Life&style

5 vježbi koje bi trebale raditi žene u 40-ima – osjećat će se 20 godina mlađe

  • Negdje nakon tridesete godine naše tijelo polako počinje starjeti 
  • Nažalost, to počnemo primjećivati kod određenih (bolnih) pokreta u svakodnevnim aktivnostima
  • Pogledaj koje će ti vježbe pomoći da ti tijelo bude fit kao da si u dvadesetima

Prešla si 40-tu i - ako se ne baviš sportom – proces starenja će biti primjetniji nego kod onih koji se puno kreću i vježbaju. U najgorem slučaju može doći do zdravstvenih poteškoća – ako se ne krećeš i radiš u uredu (na primjer). Odabrale smo pet vježbi koje će održati tvoje tijelo u formi! Ako uvedeš ove vježbe u rutinu treninga, osjećat ćeš se ubrzo 20 godina mlađe! 

1. Preskakivanje užeta 

Preskakivanje užeta je vrlo jednostavno, a nekoliko minuta dnevno može napraviti čuda. Naime, preskakivanjem užeta mogu se izbjeći problemi s krvožilnim sustavom. Ovako ćeš učinkovito preskakivati uže: uzmi uže te pokušaj pronaći ugodan tempo – ali ne previše polagan. Skoči 15 puta, napravi stanku od 10 sekundi te ponovno skoči 15 puta. Taj postupak ponovi ukupno pet puta. 

2. Superman 

Neke od vas sigurno znaju superman-položaj. Radi se o dobrom istezanju. Ovaj položaj često se radi nakon kruga vježbi u treningu, odnosno za vrijeme „hlađenja“. Protegnut ćeš zglobove. 

Kako se izvodi vježba: 

Lezi na trbuh. Zatim ispruži noge tako da napneš stražnjicu. Noge podigni oko 50 cm u zrak. Isto vrijedi i za ruke – ispruži ih i malo podigni. Pokušaj ostati u ovom položaju nekoliko sekundi – osjetit ćeš napetost u stražnjici, rukama i leđima. 

3. Čučnjevi 

Čučnjevi jačaju muskulaturu nogu te ujedno treniraju stražnji dio. S ovom vježbom se treniraju donji dio tijela i koljena. Ako je nekom pritisak na koljena za vrijeme čučnjeva prejak, smije se koristiti stolicom kao pomoćnim sredstvom. 

Kako se to radi: 

Stavi stolicu iza sebe. Stopala neka budu u širini kukova. Savij koljena prema dolje te sjedni na tri sekunde. Za one koji se bave sportom – radi kao da ćeš sjesti na stolicu. Ostani u tom položaju nekoliko sekundi. Radi tri puta po 20 čučnjeva. 

Možda vas zanima Ravan trbuh možeš postići pomoću samo jedne jednostavne vježbe - i ne, nisu trbušnjaci! Rubrika Life&style Life&style

4. Svježi zrak za formu! 

Da, dobro si pročitala. Isplaniraj si navečer šetnju po svježem zraku. Ako to voliš, možeš trčati lagano pola sata ili brzo hodati sa štapovima. Kretanje na svježem zraku održava nas mladima, a i stanice kože djeluju mlađe nakon treninga na zraku. Preporučujemo ti takozvani „speed walking“ (brzo hodanje) – to je idealna vježba za žene iznad 40-te. Brzo hodanje smanjuje rizik od srčanih problema te podešava kapacitet pluća tako da pravilno apsorbira kisik. Osim toga, smanjuje se lomljivost kostiju. Neki opisuju brzo hodanje kao poseban način terapije za uljepšavanje. Kisik obnavlja stanice kože te usporava starenje! Ono što je još dobro: ova vježba ništa ne košta – niti možeš nešto pogrešno napraviti dok je izvodiš. Osim toga – nema nikakvog izgovora zašto je ne bi radila! Brza šetnja na svježem zraku moguća je posvuda – čak i na odmoru! 

 

5. Uhvati noge rukama i isteži muskulaturu leđa 

Slično kao kod superman-položaja, za ovu vježbu ti je potrebna mekana podloga za ležanje. Lezi na leđa te podigni ruke i noge u vis. Zatim rukama zgrabi zglobove iznad stopala. Ostani u tom položaju deset sekundi pa napravi stanku – vježbu ponovi ukupno 10 puta. Ovaj položaj potiče cirkulaciju te opskrbljuje tijelo kisikom. Također umanjuje bolove u mišićima. 

Možda vas zanima Nije dobro... S ovih 10 znakova tijelo te upozorava da jedeš previše šećera Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0