Beauty

Saznale smo kako vratiti i održavati prirodne kovrče: Influencerica Anamarija nam je otkrila svoje tajne

  • Kovrčava kosa često može nastradati tijekom ravnanja ili stiliziranja
  • Ipak, unatoč raznim načinima (mal)tretiranja, predivne kovrče možeš vratiti uz pravilnu njegu
  • Jedan Instagram profil tome je posebno posvećen i iako je pokrenut s idejom o, u svijetu popularnoj, Curly girl metodi, njegova osnivačica Anamarija otkrila nam je neke svoje tajne o vraćanju i njezi kovrča

Ako si i ti ponosna vlasnica kovrčave kose, onda znaš da je i nije baš najlakše održavati. Još je i teže ako je ona "niti ravna, niti kovrčava", a razlog je tome često u tvojoj prošlosti. Naime, vjerojatno ti se ( i previše puta) dogodilo da si je ravnala i peglala pa je njezina struktura sada dodatno izgubljena.

No, ništa nije nemoguće, a u ovom slučaju niti bespovratno. Ako nakon pranja kose ili pak nakon prvog buđenja sa svježe opranom kosom ne znaš kako će se ona ponašati ni kakav bi izgled mogla očekivati, donosimo ti rješenje. Točnije, donosi ga Anamarija Radovčić koja je usvojila nekoliko savjeta i uvela novi životni stil za vraćanje i očuvanje predivnih kovrča.

Iako je krenula s metodom Curly girl koju je osmislila frizerka Lorraine Massey, 26-godišnja Anamarija je danas na svojoj curly metodi koja joj dopušta - više slobode. Ipak, uz njezine savjete vratit ćeš prirodni izgled kose, zdravo vlasište i ono vizualno mnogima najprivlačnije - definirane kovrče. Ono na što posebno treba obratiti pozornost proizvodi su koje koristimo za pranje i kasniju njegu kose. Razgovarali s Anamarijom koja nam je otkrila svoje tajne koje i dijeli na Instagram profilu posvećenom upravo kovrčavoj kosi.

Curly girl metoda

Curly girl metoda temelji se na izbacivanju raznih (štetnih) sastojaka iz proizvoda i fokus se usmjerava na one koji primjerice u sebi nemaju sulfate, silikone i alkohol, odnosno bilo koji sastojak koji bi se lijepio na kosu. Mnoge žene kroz tu metodu prakticiraju izbacivanje šampona u potpunosti i kosu, točnije vlasište, peru isključivo regeneratorom što se naziva i co-wash. Osim regeneratora, tu su i posebno osmišljeni proizvodi pod tim nazivom koji pomažu čistiti vlasište.

Možda vas zanima Ispeglana, kovrčava, u konjskom repu: Tvoja kosa otkriva neke stvari o tebi Rubrika Life&style Life&style

Low poo su proizvodi za pranje koji se pjene, ali ne sadrže sulfate koju ova metoda zabranjuje. Nalazi se tu još pravila i uputa, no Anamarija nam je otkrila svoju (jednostavniju) verziju.

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva

Anamarijina curly verzija

Profil annascurls pokrenula je prije dvije godine, tijekom razdoblja Covid karantene iz, kako to često biva, "čiste dosade", i kako bi s  drugima podijele ono što zna o, za sebe, prilično važnoj temi. Na temelju dotadašnjeg znanja i vlastitog iskustva, jer po struci nije frizerka, počela je bilježiti sve promjene na svojoj kosi. "S Curly girl metodom sam krenula nakon razgovora s prijateljicom, kad sam, nakon što se nismo vidjele pola godine, primijetila njezine predivne kovrče. Rekla mi je da je na Curly girl metodi i nakon toga sam i sama poželjela krenuti. No, ne prakticiram je već oko godinu dana i uvela sam svoju metodu", započela je Anamarija svoju priču.

Možda vas zanima Voluminozne kovrče moguće je postići i bez figara. Otkrivamo ti najbolje trikove s društvenih mreža Rubrika Beauty Beauty

"Curly girl ima restrikcije pa sam nakon nekog vremena s tom metodom prestala i uvela neka svoja pravila, odnosno smanjila njezina pravila. Prema njoj nije dopušteno peglanje ili feniranje, dok si ja dopustim i to. Fleksibilna sam, zagovaram zdravlje kože i kose, ali ponekad si treba i dozvoliti nešto da te razveseli", kaže.

Potrebni proizvodi

Za vraćanje prirodnog izgleda kose, Anamarija preporučuje jedan šampon za dubinsko pranje kose, koji se koristi oko dva puta u mjesec dana. Taj se postupak zove clarify, no za razliku od curly girl metode, Anamarija preporučuje da takav sadrži i sulfate. "Mislim da kosi treba barem dva puta mjesečno restart, odnosno dubinsko pranje, očistiti od svega", objašnjava. Zatim je potreban šampon za češće pranje, blagi i bez sulfata. Ipak, najvažnije je da ti proizvodi nemaju silikone, ističe.

Možda vas zanima Kako izgleda prirodna kosa Jessice Biel? Sve je iznenadila ovim kovrčama Rubrika Stars Stars

"Idu direktno na vlasište i ne želimo da se na vlasištu skuplja silikon", dodaje. Kao treći sastojak preporučuje masku za kosu od kojih se neke mogu koristiti i kao regenerator, a nakon toga, za stiliziranje voli dodati pjenu ili gel koji mogu sadržavati silikon jer su završni proizvodi. "Silikon pomaže pri zaštiti, pogotovo oštećene i blajhane kose, štiti od vanjskih utjecaja", objašnjava. Osim toga, za kosu je važno i ulje. Ipak, birati proizvode treba individualno jer ovise o poroznosti kose i debljini vlasi.

Mijenjanje proizvoda

Kad je riječ o čestom mijenjanju proizvoda ili kombiniranju različitih brendova, Anamarija nam je podijelila svoje iskustvo. "Dobro je imati dva različita šampona, za dubinsko i često pranje. Svi proizvodi mogu biti isti, osim proizvoda za dubinske tretmane. Dakle, dobro je mijenjati hranjive i proteinske maske: više porozna kosa zahtjeva i više proteina, a ona manje porozna više zahtjeva hidracijske i hranjive maske i tretmane", kaže. "Kosa se ne može zasititi proizvoda koji su ti dobri, jedino može doći do zasićenja proteinima ili hidracijskim maskama pa je važan samo balans", dodaje.

Kosa i samopouzdanje

Upitala sam je koliko je i njezin profil posvećen kovrčavoj kosi važan i za vraćanje samopouzdanja jer ipak se fizički izgled često povezuje s unutarnjim stanjem svijesti i razmišljanja. Na neki način - lako može zrcaliti ono što je iznutra. "Mislim da se svaka žena treba dobro osjećati u svojoj koži pa objavljujem sve bez filtera. Šminka i gluma nisu ono što ti treba u životu, nego da se voliš onakva kakva doista jesi, kakav god koža ili kosa bila. A profil je tu da se kosa dovede u najbolje stanje koje može biti", objašnjava svoj cilj Anamarija. 

Kako krenuti s vraćanjem kovrčave kose?

Na pitanje mogu li se izgubljene kovrče vratiti spremno odgovara - potvrdno. Da bi vratila svoj prirodni izgled kose i bujne kovrče, trebalo joj je oko pola godine, no, kako kaže, sve je individualno. "Prije sam je loše stilizirala, ne i tretirala, ali nisam znala kako to pravilno napraviti. Nisam je puno peglala, ali sam se igrala bojom. Onda sam je i šišala koliko je to bilo potrebno, jer nemam problema sa skraćivanjem kose pa se to brzo oporavljalo", prisjeća se.

Možda vas zanima Internet je poludio za ovim trikom za prirodne kovrče - bez pegli uvijača i topline Rubrika Life&style Life&style

"Sve su to osnovne stvari. Kosa se može obnoviti uvijek, ali nema više figara, pegle i feniranja, dakle topline od instrumenata na barem pola godine. Kasnije se može ubaciti, ali na početku nikako", savjetuje Anamarija. "Ako želiš obnoviti zdravlje kose, dužinu kose i gustoću, treba se toga odreći", dodaje.

Tri osnovne greške koje većina žena radi

Naziv Anamarijinog videa povezan je s pitanjem o njezinoj prijašnjoj rutini i načinu pranja kose. "Oprala bih kosu, najčešće uspravno tijekom tuširanja, stavila šampon, zatim regenerator, stavila u ručnik, počešljala i osušila fenom na najjače. Pogledam se u ogledalo i kosa ne liči ni na što. I onda bih krenula s feniranjem i peglanjem", prisjetila se. Upravo to su i najčešće pogreške koje većina radi.

Način njege kose

Kad je riječ o njezi kose, poručuje da je važno obratiti pozornost na dubinske tretmane maskama jer, kako kaže, većina žena to i ne prakticira. "Regenerator, kako nas se učilo, dođe nakon šamponiranja za raščešljavanje, ali on zapravo nema toliku funkciju jer je minimalno na kosi pa su važniji tretmani maskama", objašnjava. Spominje pritom i bond tretmane koji imaju posebne sastojke za obnavljanje veza u kosi, osobito ako je kosa blajhana ili često peglana. Uz ro kaže i da se kosa ne suši ručnikom nego - pamučnom majicom. Uz to je važno i redovito se šišati, uvesti neka hranjiva ulja za kosu i zaštitu za spavanje.

Osnovna dnevna rutina i rutina dubinskog pranja

Anamarija je s nama podijelila i svoju osnovnu i dnevnu rutinu kad je - u žurbi. Koristi šampon, regenerator za raščešljavanje, zatim gel koji se ne ispire i uvijek stavlja završno ulje - ulje čička, badema, marelice ili neka kupovna ulja. "Više vremena mi treba kad je dubinsko pranje u pitanju. Tad stavljam Olaplex dva sata, nakon toga masku, leave in  gel i ponovno ulje. Ako je donji dio kose izgubio oblik, posebno to bude slučaj kod valovite i blago kovrčave kose, a tjeme je čisto, onda ja radim co-wash", kaže. Dakle, kosa se ponovno pere, no blagim proizvodom koji neće ugroziti vlasište poput regeneratora. Nakon pranja regeneratorom, njegovo ponovno nanošenje nije potrebno, a ono što je jest daljnje stiliziranje i leave-in gel, objašnjava Anamarija.

"Ako znam da ću sutradan prati kosu, jer nikad je ne perem navečer, ostavim ulje da djeluje, kao pre poo metodu, odnosno prije šamponiranja. Nanesem na dužinu kose i na tjeme, i ostavim da djeluje preko noći", dodaje.

Zaštita tijekom noći

Sve vlasnice valovite i blago kovrčave kose znaju da spavanje i nije najbolji prijatelj za oblik kovrča. No, stručnjaci preporučuju spavanje na svilenoj posteljini, i to ne samo zato što je dobro za održavanje frizure, nego je najbolji odabir i za zdravu kožu lica. Upravo to i Anamarija ističe kad je riječ o noćnoj zaštiti kose. "Satenska svilena kapica ili marama će pokriti tvoju kosu, a bolja je od pamuka. Kovrče dulje zadrže oblik jer pamuk vuče hidraciju iz kose. Bolje je i za dužinu kose, što se tiče pucanja i loma", objašnjava.

Najbolji savjet za vraćanje kovrčave kose

Dodaje i da je uvijek važnija kvaliteta više nego kvantiteta pa u proizvode voli i uložiti više. Kad je riječ o proizvodima koji kraće stoje na kosi, poput šampona i regeneratora, smatra da se mogu naći dobri i jeftiniji drogerijski proizvodi, dok za proizvode za stiliziranje, poput pjene ili gela više preporučuje specijalizirane proizvode. Osim toga i posebnu pozornost treba posvetiti i ulju.

Anamarija u konačnici poručuje da je najvažnija ustrajnost i strpljivost, jer ništa ne dolazi preko noći. "Ako se nešto uništavalo dugo, ne može se riješiti u minuti. Pronaći tjedno dva sata za kosu, a tamo gdje ima želje ima i rezultata", kaže.

Photo: Privatna arhiva

Komentari 0