Life&style

9 medicinskih razloga zašto tvoj pas čudno i loše miriše

  • Tvom psu možda neće biti dovoljni kupka i pranje zuba 
  • Neugodni mirisi mogu biti signal potencijalnih loših stanja koje treba liječiti 
  • Otkrit ćemo ti što sve može uzrokovati neugodne mirise kod psa 

Koliko god volimo svoje krznene četveronožne bebice, moramo priznati nezgodnu istinu: ponekad smrde. Na kraju krajeva - to su životinje – a povremeno i rade „mirisne“ stvari poput kopanja po smeću, valjanja po smeću i jedenja smeća. Ali, ako se to nije dogodilo, a neugodan miris i dalje postoji, što se događa? To bi mogao biti medicinski problem na koji je potrebno odmah reagirati. U stvari, nenormalan miris jedan je od glavnih znakova da tvoj „zdravi“ pas pokazuje simptome bolesti. Evo nekih stanja koja bi mogla uzrokovati neprirodno smrdljiv zadah, kožu ili stražnjicu, kao i što bi trebala učiniti kako bi što prije riješila situaciju - ne samo zbog svog nosa, nego i zbog zdravlja svog ljubimca.

Pioderma – gnojna upala naborane kože

Pioderma nabora kože je maštovit izraz za gnojnu kožnu upalu koja nastaje između nabora kože i uzrokuje jak, zagasit miris. Može se pojaviti kod pasa svih dobnih skupina, veličina i pasmina, ali češće kod pasa s prekomjernom težinom ili pasmina s kožnatim kolutima, poput engleskih buldoga, shar peia i mastifa. Infekcija se događa kada se bakterije, koje prirodno postoje na tijelima pasa, pretjerano razmnože u toplom, vlažnom okruženju između nabora kože.

Miris je oštar, a sama infekcija može uzrokovati svrbež i bol. Primijetiš li ovaj problem, trebala bi odmah posjetiti svog veterinara. On može propisati lijek za čišćenje kože i/ili mast za liječenje infekcije. Ako se ne liječi, infekcija se može pogoršati i možda će biti potrebna operacija. 

Možda vas zanima Podijeli objave Hrabrih njuški - pomoći ćeš ovim trima djevojkama da spase još pasa i mačaka Rubrika Life&style Life&style

Infekcija analnih žlijezda

Ako osjetiš miris pokvarene ribe, za to može biti kriva analna žlijezda tvog psa. Te žlijezde izlučuju viskoznu tekućinu koja psu daje jedinstveni miris - od čega drugi psi mogu puno naučiti. U stvari, to je jedan od razloga zašto psi vole mirisati stražnjice drugih pasa. Ali i ljudi mogu naučiti iz ovog određenog mirisa. "Mi obično ne bismo trebali osjetiti miris iscjedaka iz ovih žlijezda jer bi one trebale djelovati samo tijekom defekacije", kaže Christie Long, voditeljica veterinarske medicine pri Modern Animal. "Ako osjetiš supersmrdljiv riblji miris kad pas ne vrši nuždu, onda je moguće da su se nenamjerno ispraznile žlijezde. To se može dogoditi ako se pas iznenada uplaši, ako su žlijezde doista pune ili ako su zaražene jedna ili obje žlijezde."

Ako je to jednokratan događaj, onda ne bi trebala brinuti, kaže dr. Long. Međutim, ako se događa često, to može biti posljedica infekcije ili vrlo punih žlijezda koje je potrebno isprazniti. Ako je ovo posljednje, stručnjak može pomoći. Ako se radi o infekciji, za pomoć trebaš posjetiti veterinara.

Dentalna bolest

Blagi „miris“ pasjeg daha potpuno je normalan, ali promjena mirisa - pogotovo ako se promijeni u vrlo truli miris - ukazuje na dentalnu bolest. "Mnogo vlasnika kućnih ljubimaca misle da bi pas prestao jesti ako ga boli zub, ali ispada da psi jedu unatoč slomljenim zubima i bolnim apscesima korijena zuba", napominje Dr. Long. "Ako tvoj pas ima grozan zadah, onda je definitivno vrijeme da posjetite veterinara kako biste pronašli korijen problema."

Kako bi spriječila bolesti zuba, trebaš četkati zube psu najmanje dva ili tri puta tjedno. Također mogu pomoći zubne žvakaće koje odobri veterinar. 

Možda vas zanima Tvoj ljubimac, pas ili mačka, spava s tobom? Njegov položaj otkriva koliko ste povezani Rubrika Life&style Life&style

Oralni karcinom

Loša oralna higijena nije jedini potencijalni uzrok pasje halitoze (stalnog lošeg zadaha). Ako dah tvog ljubimca odjednom miriše na trulo smeće, to bi mogao biti znak oralnog karcinoma, kaže Sue Downing, veterinarska onkologinja. Nemoj paničariti, ali ni odgađati odlazak veterinaru. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lottie 💜

A post shared by Humphrey and Hound (@humphreyandhound_) on

Dijabetes

Tvoj psić je možda supersladak, ali njegov dah nikada ne bi trebao tako mirisati. Slično kao i kod ljudi, sladak zadah može biti znak dijabetesa. Svaki četvrti pas razvije to stanje uzrokovano nedostatkom inzulina, kaže PetAssure.com, a može se dogoditi iz više razloga - u rasponu od genetike do bolesti gušterače pa sve do urođenog poremećaja. Dok psi svih dobnih skupina i pasmina mogu razviti dijabetes, to je osobito uobičajeno u dobi od 6 i više godina, a biglovi, terijeri i samojedi spadaju u najosjetljivije pasmine.

Pored slatkog zadaha, postoje i drugi znakovi koji uključuju povećanu žeđ i mokrenje. Tvoj će veterinar obaviti test kako bi dijagnosticirao dijabetes, a ako se dijagnosticira, ovo neizlječivo stanje trebat će upravljati lijekovima. 

Možda vas zanima U nekoj od ovih preslatkih haljinica i tvoj pas može biti djeveruša na vjenčanju Rubrika Life&style Life&style

Gljivična infekcija

"Psi definitivno mogu dobiti gljivične infekcije, a najčešće se javljaju u ušnim kanalima", kaže dr. Long. "Također se mogu razviti u razmacima između nožnih prstiju i unutar nabora kože. Psi koji rutinski dobivaju gljivične infekcije gotovo uvijek imaju alergiju na hranu ili inhalirane tvari."

Dakle, kako znati ima li tvoj pas gljivičnu infekciju? Vjerojatno ćeš osjetiti miris kvasca ili nešto slično starom prolivenom pivu. Za liječenje i sprječavanje ovih infekcija tvoj veterinar može preporučiti maramice koje će pomoći održati područje suhim, što zauzvrat smanjuje populaciju gljivica na koži. Dr. Long dodaje, "Upale uha zbog gljivica gotovo se uvijek mogu uspješno liječiti aktualnim pripravcima protiv gljivica. U svim slučajevima primarni izvor problema - samu alergijsku bolest - treba rješavati s lijekovima koji su stvoreni za to.“

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

meow 🙃

A post shared by R A L P H + D A I S Y (@_wreckitralphie) on

Zatajenje bubrega

"Psi koji imaju zatajenje bubrega imaju zadah koji miriše na mokraću", kaže dr. Long. „To je zato što njihovi bubrezi ne mogu učinkovito ukloniti otpadne proizvode iz krvi. Zatajenje bubrega kod pasa moguće je zbog više stvari, uključujući zarazne bolesti poput leptospiroze, raka i nasljednih problema koji rezultiraju padom rada bubrega tijekom vremena. “Svaki pas sa sumnjom na zatajenje bubrega treba hitnu medicinsku pomoć kako bi se utvrdio i liječio uzrok temeljne bolesti.

Parvovirus

Svaki izmet smrdi, ali kad tvoj ljubimac ima izmet koji izrazito neugodno miriše, to bi mogao biti znak ozbiljne virusne infekcije koja se zove parvovirus. To je vrlo zarazno i treba se odmah pozabaviti time kako bi poboljšala šanse preživljavanja svog psa, kaže PetMD. Tvoj veterinar će se usredotočiti na liječenje sekundarnih simptoma - koji uključuju dehidraciju, gubitak apetita i povraćanje - kako bi se vratilo zdravlje tvog ljubimca. Premda parvovirus može utjecati na bilo kojeg psa, to je uglavnom problem onih starih između 6 tjedana i 6 mjeseci, a to se može spriječiti cijepljenjem. Proljev koji traje više od 24 sata uvijek je znak da bi trebali posjetiti veterinara.

Infekcija mokraćnog sustava (IMS)

Premda se miris IMS-a može razlikovati kod svakog psa, to je obično vrlo izražen miris koji se znatno razlikuje od njihovog normalnog mirisa urina. Neki ga opisuju kao mošusnog, drugi kažu da je žestok, a treći kažu da je to miris "trule ribe". Ostali simptomi uključuju pojačanu žeđ i mokrenje, mokrenje u kući, krvavi ili mutni urin, cviljenje tijekom mokrenja i lizanje genitalija.

Ako sumnjaš da tvoj pas ima IMS, odmah se obrati svom veterinaru koji može obaviti testiranje urina kako bi utvrdio je li IMS prisutan ili ne. Ukoliko je potrebno, prepisat će antibiotik kako bi se pas riješio infekcije. 
 

POGLEDAJTE DRUGU EPIZODU VIDEO SERIJALA BY MISS7 "MISS7 SE UDAJE": FRIZURA I ŠMINKA

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0