Life&style
Signali tijela koje ne smiješ ignorirati

9 signala tijela koje ne smiješ zanemariti - tvoje zdravlje je u opasnosti

  • Ljudsko tijelo ništa ne radi bez razloga
  • Stoga, kad se jednom javi, trebaš pozorno oslušnuti što nam govori
  • Naime, tijelo bi ti moglo signalizirati da se radi o nekim bolestima 

Odjednom si neodoljivo željna slatkog ili kiselog? Koža ti je iznenada postala jako suha, a nokti lomljivi? Uzroci za to mogu biti različiti. Međutim, tijelo nam često želi dati signal da nešto nije u redu. Pošto je genijalno dizajnirano, obično „traži“ ono što točno nedostaje. Stoga pažljivo slušaj, pazi i, ako sumnjaš, najbolje je otići liječniku.

1. Imaš apetit za ribu

Jod je važan element u tragovima i tijelo ga uglavnom koristi za štitnjaču. To je pak neophodno za metabolizam. Tijelo stoga želi jod s apsolutnim opravdanjem. Riba i plodovi mora, kao i jodirana sol, daju organizmu tu dragocjenu tvar.

via GIPHY

2. Žudiš za salatom

Redovito jesti salatu općenito je dobra ideja. To ti osigurava vitamine, tekućinu i puno vlakana. Međutim, ako osjećaš povećanu potrebu za salatom, to bi mogla biti posljedica upale želučane sluznice ili problema s jetrom.

Smoothieji su sve popularniji, saznaj je li povrće i voće zdravije piti ili jesti?

3. Imaš strašnu želju za nečim kiselim

Ako jetra ne radi kako treba, možda ćeš imati znatno veći apetit za kiselom hranom nego što je to inače slučaj. Uzroci mogu biti i problemi s mokraćnim mjehurom. Žudnju za kiselim možeš utažiti sokom od limuna ili brusnice.

4. Zubno meso ti krvari

Uz nedovoljnu ili preintenzivnu zubnu njegu (npr. zbog nepažnje kod korištenja zubnog konca), nedostatak vitamina C jedan je od najčešćih razloga za krvarenje zubnog mesa. Voće i povrće (osobito agrumi poput limuna, naranče, grejpa, itd.) daju ti obilje ovog vitalnog vitamina.

via GIPHY

5. Loše spavaš

Razlozi zbog kojih netko loše spava mogu biti brojni. Često su to stvari koje radimo prije nego što zaspemo, a ponekad greške napravimo tijekom spavanja. Međutim, nedostatak kalija i magnezija također može dovesti do lošeg sna. Marelice, cikla, bademi i orašasti plodovi pomoći će ti da ih nadoknadiš.

Odspavaj jedan sat duže - to je način da tvoj seksualni život procvjeta

6. Koža ti je neobično suha

Ako iznenada imaš suhu kožu koja se ljušti bez očitog razloga, to može biti povezano s nedostatkom vitamina E. Avokado ga pruža puno, ali batat, sjemenke lana i bademi također sadrže puno vitamina E.

7. Žudiš za slanom hranom

Razna istraživanja pokazala su da povećana želja za slanom hranom može biti pokazatelj upale u tijelu. Ako želja potraje dulje, trebaš se obratiti liječniku.

via GIPHY

8. Nokti su ti lomljivi

Ako nokti postanu lomljivi, uglavnom i kosa ostane bez sjaja. Razlog tome je često nedostatak vitamina B, ali i kalcija. Ako želiš sjajnu i njegovanu kosu i nokte, uvijek bi trebala unositi dovoljnu količinu te dvije tvari. Ima ih u mlijeku, ali i u proizvodima od cjelovitih žitarica te krumpiru.

Možda vas zanima 10 stvari koje trebamo napraviti za svoje zdravlje prije nego što napunimo 40 godina Rubrika Life&style Life&style

9. Imaš jaku žudnju za slatkim

Povećana želja za slatkim obično se javlja kada razina šećera u krvi padne. Ali, oni koji se „ožive“ čokoladom ili pralinama, ne čine dobro sebi i svojoj vagi. Umjesto toga radije grickaj slatko voće, pojedi žlicu meda ili grickalice ispod 100 kalorija. Ako neprestano patiš od želje za slatkim, trebaš se obratiti liječniku kako bi isključila ozbiljne bolesti.

via GIPHY

Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    podmukle bolesti