Beauty

Kako zadržati mladost već u 30-ima?

30-e su doba kad treba početi pažljivije brinuti o koži želimo li izgledati jednako fantastično i 40-im i u 50-ima. Upravo takve savjete dajemo danas

Kako to obično biva, vjerojatno ono što je "palilo" u njezi lica u 20-ima, u 30-ima više ne funkcionira. Naime, u 30-ima dolazi do prvog, jačeg pada kolagena i elastina u koži i pojavljuju se prve bore. Uz to, ako si dehidrirana i nemaš neku ustaljenu njegu kože, vrlo vjerojatno ćeš osjetiti znakove starosti i prije. Uz to, često zna doći do hormonalne promjene pa se znaju javiti i "adult acne", kao i smeđe mrlje ili diskoloracija. Ipak, nikad nije kasno krenuti.

Možda vas zanima 4 velike beauty pogreške koje dodaju godine tvome licu Rubrika Beauty Beauty

1. Koristi hidratantni tonik za zdraviji ten

Ako nikad, tijekom trudnoće dobijemo onaj prekrasan trudnički sjaj. Međutim, neke i nisu tako sretne ruke - koža tijekom trudnoće brže gubi vlagu, a zbog hormona nerijetko i postane vrlo osjetljiva. Sve da nisi trudna, u 30-ima koža postaje suša, a žene znaju dobiti i rozaceju ili upale od hrane, tjelovježbe ili stresa koji inače nisu tako djelovali na njih. Zato dermatolozi predlažu da se makneš od pjenušavih čistača lica i posvetiš hidratantnim tonicima, koji pritom ne sadrže parfem da ne bi iziritirali kožu.

2. Radi kemijski piling dvaput tjedno za održavanje mladosti

Eksfolijacija postaje bitnija no prije. Sada nam više nije način potencijalnog sprječavanja prištića, već i potiče "oživljavanje" stanica, pa je najbolje kemijski piling sada raditi dvaput tjedno kako bi koža ostala svježa. Naravno, ovi pilinzi moraju imati blage kiseline, a one će pomoći normaliziranju kožne barijere tako da duže zadržava vlagu. Dobro je pripaziti da piling ima i dobre antioksidanse, ali i njegujuće sastojke, poput hijaluronske kiseline ili ružine vodice.

3. Napucaj kožu Vitaminom C i ujednači ten

Neujednačen pigment na licu je također veliki problem u 30-ima, pa licu trebaju boosteri poput Vitamina C, koji kožu osvježavaju i rade je blistavijom i svjetlijom, pa time ujednačavaju ten. Bitno je pomoći stvaranju pigmenata, ali uz što manje izlaganja suncu, koje nerijetko vodi do iritacija kože.

4. Pojačaj nastanak kolagena i bori se protiv bora uz retinol

Prvi pravi znakovi starenja javljaju se upravo radi opadanja kolagena. Zato je najbolje fokusirati se na proizvode koji boostaju rad i rast kolagena, između kojih se preporučuje retinol. Uz to, odličan je za hidrataciju, suzbijanje akni i ujednačavanje pigmenta. Oni znaju biti poprilično skupi, a nekima prejake doze mogu sjesti i loše na kožu, zato je dobro krenuti s nešto slabijima pa postepeno pojačavati dozu retinola. Odlične i jeftine retinole pronađi ovdje

5. Osvježi područje oko očiju posebnom kremom

Ako si tijekom 20-ih negirala bitnost kreme za područje oko očiju, sada si to više ne možeš dopustiti. Koža oko očiju je vrlo tanka, a s godinama i sve tanja, a uz iscrpljenost i manjak vode, vrlo brzo se može osušiti i naborati, čime daje mnogo stariji izgled. Sada je krajnje vrijeme za početi nanositi kremu za oko očiju dvaput dnevno i to onu koja sadrži peptide, hijaluronsku kiselinu i antioksidanse. Protiv otečenosti (a neki tvrde i crni kolutova), pomaže i kofein. 

6. Koristi zaštitni faktor svakodnevno

Baš zato što dolazi do opadanja kolagena (a to, između ostaloga, potiče i sunce!), zaštitni faktor postaje must-have u svim proizvodima za njegu kože. Najbolji SPF proizvodi sadrže cinkov oksid i titanijev dioksid, jer su manje iritantni za kožu i dobro štite od vanjskih utjecaja.

7. Jednom tjedno biraj hidratantnu masku za lice

Maske su postale efektnije i brže no ikada - posebice biramo li noćne maske ili sheet maske. One su zaista instantan boost hidratacije i koža je nakon njih nevjerojatno meka.

 

Photo: Instagram

Komentari 0