Life&style

Liječnica dijeli savjete za mršavljenje nakon 35. godine: Ključno je pripaziti na samo jednu stvar

  • Boriš se s viškom kilograma, no nikako ti ne uspijeva smršavjeti?
  • Liječnica otkriva kako ti može pomoći da počneš jesti hranu koja je "prava" za tvoje hormone
  • Upravo hormonska neravnoteža može otežati mršavljenje, posebice ženama iznad 35-te godine 

Doktorica Sara Gottfried otkrila je kako pravilna prehrana (bazirana prema našim hormonima) može pomoći ženama da zauvijek smršave. Nova strategija za mršavljenje ne fokusira se na dijete ili ograničavanje obroka: umjesto toga, metoda se vrti oko toga da jedeš pravu hranu za svoje hormone.

Liječnica Gottfried kaže da ova taktika posebno dobro djeluje na žene koje pokušavaju smršavjeti zauvijek, bez jo-jo efekta, odnosno vraćanja kilograma. "Vaša hrana zapravo regulira vaše hormone", rekla je Gottfried. "Dakle, ako pokušavate smanjiti kalorije, na primjer, kako biste upravljali svojom težinom, možete naići na neuspjeh. Kalorije su važne, ali hormoni su važniji."

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Voće i povrće

Mama je objavila dramatične fotografije 'prije i poslije' Možda vas zanima Mama je objavila dramatične fotografije 'prije i poslije' kako bi dokazala koliko je vaga besmislena Rubrika Life&style Life&style

Žene bi, umjesto da prvo razmišljaju o hormonima u svojim 50-im i 60-im godinama, trebale početi razmišljati o njima, osobito u vezi s njihovom prehranom, u mnogo mlađoj dobi. Rekla je kako je i sama otišla na dijetu kada je imala 40 godina, zajedno sa svojim partnerom. On je izgubio 9 kilograma, a ona je dobila na težini. Razlog je to zbog čega ne bismo trebale imati jednaku metodu mršavljenja za oba spola, već onu koja je posebno usmjerena na žene. 

Čokolada za doručak? Evo kako ti to može pomoći u gubitku kilograma, otkrivaju znanstvenici

To je tako zbog toga što smo različiti. Imamo potpuno različite razine hormona, pa moramo jesti na način koji pomaže tim hormonima. 52-godišnja Ana French, majka dvoje djece, rekla je da se tijekom pandemije borila s povećanjem tjelesne težine i početkom menopauze. Dijagnosticiran joj je predijabetes i povišeni kolesterol, a htjela je smršavjeti. French je rekla kako je s metodom praćenja hormona izgubila 18 kilograma u tri mjeseca. 

 | Autor: shutterstock shutterstock Proteini poput piletine, lososa, škampa i školjki mogu pomoći u uravnoteženju metaboličkih hormona

Kako bi utvrdila imaš li hormonsku neravnotežu, pitaj svog liječnika o provođenju jednostavnog testa krvi koji može otkriti te podatke. Kako bi uravnotežila razinu inzulina, hormona koji pomaže u regulaciji skladištenja ili sagorijevanja masti, liječnica preporučuje da se opskrbiš zeljem, prokulicama, lukom i namirnicama poput avokada bogatim zdravim masnoćama.

Možda vas zanima Ovih 20 fotografija pokazuju kako mršavljenje može promijeniti lice, a rezultati su nevjerojatni Rubrika Life&style Life&style

Za zdravo mršavljenje, poželjno je jesti što više različitih vrsta povrća tjedno, a namirnice poput patlidžana, tikvica i paprike dobresu za hormone jer pomažu u uravnoteženju inzulina. To povrće također je prepuno vlakana, a ona nam mogu pomoći da se dulje vremena osjećamo sito. Proteini poput piletine, lososa, škampa i školjki mogu pomoći u uravnoteženju metaboličkih hormona, koji su neophodni za mršavljenje.

Što se tiče hrane koju treba izbjegavati, liječnica preporučuje da se kloniš stvari prepunih prerađenih ugljikohidrata i šećera, poput tjestenine, kukuruza, krumpira i alkohola. Neki plodovi s visokim udjelom šećera, poput manga i ananasa, mogu te spriječiti u postizanju cilja, iako su opcije poput bobica dobre.

Naravno, iako je prehrana možda najveći faktor u ravnoteži naših hormona i vježbe su također važne: trening snage i vježbe fleksibilnosti također mogu biti jako dobri suputnici na tvojem putu ka gubitku kilograma.

Photo: shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • meltepeee

    Tablete za mršavljenje - http://acaiberry900.lv Skinula sam 24 kilograma u 4 I pol mjeseca. Nisam željela uzimati nikakve pilule,ali moja kćer mi ih je dala kao dar. Izgledam bolje,osjećam se bolje.