Beauty

Testirala sam tri potpuno prirodna dezodoransa - jesu li me uspjeli zaštititi cijeli dan?

  • Prirodna kozmetika je postala sve učestaliji stanar moje kozmetičke torbice, osobito što se tiče dezodoransa
  • Na to me ponukao upaljeni limfni čvor i općenito osjetljivija koža ispod pazuha
  • Svoj sam izlet u prirodnu kozmetiku potkrijepila testiranjem tri prirodna dezodoransa: Lavera, Weleda i Mala od lavande

Dok neki stručnjaci tvrde da bismo trebali koristiti dezodoranse i antiperspirnte koji ne sadrže aluminij, drugi govore da ne postoji dovoljno dokaza kako bi se potkrijepile tvrdnje o njihovoj štetnosti. Netko će reći da smo na dnevnoj bazi izloženi raznim štetnim spojevima, i neće biti u krivu, ali ja sam ih odlučila smanjiti tamo gdje mogu. 
Na to me ponukao upaljeni limfni čvor ispod pazuha nakon čega sam krenula s detaljnijim proučavanjem prirodne kozmetike. Znanje sam crpila iz raznih pismenih i usmenih izvora, no jedan mi je Instagram profil potpuno promijenio način na koji gledam na dezodoranse, ali i na prirodnu kozmetiku općenito. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dia Mara Makeup (@diamaramakeup) on

Savjete i iskustva sam pronašla upravo ovdje, na profilu djevojke imenom Dia Mara koja sa svojih 81.7 tisuća pratitelja analizira sastojke i otvoreno govori o štetnosti proizvoda. Od tamo sam i odabrala dva od tri dezodoransa za testiranje: jedan od Welede, a drugi od Lavere. Treći sam testirala na prijedlog kolegice s posla, a radi se o kozmetici hrvatskog brenda 'Mala od lavande'.

Lavera

Testiranje sam započela s dezodoransom Lavera kojeg sam nabavila u Mulleru za 39,70 kn. Radi se o roll-onu s organskim nevenom i aloe verom, bez alkohola, aluminijevih soli i ftalata, s potpuno prirodnim uljima i sastojcima iz certificirane organske agrokultuture. Pogodan je i za vegetarijance i vegane te prilično osvježavajućeg mirisa. Nanijela sam ga ujutro poslije tuširanja i veselo krenula u dan. Bila je subota, i to još radna, tako da mi se fizička aktivnost sastojala tek od paljenja laptopa i tipkanja. Kasnije sam otišla na ručak, a dezodorans me na povratku polako počeo 'napuštati' pa sam ga morala ponovno nanijeti. Istina, tog dana je bilo iznimno sparno.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

Možda vas zanima Imaš problema s pojačanim znojenjem? Što je uzrok i što napraviti Rubrika Life&style Life&style

Weleda

Idući na redu je bio Weledin dezodorans. Ovdje se također radi o potpuno prirodnom roll-onu bez aluminijevih soli i sintetičkih mirisa pogodnim za vegetarijance i vegane. Miris me u početku podsjećao na sredstvo protiv komaraca i insekata, ali sam se brzo priviknula. Hrabro sam ga nanijela jednog utorka jer sam htjela vidjeti hoće li me poduprijeti u svim mogućim stresnim scenarijima. Za svaki sam ga slučaj ponijela sa sobom na posao kako moje testiranje ne bi ugrožavalo ostale kolege, ako me razumiješ. No, zajedno smo preživjeli dva sastanka, jednu pauzu, odlazak u trgovinu i  jurcanje po gradu. Ubrzo je postao dezodorans kojeg i dalje najradije koristim, a po cijeni od 55,60 kn ga i ti možeš pronaći u Mulleru. Nažalost, ima jednu manu - ostavlja žućkaste mrlje na bijeloj odjeći. Unatoč tome sam ga nastavila koristiti i dalje jer mi se ista stvar događala i s 'običnim' dezodoransima.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

Mala od lavande

Na kraju mi je ostala Mala od lavande, prirodna kozmetika koja se proizvodi u Svetoj Nedelji kraj Zagreba. Radi se o deo kremi kakaovog maslaca, sode bikarbone, kukuruznog škroba i ulja čajevca. Cijena joj je 39,90 kn, a ja sam je nabavila putem njihove stranice. Nanosi se na mokru kožu u tankom sloju najviše dva puta dnevno. Pakiranje i miris su me osvojili na prvu, a nanošenje na treću. Naime, u početku mi je bilo malo nespretno jer se još nikad nisam susrela s dezodoransom u tom obliku. Bilo ga je posvuda, ali već sam za par dana usvojila tehniku. Nanijela sam ga ujutro i još jednom tokom dana i nije bilo problema s neugodnim mirisima. No, kao i kod prethodnog, neugodno su me iznenadile jedino žute mrlje. Koristim ga i dalje, ali ne svakodnevno, jer njegovo nanošenje ipak zahtjeva nešto više vremena od klasičnog roll-ona.

 

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

 

Možda vas zanima Znamo kako napraviti savršen večernji look za ljetne provode! Rubrika Beauty Beauty
Photo: Privatni album/Olja Runjić

Komentari 0