Life&style

7 stvari koje tvoja koža STVARNO mrzi

Lice njegujemo svakodnevno, ali ne uvijek i ispravno, a greške se skupo plaćaju. Kako ih izbjeći?

Naravno da svi želimo glatki, blistavi ten i da zato posvećujemo veliku pozornost njezi lica. Ali premda to radimo u najboljoj namjeri, nije svaka njega dobra, upozoravaju stručnjaci; zapravo, nekim tretmanima i kozmetičkim sredstvima napravit ćemo si više štete nego koristi. Pogledajte popis onog što bi bilo pametnije preskočiti ili izbjeći kad je posrijedi tvoja koža.

1. Spužva za lice

Spužve ili rukavice za trljanje kože pri pranju nemaju što tražiti na licu - previše stružu, a k tome su i plodno tlo za razvoj bakterija.

Možda vas zanima Kako zadržati mladost već u 30-ima? Rubrika Beauty Beauty

2. Maske koje se gule s lica

Maske koje se suše na koži i potom skidaju u jednom potezu mogu izazvati alergijsku reakciju pa čak i akne - dakle, suprotni efekt od željenog blistavog tena. Radije nanesi blagu, prirodnu masku koja će ti hidrirati kožu, a nakon što se upije, lako ćeš ostatke isprati vodom.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

3. Medicinski proizvodi iz neprovjerenih izvora

Ako vašoj koži treba liječenje jer, na primjer, patite od akni, nemojte kupovati sredstva za abraziju i ostale medicinske proizvode nepouzdana podrijetla preko interneta, jer je vrlo moguće da sadrže kemikalije koje mogu izazvati reakciju i još gore oštetiti kožu. Držite se provjerenih farmaceutskih tvrtki i liječničkih savjeta.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

4. Vodootporna krema sa zaštitnim faktorom

Osjetljivu kožu lica uvijek treba štititi od sunca, ali vodootporno sredstvo za sunčanje ostavite isključivo za situacije kojima je i namijenjeno - brčkanje u moru ili bazenu. U svim ostalim prigodama takvo sredstvo ne dopušta koži da diše, što može dovesti do prištića i nečistoća.

Možda vas zanima 7 neobičnih razloga zašto ti je koža suha kao barut Rubrika Life&style Life&style

5. Alkoholni toner

Toner ima važnu ulogu jer vraća PH ravnotežu koži nakon čišćenja i priprema je za sljedeći korak u njezi. No, dobar toner mora biti pun antioksidansa da nahrani kožu, i još važnije, mora biti proizveden na bazi vode, a ne alkohola, jer će alkohol oštetiti važne epidermalne lipidne barijere koje štite od toksina i zadržavaju vlagu.

6. Otvorene teglice posvuda

Ne ostavljaj posude i tubice sa sredstvima za njegu kože otvorene, posebno ne u kupaonici, jer ondje u vlažnom i toplom okruženju bakterije bujaju. A ako imaš cimerice, najpametnije je kozmetiku držati u svojoj sobi, jer s tako sigurna da ih nitko neće dirati.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

7. Čišćenje lica pod tušem

Nemoj prati lice ni gelom za tuširanje niti šamponom jer oni mijenjaju prirodni PH kože. Tek kad si se istuširal, očisti lice uljem ili blagim sredstvom za pranje. Izbjegavaj sredstva na bazi alkohola koja suše i zatežu kožu.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Photo: Thinkstock

Komentari 0