Beauty

Ovo je problem mnogih žena: Zbog čega nastaju prištići u kosi i kako ih se riješiti?

  • Veliki broj žena ima problem s kojim se često bori, a to su bubuljice na tjemenu 
  • Iako su na dodir vrlo bolne i velike, možemo ih se riješiti na razne načine, ali redovito je najbolja metoda - dobar šampon 
  • U većini slučajeva ne trebamo posjet liječniku, ali kada se prištići krenu širiti ili ostajati dugo na površini onda zaista trebamo stručnu pomoć

Na licu, leđima ili stražnjici: prištići se mogu pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, ali dosta neugodni mogu biti pojave li se na tjemenu. Obično se primjećuju tek kada se akne upale i postanu sjajno crvene između dlaka i veoma su bolne na dodir. Kao i obične bubuljice na licu, ove nečistoće na glavi često su uzrokovane mrtvim stanicama kože, ostacima prljavštine i znoja koje se skupljaju u danu. Stalno nošenje šešira i kapa potiče prištiće na tjemenu jer kosa ne može dovoljno disati te se tako stvaraju bakterije. Također, novi ili agresivni šamponi za kosu utječu na akne u kosi.

Možda vas zanima Žene iskreno za miss7: "Zašto volimo mlađe muškarce?" Rubrika Love&Sex Love&Sex

Hormoni utječu na tvoju kosu

Hormonske pojave koje su uzrokovane stresom, kontracepcijom, menstruacijom ili menopauzom također mogu biti uzrok neugodnih prištića. Kod hormonske neravnoteže obično se pojačava proizvodnja masnoće na tjemenu i tako dolazi do začepljenja pora.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Sweet Soul Vintage ⚡️ (@sweetsoulvintage)

Možda vas zanima Kasniš, a kosa ti je užasna? Uz ovih 6 trikova brzo ćeš imati super frizuru Rubrika Beauty Beauty

Na ove načine možeš se riješiti prištića u kosi:

1. Zaštiti svoju kosu

Kosu treba prati svaki drugi dan, bez dodatnih proizvoda. Jedno vrijeme iz svoje beauty rutine izbaci peglu i figaro za kosu. U slučaju da češće pronađemo nečistoće na svom tjemenu jedan kraći period bi trebali prestati bojati kosu.

2. Odaberi pravi šampon

Prištići u kosi mogu se lako kontrolirati i odgovarajućim šamponom. Proizvodi za kosu koji ne sadržavaju pH - neutralne čestice su optimalne, a osim toga pomažu i spriječiti akne zahvaljujući sastavu - ako su u njemu ružmarin, salicilne kiseline, ulja lavande ili čajevca.

Možda vas zanima Kako da tvoja kosa dobije više volumena? Treba ti samo jedan kuhinjski predmet... Rubrika Beauty Beauty

3. Obnavljaj svoju kosu uz pomoć regeneratora

Kako bi se oslobodilo vlasište od ostatka i mrtvih ljuskica kože, probaj posebni piling za vlasište. Druga opcija je lagana masaža vrhovima prstiju tijekom šamponiranja. Redovito četkanje također pomaže ravnomjerno rasporediti sebum i potaknuti cirkulaciju vlasišta.

4. Serum od kamilice pomaže ublažiti svrbež

Sredstvo od kamilice pomaže ublažiti svrbež i umiriti vlasište. Za pripremu ovog ljekovitog seruma potrebno je u zdjelicu dodati sadržaj tri vrećice čaja od kamilice i jednu veliku žlicu ulja čajevca. Pripravljeno sredstvo potrebno je staviti u frižider da se ohladi te nakon toga izvaditi van i umasirati u kosu. Nemoj ga ispirati već ga ostavi da se suši na glavi. Ulje čajevca optimalno pomaže kod još upaljenih prištića. Samo nekoliko kapi stavi na vaticu i pažljivo nanesi na zahvaćeno područje. Ulje ima protuupalni učinak, suši akne i potiče njihov proces ozdravljenja. Ulje čajevca od 50 ml može se kupiti u svim biljnim ljekarnama, ali i dm prodavaonicama po cijeni od 140 kuna.

 | Autor: Instagram/Getty Instagram/Getty

Kada zaista trebaš posjetiti liječnika?

Prištići na glavi obično se javljaju na određenim mjestima, ali na svu sreću zacjeljuju u roku od nekoliko dana. Ako se s druge strane razvije izuzetno velik broj bubuljica ili ne žele nestati - obavezno posjeti liječnika. To bi mogla biti bakterijska upala dlake (urasla dlaka) ili neka druga kožna bolest te je zbog toga potrebno konzultirati se s liječnikom. Također, treba bolje proučiti  alergijske reakcije koje uzrokuju jak svrbež, kao i prištiće koji su mokri ili vrlo bolni.

Možda vas zanima Jesen je i kosa nam ispada više nego inače, no jedna jeftina namirnica, izgleda, može pomoći Rubrika Beauty Beauty

 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0