Life&style

6 razloga zbog kojih tvoje ruke izgledaju starije od tebe - i kako ćeš to riješiti

  • Rukama, kako koži, tako i noktima, potrebna je posebna njega
  • Međutim, često na to zaboravljamo, što je teško sakriti
  • Ovdje je 6 razloga zbog kojih tvoje ruke izgledaju starije, ali i rješenja kako to popraviti

 

Kada je u pitanju tvoje lice, tvoja rutina protiv starenja je dobro nauljen stroj: kreme za sunčanje s UV-zaštitom, hidratantne kreme, serumi koji smanjuju bore, cijelo brdo proizvoda. A tvoje ruke? Ne baš tako puno, zar ne? Međutim, ako nemaš plan za održavanje ruku mladima, za nježnu, često zlostavljanu kožu i nokte na rukama, to će se na tvojim rukama ubrzo i vidjeti, tvrde stručnjaci. Evo 6 stvari zbog kojih ruke izgledaju starije - i kako ih preokrenuti.

1. Staračke pjege

Što se tiče staračkih pjega, smiješno je da zapravo nemaju nikakve veze s dobi:  staračke pjege su posljedica izlaganja suncu, kažu. Premda ih obožavatelji sunčanja mogu ranije dobiti, najčešće se pojavljuju u dobnoj skupini 50+ godina, koja je nakupila više izloženosti suncu.  Kako ne bi trebala nositi rukavice 24 sata dnevno, trebala bi nanijeti kremu sa zaštitnim faktorom 30 prije nego što izađeš iz kuće na sunce svaki dan - i ponovno je nanesi nakon što opereš ruke ili svaka dva sata - ako si čak i malo izložena sunčevoj svjetlosti, savjetuju stručnjaci. 

2. Gruba koža

Ako ti se na rukama počne pojavljivati gruba i namreškana koža, koristi retinoidnu kremu kako bi poboljšala teksturu kože te pokrenula rast zadebljanog kolagena, savjetuju stručnjaci. Takve kreme dobivaju se na recept, stoga se svakako posavjetuj s dermatologom. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

3. Koža koja se ljušti 

Ništa na suhoj i ljuskavoj koži ne asocira na pojmove "mlada i zdrava". Vrati ih u glatko stanje s ovom rutinom prije spavanja: najprije ukloni grubu, mrtvu kožu nježnim pilingom, a zatim napravi maslac za cjelonoćnu masku miješanjem glicerina i biljnog ulja. Potom premazane ruke omotaj plastičnom folijom te ostavi što dulje možeš.

4. Obojeni nokti

Najprije moraš otkriti zašto su ti nokti žuti ili smeđi. Ako se diskoloracija nastavi ili je popraćena s boli, to je vjerojatno gljivična infekcija – provjeri to odmah kod svog liječnika kako bi je mogla liječiti. Ako si bila kod liječnika te je ispalo da problem nije gljivična infekcija, možeš se opustiti, jer je diskoloracija vjerojatno bezopasna nuspojava – na medikamente poput lijekova protiv psorijaze ili nošenja tamnog laka. Trljaj svoje nokte kriškom limuna, baš kao kad skidaš lak s noktiju ili ih namoči u tekućinu za čišćenje proteza 15 do 20 minuta kako bi uklonila mrlje. Također pazi da naneseš temeljni premaz prije nego što ponovno primijeniš svoj omiljeni lak za nokte. 

Možda vas zanima Kratki i supersjajni nokti su trend koji će se nositi ove jeseni Rubrika Beauty Beauty

5. Krhki nokti

Voda ili izloženost kemijskim proizvodima, sezonske promjene vremena, pa čak i genetika, sve to može dovesti do krhkih, lomljivih noktiju. Ali, pravi suplementi mogu pomoći. Uzimanje doze od 2,5 mg vitamina B biotina poboljšava čvrstoću noktiju i smanjuje krhkost nakon šest do devet mjeseci, rezultat je istraživanja objavljenog u časopisu „Journal of Cosmetic Dermatology“.

 | Autor: Instagram/Getty Instagram/Getty

6. Zastarjela manikura

Popularni oblici i nijanse noktiju stalno se mijenjaju, a držanje koraka s njima je jednostavan način da ruke izgledaju mlađe. Trenutačno su kraći nokti trend; nemoj imati nokte duže od  ¼ centimetara iznad vrha prstiju, savjetuju stručnjaci.

Možda vas zanima Nokti su ti požutjeli od laka? Evo kako da opet budu lijepi i sjajni Rubrika Beauty Beauty
Photo: Instagram/Getty

Komentari 0