Life&style

Bajkovito lijepo! Od pruća i šiba Mara Pupčević izrađuje prava čudesa, kućice, torbe, posuđe...

  • Mara Pupčević djevojka je koja stoji iza bajkovitog Instagram profila Maplet i koja od pruća i šiba izrađuje najčarobnije stvari
  • Od košara u obliku jabuke i kruške koje najviše voli raditi, do svega što možemo zamisliti, gotovo da ne postoji nešto što Mara ne može izraditi
  • Kako se počela baviti ovim sve rjeđim zanatom te kako je u tri desetljeća života skupila već dvadeset godina iskustva 

Sanjarski, romantični, začinjeni jednim poštenim prstohvatom nostalgije i s par jušnih žlica sjete. Tako bi se nekako mogli opisati moji omiljeni Instagram profili. Uvijek me podsjećaju na neka minula, puno sporija vremena, na dane s okusom pekmeza od šumskih jagoda što ga je baka svake godine neumorno kuhala, na bezbrižnost što je krasila dane djetinjstva i onih par igračaka koje sam voljela više no išta. A baš takav je i Instagram profil koji mi se nedavno tiho ušuljao u život.

 | Autor: Instagram @maplet.handcrafted Instagram @maplet.handcrafted

Iza njega stoji simpatična djevojka Mara Pupčević koja, unatoč tome što je tek zagazila u tridesete, iza sebe već ima dva desetljeća iskustva u izradi proizvoda od pruća. Prvu je košaru, naime, potpuno samostalno izradila sama kada je imala samo sedam godina, a cijeloga je života o ovom danas sve rijeđem zanatu učila od svojih roditelja kojima je ovo bio obiteljski posao. 

 | Autor: Instagram @maplet.handcrafted Instagram @maplet.handcrafted

Možda vas zanima Predivne baršunaste bundeve dijelić su jedne od najčarobnijih priča na Instagramu Rubrika Life&style Life&style

Po struci je medicinska sestra i priznaje mi da je svoj život zamišljala negdje u inozemstvu, u nekoj klinici, ali joj se takav život čini prilično dosadnim. "Da budem iskrena, kad je pletenje u pitanju zaista nisam imala velika očkivanja i ideju o nekom velikom poslu, nisam ni sanjala da ću dosegnuti ovoliki broj ljudi koji prate i vole moj rad. Samo sam htjela ispunjavati želje drugima, a onda su me kupci počeli obasipati ovako lijepim fotografijama i sve je to preraslo u ovo što je danas", kaže mi.

"Za nekoga je ovo ništa, ali za mene je ovo itekako velika stvar. Na ideju o brendiranju sam došla na nagovor Matije Hiršman (na Instagramu poznatija pod imenom luluartlover) te mi je njen suprug napravio vrhunski logo prema mojoj ideji, a imala sam sreću da mi ime počinje slovom M koje je bilo idealno da logo predstavi početno slovo brenda kao isprepleteno pruće. Već neko vrijeme radim i na web stranici gdje će biti sve transparentno i gdje će biti dostupan opis proizvoda i sve ostalo što ide uz to te će kupcima, a i meni biti znatno lakše. Izrada weba se odužila, ali dan je jednostavno prekratak da stignem napraviti sve što zamislim", priznaje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by maplet (@maplet.handcrafted)

Iako gotovo da nema toga što njezine ruke ne bi znale izraditi, danas uglavnom stvara dekoracije za dječje sobe, a sve je i krenulo tako što ju je mama jednog dječaka molila da za njegovu sobu po narudžbi izradi nekoliko predmeta. I kako to obično biva kada netko ima zlatne ruke, brzo se pročulo da Mara radi divne stvari pa su narudžbe osim iz rodne joj Bosne krenule pristizati i iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Austrije, a lista onih koji su svojim domovima poželjeli dodati nešto što su Marine ruke splele, sa svakim je danom počela biti sve duža. 

 | Autor: Instagram @maplet.handcrafted Instagram @maplet.handcrafted

"Inspiracija, a ujedno i najveći vjetar u leđa u ovome su mi dječiji osmijesi, a i moji kupci. Događalo se da me neki događaji obeshrabre, ali kupci i moj veseo duh mi nisu dali da klonem. Volim komunicirati s kupcima i slušati njihove želje te se prilagođavati njihovim potrebama, jer u svakom slučaju imaju najbolje ideje koje sam do sad uvijek uspjela realizirati. Uz ovaj posao uživam još i u slikanju, mada sam slikanje malo zapostavila jer jednostavno ne stignem sve. Volim i čitati i fotografirati", otkriva mi. 

 | Autor: Instagram @maplet.handcrafted Instagram @maplet.handcrafted

Unatoč tome što kaže da radi ono što najviše voli i što je istinski ispunjava, količina onoga što je u jednom danu u stanju napraviti je ograničena jer ipak sve radi ručno, a izrada svakog predmeta, čak i kada je u pitanju netko s puno iskustva poput nje, traje i po nekoliko sati. Uz to, šiba s kojom radi mora uvijek biti mokra pa su joj ruke nerijetko ispucale, a zglobovi natečeni, no ona se ne žali i svejedno svoj posao ne bi mijenjala nizašto na svijetu. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by maplet (@maplet.handcrafted)

Kao njezine bismo signature komade mogli izdvojiti jabuku i krušku od pruća za koje joj je potrebno otprilike četiri do pet sati da bi ih izradila, a koje najviše i voli raditi, dok kao najzahtjevniju ističe kućicu gljivu za koju joj je potrebno od sedam do deset sati rada. Tu su dakako i razne torbice, košare, kolica za kupnju, kovčezi, kolica za lutke, ogledala, police i fotelje te čak i stalak za tortu i set za čaj, a svaki komad izgleda jednako bajkovito i šarmantno. 

 | Autor: Instagram @maplet.handcrafted Instagram @maplet.handcrafted

Možda vas zanima Ove ilustracije inspirirane su ljubavlju i emocijama, a potom završavaju na neodoljivim uspomenama Rubrika Life&style Life&style

Novih ideja, priznaje, ima puno, ali s obzirom na to da su joj svi termini zauzeti uglavnom po mjesec dana unaprijed, a kupci naručuju uglavnom ono što već vide izrađeno, nema baš vremena izrađivati neke novitete. No priznaje da ju uvijek obraduje kada joj se javi  kupac s nekom novom idejom. Voljela bi, kaže, organizirati i radionice ili tečajeve na kojima će obučavati druge zainteresirane za pletenje jer ih ima dosta koji pokazuju interes. "Radim i na tome da proširim plantaže pruća, jer sada uglavnom kupujem materijal pa je sve manje isplativo. Za dobar proizvod potreban je i dobar i kvalitetan materijal, a to diktira i cijenu proizvoda. Mada cijenu određujem ukupnom količinom utrošenog vremena i materijala, kompleksnosti predmeta koji izrađujem i znanjem koje je potrebno da se izradi neki od predmeta. Kućica je recimo najzahtjevnija jer ima toliko sitnih detalja i zahtjeva izradu ‘unazad’ što je jako kompleksno, za razliku od ostalih predmeta koji se izrađuju standardnim pletom ‘unaprijed’, ali da ne duljim, tko ne zna plesti, teško će shvatiti o čemu pričam", kaže mi kroz smijeh. I doista, ne znam o čemu priča, ali znam da se ovakav talent ne vidi svaki dan i samo se nadam da će u mjesecima i godinama koje su pred njom za nju čuti apsolutni svi jer je to najmanje što je zaslužila!

 | Autor: Instagram @maplet.handcrafted Instagram @maplet.handcrafted  | Autor: Instagram @maplet.handcrafted Instagram @maplet.handcrafted

 | Autor: Instagram @k_natasa_ Instagram @k_natasa_  | Autor: Instagram @inesicaa Instagram @inesicaa  | Autor: Instagram @dejade88 Instagram @dejade88  | Autor: Instagram @maplet.handcrafted Instagram @maplet.handcrafted

Photo: Instagram @maplet.handcrafted
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    super su