Life&style

7 činjenica o znojenju ispod grudi: osim što je neugodno, izgleda da je i opasno

  • Kad nastupe rado bismo našu solidnu trojku, četvorku, peticu mijenjale za grudi nulte veličine
  • Nije dosta što je znojenje ispod grudi neugodno već je i nezgodno kad se još i vlažna mrlja pojavi na odjeći
  • Kako spriječiti nastanak prištića, čak i glivica na tom mjestu?

Neugodno je: kad je vani vruće (ili pakleno vruće, kao sada), čak i kad je hladnije doba godine, a mi smo aktivni, bilo da se bavimo nekim sportom, bilo da trčimo gradom jer kasnimo na posao, oznojit ćemo se uz sva ostala neugodna mjesta (između bedara, na primjer)  i ispod grudiju. Osim što nam je priroda podarila da nam se koža ovdje preklapa, to je i mjesto gdje smo sapeti u grudnjak pa je i zbog toga "ventilacija" slaba. Dodatni je neugodnjak ako se na tom mjestu od znoja na odjeći pojave i mokre mrlje. Od toga pate mnoge žene, a naročito one koje imaju veće grudi. Pitale smo dermatologe što možemo napraviti protiv jakog znojenja u području grudi. 

1. Je li štetno ako je koža ispod grudi stalno vlažna? 

Da – i to iz dva razloga. Kao prvo, prirodna zaštita kože tako slabi te je ona onda podložnija bolestima i ekcemima. A kao drugo, vlažan i topao okoliš stvara plodno tlo za nastanak gljivica. 

2. Može li znojenje uzrokovati nastanak prištića?

Prištići mogu biti znak nastanka gljivica. Također se može dogoditi da se folikule u koži upale zbog stalnog znojenja pa zbog toga nastanu prištići između ili ispod grudi. Ako nisi sigurna, posjeti dermatologa. 

Možda vas zanima Anita Dujić otkrila nam je 3 stvari koje redovito radi da izgleda uvijek tako lijepo i njegovano Rubrika Beauty Beauty

3. Kako je najbolje njegovati kožu ispod grudi ako se jako znojiš?

Čak i ako imaš neodoljivu potrebu da to područje temeljito opereš, to nije baš dobra ideja: previše gela za tuširanje još će više oštetiti prirodnu zaštitu kože – bolje je kožu očistiti vrlo blagim gelom ili uljem za tuširanje. A dobra je i samo čista voda. Ne ka ne bude ni vruća ni hladna, najbolje je da je mlaka. 

4. Što pomaže ako nastaju neugodni mirisi?

Miris ne dolazi od znoja nego od bakterija koje se na tom području razvijaju zbog znoja. U tom slučaju treba očistiti kožu nekim antibakterijskim sredstvom. Za takva sredstva ti ne treba liječnički recept i možeš ih nabaviti u ljekarni – nježni su za kožu, otklanjanju bakterije koje su odgovorne za neugodne mirise te ujedno sprječavaju nastanak gljivica. 

via GIPHY

5. Što se može napraviti ako je koža oštećena?

Ranice na koži nastaju zbog trljanja – stoga ga treba izbjegavati kako bi se koža mogla izliječiti. Nisi široku i prozračnu odjeću, stavi eventualno pamučni rupčić ispod ili između grudi… Također je OK staviti neki posebni losion koji pospješuje zacjeljenje kože – djeluju protuupalno te smanjuju svrbež. I grudnjak neka bude od prirodnog materijala i nježan, izblegavaj onaj sa žicom. 

6. Može li se koristiti puder za sprječavanje nastanka ranica?

Da, definitivno! U puderu (preporučamo neki baby puder) se nalaze čestice cinka koje drže kožu suhom. Manje ćeš se znojiti te će biti manje trenja. Ako ne želiš koristiti puder između grudi, možeš upotrijebiti tekući puder. 

Možda vas zanima 4 pomagača iz kupaonice koja će te na ovim vrućinama spasiti neugodnog trljanja bedara Rubrika Life&style Life&style

7. Kakva je situacija s dezodoransima?

Dezodoransi koji sadrže aluminijske soli sprječavaju nastanak znoja te mogu pomoći. Međutim, takvi su dezodoransi trenutačno pod kritikom dijela zdravstvene struke…

Photo: Unsplash/ Ayo Ogunseinde

Komentari 0