Life&style 16. rujna 2018.

Oprez - ove vrste voća lako debljaju

instagram @janko_popovic_volaric.

Koliko god se voće čini kao najzdraviji odabir, ne smijemo zaboraviti da sadrži i dosta šećera

Mršavljenje je proces koji zahtjeva veliku predanost i punu pažnju na detalje. Iako je fantastično ako uspijevaš čipseve i čokolade zamijeniti s kakvim voćem, bitno je obratiti pažnju na koje doba dana je uzimaš jer ipak nije sasvim 'bezgrešan' zalogaj. Voće je neupitno puno okusa, vlakana i mikronutrijenata koji pospješuju rad našeg organizma, ali  svejedno ima velik udio šećera. 

Nipošto ti ne želimo reći da bi trebala izbjegavati voće, već da ako želiš ostvariti značajnu razliku, bilo bi dobro da pripaziš koje voće jedeš na dnevnoj bazi. Najbolji omjer je uvijek jedna šaka (jedna jabuka, nekoliko jagoda, pola velike banane...) jer ona optimalno daje broj nutrijenata, a da ne pretjerujemo s kalorijama. Dok stručnjaci preporučuju jesti niskokalorične borovnice, maline i ribizl, kao i jabuke jer su bogate vlaknima, na ovo voće će te upozoriti.

Možda vas zanima... Horoskop kaže da je ovo idealno ljetno voće za tebe Rubrika Life&style Life&style

1. Sušeno voće

Voliš li slatko, sušeno voće je svakako bolje od gumenih bombona, ali nije bolje od jedne jabuke; jedeš li ga u malim količinama imat ćeš zdrav izvor masnoća i proteina, ali zaletiš li se - mogla bi se udebljati. Sušeno voće ima više kalorija od svježega i ima više šećera po komadu. Kako sušeno voće ne sadrži vodu, uvijek je zdravije i bolje pojesti svježu voće.

2. Voćni smoothieji

Za početak, trebala bi izbjegavati voćne smoothieje koji se mogu kupiti u supermarketu jer znači da sadrže konzervanse, a između ostaloga jer imaju i više šećera. Osim toga, smoothieji stvoreni samo od voća su također kalorijske bombe. Najbolje bi bilo napraviti smoothie od voća, lisnatog zelenog povrća i proteina, uz dodatak kakvog mlijeka bez laktoze - po mogućnosti bademova.  | Autor: instagram @janko_popovic_volaric instagram @janko_popovic_volaric

3. Banane

One su neizmjerno zdrave, ali ne nužno i za mršavljenje; u prosjeku jedna velika banana ima 120 kalorija i 17 grama šećera.

4. Ananas

Za ananas kažu da pomaže mršavljenju jer radi na topljenju masti, no sadrži i 17 grama šećera.  | Autor: instagram @janko_popovic_volaric instagram @janko_popovic_volaric

5. Mango

Moramo upozoriti da je i mango loš odabir ako želiš smršaviti jer sadrži 22 grama šećera po porciji, no želiš li se zasladiti pazi da ne pojedeš više od šačice.

6. Grožđe

Malo je bolji odabir od banane, no sadrži velik udio šećera: 16 grama za šaku grožđa.  | Autor: instagram @janko_popovic_volaric instagram @janko_popovic_volaric

7. Lubenica

Najdraže ljetno voće daje zabludu da je i niskokalorično! Puno je vode, no zato ima čak 17 grama šećera po kriški. 

Komentari 0