volim reći određenim klijentima da stave malo kokosovog ulja u kosu prije nego što naprave velike pramenove ili postanu platinasti", kaže ona, "jer to pomaže u zaštiti kose od izbjeljivača."

Preporuka za kokosovo ulje

I Alvarez i Brown preporučuju ova dva kokosova ulja - Sky Organics Organic Extra Virgin Coconut Oil for Hair & Skin, hladno prešano kokosovo ulje za kosu bez sjaja i vlage i Viva Naturals Organic Coconut Oil koji brojni recenzenti hvale da ima super miris.

 | Autor: Sky Organics: 96,00 kn, Viva Naturals 60,00 kn

Kokosovo ulje za svakodnevno održavanje

Kokosovo ulje ne treba smatrati samo kao prvu pomoć za hitne situacije s kosom, ono je i izvrstan dodatak dnevnoj rutini. "Kokosovo ulje čini da kosa klizi, a raščešljavanje se čini kao povjetarac", objašnjava Alvarez. 

Također može pomoći ispucalim vrhovima ili neposlušnim kovrčama. "Kokosovo ulje pomoći će vam da zagladite kutikule na ispucalim vrhovima kako vaša kosa ne bi izgledala iskrzano na kraju", kaže Alvarez. "Također pomaže ukrotiti kovrčanje zbog ispucalih vrhova ili vlažnog vremena", dodaje ona, objašnjavajući da ulje sprječava kovrčavost na prvom mjestu tako što "nadoknađuje vlagu u kosi". dr Young također predlaže kokosovo ulje u odnosu na druge alternative, komentirajući: "Budući da se brzo upija, kokosovo ulje je učinkovitije od drugih ulja u oporavku suhe i 'raskuštrane' kose."

Dobar puder ne mora vrijediti bogatstvo; ovi ne koštaju puno, a rade jednako dobar posao kao i puno skuplje varijante

Želite koristiti kokosovo ulje dok ste pod tušem? dr Young kaže: "Kokosovo ulje nije tako učinkovito za čišćenje kose i vlasišta kao šampon, ali vrlo dobro djeluje kao tretman prije šamponiranja za regeneraciju  kose. Stoga započnite rutinu njege kose s kokosovim uljem, a zatim koristite uobičajni šampon za ispiranje."

Preporuka za šampon s kokosovim uljem

L'Oreal Paris Ever Curl Coconut Oil šampon bez sulfata izvrstan je za kovrčavu kosu, dok Briogeo Scalp Revival Charcoal + Coconut Oil Micro-exfoliating Shampoo radi odličan piling vlasišta.

 | Autor: miss7 miss7 L'Oreal Paris Ever Curl Coconut Oil Shampoo 60,00 kn, Briogeo Scalp Revival Charcoal + Coconut Oil Micro-exfoliating Shampoo 311,00 kn

Kokosovo ulje za zdravlje vlasišta

Svima onima koji imaju problema s prhuti, iritacijom vlasišta ili općenito suhoćom vlasišta, bit će drago čuti da kokos može pomoći i u tome. Dr Young kaže, "Kokosovo ulje pruža olakšanje od simptoma iritacije vlasišta, uključujući psorijazu vlasišta i seboreični dermatitis (perut)."

Niste sigurni kako ga primijeniti? "Ako se želite boriti protiv prhuti, stavite kokosovo ulje na tjeme oko pet minuta, a zatim ga isperite šamponom", savjetuje Brown, objašnjavajući da bi korisnici trebali nastaviti s ovom rutinom dok perut ne počne nestajati. Alvarez se slaže, dodajući da umasiravanje kokosovog ulja u vlasište poboljšava njegovo cjelokupno zdravlje i, kao rezultat toga, proaktivno smanjuje ljuštenje.

A ako se borite s gljivičnom infekcijom, kokosovo ulje može pomoći i u tome. Nedavna studija iz International Microbiology Research Journala otkrila je da djevičansko kokosovo ulje može pomoći u borbi protiv gljivičnih infekcija i liječenju njih.

Kokosovo ulje za različite tipove kose

"Kokosovo ulje dobro djeluje na one s mekom i finom ili srednje gustom kosom", napominje Alvarez. "Njegova sposobnost zadržavanja proteina će dodati volumen takvim tipovima kose, a također će minimizirati oštećenja i lomljenje tijekom češljanja i oblikovanja." Ali svima onima kojima je kosa suha, kruta, lomljiva ili gruba, Alvarez savjetuje da se suzdrže od redovite upotrebe. "Uz ponovljenu upotrebu, kokosovo ulje može uzrokovati nakupljanje proteina, čineći kosu još krućom, tvrđom i manje elastičnom—manja elastičnost znači više lomljenja prilikom češljanja ili oblikovanja." 

Preporuka regeneratora s kokosovim uljem

OGX Coconut Miracle je lagan regenerator lijepog mirisa, savršen nakon ljeta kada nam je kosa oštećena od sunca i mora. Love Beauty and Planet regenerator daje kosi prijeko potrebnu vlažnost, dok Garnierov Curl Nourish regenerator s kokosovim uljem i glicerinom ima gotovo savršene recenzije online, a hvale ga i za jačanje kose koja je manje sklona lomljenju.

 | Autor: miss7 miss7 OGX Coconut Miracle 60,00 kn, Love Beauty and Planet Coconut Oil 66,00 kn, Garnier Curl Nourish Conditioner Infused with Coconut Oil 43,00 kn

Photo: Instagram @loreal paris

Komentari 0