Life&style

9 trikova za mršavljenje koji doista djeluju i uz koje nema dosadnog yo-yo efekta

  • Savjeti za mršavljenje za svakodnevni život lako se implementiraju i pomoći će ti da izgubiš nekoliko kilograma bez puno truda 
  • Plus: nema dosadnog yo-yo efekta!
  • Ovi trikovi za mršavljenje doista djeluju! 

Gubitak težine mogao bi biti tako jednostavan! Naravno, kad ne bi morala stalno paziti što jedeš. I da nije toliko važno baviti se sportom uz to (premda mršavljenje može biti prilično uspješno bez sporta, teško je). Vjerojatno je svatko od nas u nekom trenutku svog života držao dijetu, a da nije dugoročno izgubio na težini, bez obzira na to jesmo li imali višak kilograma ili ne. Dakle, koji savjeti za mršavljenje doista pomažu u gubitku kilograma na duge staze?

Savjeti za mršavljenje – što doista pomaže

Koliko god bilo teško, bez nekih manjih promjena navika, mršavljenje ne ide ni s dijetama ni bez njih. Ovi savjeti za mršavljenje pomoći će ti da postigneš svoje ciljeve…

Možda vas zanima Ako jedeš ove 4 namirnice, zaboravi na ravan trbuh. A nije riječ o pizzi... Rubrika Life&style Life&style

1. Nemoj gladovati!

Isprva zvuči kao čudan savjet za mršavljenje, ali zapravo je vrlo važan. Naime, budimo iskreni: tko je ikada slijedio strogu dijetu u kojoj je želudac neprestano kruljio, a uvijek si bila gladna? Bolje od gladovanja je usredotočiti se na hranu koja te dugo drži sitom i koja ima malo kalorija.

Vlakna, poput onih u proizvodima od cjelovitih žitarica, kao i bjelančevine, osiguravaju dobar osjećaj sitosti. Namirnice koje sadrže bjelančevine uključuju mliječne proizvode, jaja, ribu i meso. Ono što, naravno, ne smije nedostajati na zdravom jelovniku su voće i povrće. 

via GIPHY

2. Ubrzaj svoj metabolizam

Tek kada naš metabolizam radi kako treba, možemo skinuti kilograme. Najbolji način da to učiniš je da ga doista zagriješ s čilijem i đumbirom. Oba stimuliraju metabolizam, koji je odgovoran za stvaranje energije. Za to koristi masti, ugljikohidrate i bjelančevine iz hrane. Ali, kada se oni potroše, metabolizam crpi potrebnu energiju iz vlastitih rezervi tijela, tj. neželjenih masnih jastučića. Šalica čaja od đumbira ili začinjen ručak kao što je chilli con carne svaki dan pomaže nam sagorijevati kalorije i jedan je od najboljih savjeta za mršavljenje.

3. Uvijek jedi iznad bazalnog metabolizma

Radikalne dijete obično ne pomažu. Ako želiš dugoročno zdravo smršavjeti, trebala bi postići kalorijski deficit bez pada ispod bazalnog metabolizma. To pokazuje koliko energije treba tvom tijelu svaki dan za vitalne procese kao što su disanje ili probava. To je individualna vrijednost koja se može utvrditi, primjerice, liječničkim pregledom. Za većinu odraslih osoba je između 1400 i 1900 kcal dnevno.

Ako jedeš manje kalorija od bazalnog metabolizma, tijelo se nakon nekog vremena može prebaciti na takozvani metabolizam gladovanja: vjeruje da je izbila glad i smanjuje potrošnju energije kako bi osigurao vlastiti opstanak. S jedne strane to znači da unosimo manje kalorija, a s druge strane bazalni metabolizam opada. Kako bismo smršavili, morali bismo jesti sve manje, što dodatno pojačava metabolizam gladi - počinje začarani krug. Stoga uvijek trebaš paziti na svoj bazalni metabolizam da bi smršavila!

via GIPHY

4. Sačuvaj kalorije za vikend

Reći ne izlasku s curama vikendom samo zato jer se bojiš visokokalorične pizze koja ide uz film? Nema šanse! Također nije potrebno odreći se baš svega zbog dijete. Umjesto toga možeš pokušati uštedjeti nekoliko kalorija tijekom tjedna, koje onda mirne savjesti možeš uložiti u pizzu. Ali, budi oprezna: ovaj savjet za mršavljenje nije besplatna ulaznica za nesputano tamanjenje hladnjaka vikendom! Budi realna!

Možda vas zanima Liječnica dijeli savjete za mršavljenje nakon 35. godine: Ključno je pripaziti na samo jednu stvar Rubrika Life&style Life&style

5. Nemoj si sve zabranjivati

A kad smo kod pizze: nemoj si potpuno zabraniti neku hranu samo zato što je nezdrava. Nema ništa loše u tome da jednom ili dvaput mjesečno pojedeš pizzu ako ne možeš bez nje. A ako ne možeš živjeti bez svoje dnevne doze čokolade, priušti si je – ali umjereno. Po mogućnosti samo jedan komadić dnevno.

via GIPHY

6. Smanji stres

Tko ne poznaje zloglasno jedenje zbog stresa? Nažalost, to stoji na putu gubitka kilograma, jer obično osigurava da ne samo da jedemo više, nego i jedemo pogrešne stvari. Istraživanja pokazuju da se više masti pohranjuje kod ljudi koji su pod stalnim stresom – i to na trbuhu. 

Tehnike opuštanja, poput meditacije i joge, mogu te natjerati da zaboraviš svakodnevni stres i stoga su među savjetima za mršavljenje. 

7. Nemoj ići gladna u kupovinu

Možda jedan od najvažnijih savjeta za mršavljenje ikad! Kad želudac krči, gotovo je nemoguće odoljeti iskušenjima. A gdje ga ima više nego u supermarketu? Stoga uvijek pazi da si sita kad obavljaš tjedni šoping. Na taj način zajamčeno će manje nezdravih artikala završiti u košarici.

via GIPHY

8. Kreći se

Nitko to ne voli čuti, ali to je gorka istina: tjelovježba je osobito dobra zato jer ti pomaže pri mršavljenju. Potiče metabolizam, izgrađuje mišiće i može nas dugo održati zdravima. Trebala bi se kretati najmanje 30 minuta barem dva do tri puta tjedno. Ne mora to biti sport visokih performansi – biciklizam, plivanje ili trčanje jednako su dobri za sagorijevanje kalorija.

Žene se mogu udebljati zbog lošeg sna Možda vas zanima Oprez: Zbog ove navike kod spavanja možeš se čak i udebljati! Rubrika Life&style Life&style

9. Spavaj i mršavi

Možda najugodniji savjet za mršavljenje: san je nevjerojatno važan za mršavljenje. Premalo sna snižava razinu hormona leptina, koji izaziva naš osjećaj sitosti. Zauzvrat se povećava razina hormona grelina i oreksina koji povećavaju apetit. Rezultat: jedemo više. U najboljem slučaju treba spavati oko osam sati svake noći kako bismo to izbjegli.

via GIPHY

Photo: Unsplash/i yunmai

Komentari 0