Beauty

Jesen je i kosa nam ispada više nego inače, no jedna jeftina namirnica, izgleda, može pomoći

  • Ispadanje kose može pogođenoj osobi izazvati strašan stres 
  • Dnevno je normalno izgubiti između 60 i 120 vlasi – međutim, neki gube manje, a neki više
  • Ova namirnica navodno pomaže ojačati kosu i štiti je od ispadanja 

Razlozi za ispadanje kose su raznoliki: stres, nedostatak sna, pušenje, bolesti, uzimanje nekih lijekova, a i neuravnotežena prehrana može biti uzrok. Što možemo napraviti protiv toga? Naime, možemo konzumirati jednu ljekovitu biljku kojom su se hranili i ljudi u kamenom dobu: proso! 

 | Autor: Wikipedia Wikipedia

Što se nalazi u prosu 

Proso je žitarica koja sadrži više minerala od svih drugih žitarica. Bogata je esencijalnim masnim i aminokiselinama, sadrži puno cinka, magnezija i flora, brojne vitamine, a još ni nema glutena. Također sadrži puno silicija – tvari koja se nalazi u gotovo svakoj ljudskoj stanici. Silicij (u vezi s vodom zvan i silicijev dioksid) nalazi se u našim kostima i tkivima te je zadužen za stvaranje kolagena i elastina. Što je više silicija u stanicama, to brže rastu koža, nokti i kosa. 

Ako jedeš proso, radiš dobro i puno za svoju ljepotu. Osim što potiče rast kose, poboljšava općenito strukturu kose, smanjuje nadraženost i upale vlasišta te daje više sjaja kosi

Kako ga konzumirati?

Postoje brojni preparati za rast kose koji sadrže proso. Proso se također može nabaviti u obliku finog brašna te se može dodati napitcima i jelima. Možeš jednostavno rastopiti brašno u vodi te popiti ili ga umiješati u musle ili jogurt. 

Recept: puding od smeđeg prosa i čokolade 

Sastojci (za 4 porcije): 

• 500 ml mlijeka

• 3 prosijane žlice kakaa

• 60 g brašna od smeđeg prosa

• prstohvat soli

• 30 g sladila od avokada ili smeđi šećer za zaslađivanje

• po želji cimet, mljevena vanilija, lješnjaci

 | Autor: Pinterest/AlbionFit Pinterest/AlbionFit

Priprema

Zakuhaj mlijeko, kakao, brašno od prosa i sol uzu stalno miješanje te kuhaj na laganoj vatri dok ne nastane kremasta smjesa. Zasladi vićem ili smeđim šećerom te posluži toplo ili hladno. Tko želi, može dodati malo cimeta ili vanilije te ukrasiti prženim lješnjacima. 

Photo: Unsplash/ Tamara Bellis

Komentari 0