Life&style

10 briljantnih i neočekivanih načina na koje možeš koristiti cimet

  • Cimet je popularan sastojak ukusnih pkolača i peciva
  • Međutim, taj začin može ti poboljšati život na toliko drugih načina!
  • Otkrit ćemo ti 10 neočekivanih načina kako sve možeš iskoristiti cimet

Sve od tvog kućnog dekora, osobnog zdravlja, snažne kose i razine energije - možeš imati koristi od „dodavanja malo više cimeta“. Baci pogled na sve zadivljujuće načine kako cimet može pojačati više od tvog ukusa!

Protjeraj gljivice iz sobnih biljaka

Dok zalijevaš biljke u svom dnevnom boravku i primijetiš neke bijele praškaste mrlje na tlu, to je znak neželjenih gljivica. Najbolji način da ih ukloniš: odstrani pljesnivo tlo i zamijeni ga svježim. Zatim pospi cimet na gornji sloj. Budući da je prirodni fungicid, cimet će ubiti preostalu plijesan bez da nanosi štetu tvom zelenilu.

Maskiraj mrlje na namještaju

Ako uočiš malu svjetlu mrlju na tamnom drvenom stolu za kavu, pokušaj ovo: pospi izdašnu količinu cimeta na nju i utrljaj. Ostavite je da „sjedne“, a zatim isperi višak. Začin će „prekriti“ mrlju na drvetu, osiguravajući tako da se nekoć primjetno mjesto stapa s ostatkom stola.

Zimska odjeća otporna na moljce

Iskušaj ovaj trik bez kemikalija kako bi svojim omiljenim džemperima osigurala zaštitu od štetočina u ormaru: pomiješaj 1 do 2 žlice cimeta, 1/2 šalice papra i 1/2 šalice klinčića u filteru za kavu ili komadu tkanine te učvrsti gumenom vrpcom. Zatim stavi vrećicu u svoj ormar. Snažan miris odvratit će moljce, a tvoja će odjeća ostati u savršenom stanju.

Liječi neželjeni pasji zadah

Fido te uvijek rado obasipa poljupcima kad dođeš kući - samo da nema taj užasan pasji zadah! Sigurno i lako rješenje: svakodnevno posipaj malo cejlonskog cimeta (slatka sorta koja nije toksična za kućne ljubimce) po njegovoj hrani. Preporučena doza je 1/6 žličice za male pse i 1/2 žličice za veće pse. Budući da ovaj začin ima antibakterijska svojstva, ubit će sve klice koje uzrokuju loš zadah. Ah... odmah je bolje!

Možda vas zanima Znaš li koliko dugo smiješ upotrebljavati svoj papar, cimet ili crvenu papriku? Evo kolika je trajnost suhih i svježih začina Rubrika Life&style Life&style

Cimet za usne

Lijek za suhe i ispucale usne: cimet! Kako bi postigla rezultate, na dlan nanesi tekući sjaj za usne u boji i dodajte prstohvat cimeta. Dobro promiješaj, a zatim vrhovima prstiju nanesi na usne. Antioksidansi iz začina će popraviti oštećeno tkivo, a svakodnevnim nanošenjem usnice će ozdraviti u trenu.

Kupka za stopala od cimeta

Kako bi se riješila gljivica sa stopala, iskušaj ovaj lijek bez kemije: ulij 2 žlice cimeta i 2 litre tople vode u posudu te namači stopala 20 minuta. Ponavljaj to jednom dnevno dok simptomi ne nestanu. Zahvaljujući začinima koji djeluju protiv gljivica, kupka za stopala otklonit će svrbež i osip.

Cimet za kosu

Nema potrebe kupovati skupe maske za kosu. Umjesto toga, napravi sama masku! Pomiješaj 1 žličicu mljevenog cimeta, 2 žlice kokosovog ulja i 1 jaje u posudi. Umasiraj smjesu na vlasište i kroz kosu posušenu ručnikom. Pokrij kosu kapom za tuširanje i ostavite da odstoji 20 minuta. Cimet povećava dotok krvi u vlasište kako bi se nahranile folikule te pospiješio rast, jaja popravljaju štetu, a kokosovo ulje dodaje sjaj. Zatim operi šamponom kao i obično.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

@gutskueche #zimt #zimtstangen #kochen #gewürze #gewürzwelt #cinnamon #cinnamonrolls #cooking #cinamonsticks

A post shared by Marc Asmussen (@marc_asmussen) on

Čišćenje pećnice

Sljedeći put kad pečenje za večeru kapne na dno pećnice, očisti to tako što ćeš na mrlju staviti mješavinu 1 dijela cimeta i 6 dijelova soli. Ostavi dok se pećnica ne ohladi, a zatim obriši čistom krpom. Cimet neutralizira miris sagorjele hrane, sol upija vlagu - ostavljajući tvoju pećnicu čistom i bez mirisa!

Možda vas zanima Evo kako ćeš sama spraviti sočne i ukusne pužiće s cimetom – poput onih iz IKEA-e Rubrika Life&style Life&style

Ostatke jela održavaj svježima

Nakon ukusne večere ostalo ti je dosta glavnog jela i povrća za uživanje tijekom cijelog tjedna? Kako bi bili što svježiji, pokušaj dodati malu količinu cimeta u jelo (ne previše da utječe na okus). Pokazalo se da cimet smanjuje količinu bakterija u hrani, tako da će tvoja jela ostati sigurna i ukusna.

Prednosti kave s cimetom

Ako se ujutro osjećaš grozno, uzmi malo cimeta. Jednostavno začini kavu cimetom ili dodaj cimeta u doručak. Biljni spojevi iz tog začina smanjit će skakanje šećera u krvi koje iscrpljuje energiju, a poznato je i da njegov miris pomaže da se poboljša fokus.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fünf Fotochallenge im Dezember @feemail #erst1dannzweidann3dannvier #dezember #fünfterdezember #zimt #zimtstangen

A post shared by Anja (@frechspatz) on

Photo: Instagram/Getty

Komentari 0