Life&style

9 fantastičnih stvari koje se dogode u tvom tijelu ako jedeš borovnice

  • Dovoljno je pojesti pola šalice borovnica dnevno za sve te blagodati po naše zdravlje, a u toj količini, podnijet ćemo i paprenu cijenu ovog bobičastog voća
  • Borovnice su kraljice po količini antioksidansa pa tako usporavaju starenje, kako kože, tako i našeg mozga
  • Prirodno čiste žile, snižavaju krvni tlak, pomažu kod urinarnih infekcija...

Veliko istraživanje upravo objavljeno u američkom časopisu za kliničku nutricionistiku otkrilo je da starijim ljudima jedna šalica borovnica na dan kroz šest mjeseci snižava kolesterol i pomaže boljem funkcioniranju arterija. Pogledajmo sve prednosti ovog dragocjenog voća. Sitnije, divlje šumske borovnice koje oduvijek kupujemo na našim tržnicama još su zdravije i bogatije antioksidansima od ovih uzgajanih, krupnijih bobica.

1. Borovnice su niskokalorične, a bogate vlaknima i vitaminima

Za razliku od nekih vrsta voća koje je vrlo kalorično, borovnice sadrže malo ugljikohidrata, a puno vitamina C i važnih minerala. Idealne su za sve koji žele mršaviti na zdrav način.

2. Štite naše arterije (i seksualni život)

Borovnice su neka vrsta čistača arterija, štite od ateroskleroze, odnosno zakrečenih žila i poboljšavaju cirkulaciju, što je važno za srce i zdravlje općenito. Sjeti se, cirkulacija, brži dotok krvi ključni je element i u muškoj potenciji.

Možda vas zanima Otkrivamo ti na čemu štedjeti, a na što se isplati potrošiti ovo ljeto Rubrika Life&style Life&style

3. Kraljice među antioksidansima

Antioksidansi su itekako važni u svakodnevnoj prehrani jer štite naše tijelo od slobodnih radikala, nestabilnih molekula koje najviše doprinose preranom starenju i degenerativnim bolestima poput raka. Borovnice spadaju među voće i povrće s najvećom količinom antioksidansa flavonoida. 

4. Ublažavaju oštećenje DNK i tako mogu štititi od starenja i raka

Mi starimo zato što nam se oštećuje DNK. Borovnice, bogate antioksidansima, mogu neutralizirati nešto od oštećenja koja su proizveli slobodni radikali. 

5. Jesi li čula za prehranu MIND?

To je prehrana usmjerena upravo na poboljšanje funkcioniranja mozga i sprečavanje neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimera. Sve bobičasto voće, naročito borovnice ključni su element takve prehrane zbog svojih antioksidativnih svojstava. Borovnice su proglašene voćem koje najbolje štiti od kroničnih bolesti jer ima antiupalna svojstva. Studija je otkrila da borovnice mogu usporiti mentalno starenje za čak dvije i pol godine.  

6. Mogu pomoći kod prirodnog snižavanja visokog tlaka

Studija je pokazala da je grupa pretilih osoba s visokim tlakom koja je osam tjedana jela samo 50 grama borovnica dnevno uspjela prirodnim putem smanjiti tlak za 4 do 6 posto. To pogotovo vrijedi za žene nakon menopauze.  

7. Antioksidans antocijanin može biti koristan kod dijabetesa

Pretile osobe starije od 50 godina često boluju od metaboličkog sindroma koji uključuje visoki tlak, visoke razine triglicerida u krvi i visoki šećer, što znači da su u velikoj opasnosti od kronične šećerne bolesti tipa 2.  Te osobe (osim što je važno da odmah počnu raditi na tome da izgube kilograme) moraju poboljšati osjetljivost na inzulin, što automatski pomaže kod smanjenja rizika od dijabetesa. 

8. Može pomoći i kod kroničnih urinarnih infekcija

Urinarne infekcije muče velik broj žena. Već se dugo zna da su brusnice veoma korisne za urinarni trakt, a kako su borovnice iz iste obitelji, pojedi zdjelicu borovnica čim osjetiš prve znakove tegoba s mokraćnim mjehurom. 

9. Oporavak mišića nakon napornog vježbanja

Nakon trčanja ili teretane napravi smoothie od borovnica. Upala mišića, muskulfiber, posljedica je mikroupale i oksidativnog stresa, a borovnice to mogu reducirati. Istraživanje je pokazalo da se sportaši koji jedu borovnice svaki dan brže oporavljaju od upale mišića.

 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0