Beauty

One crne točkice na nosu možda uopće nisu miteseri! Evo kako ih učiniti nevidljivima u par dana

  • Svaki dan se u nekom trenu nađemo pred ogledalom i analiziramo svaku točkicu na našem licu, ali možda nisi znala da one crne točkice na nosu nisu nužno miteseri
  • Takozvane "niti sebuma" imamo svi, samo su kod nekih više, a kod drugih manje vidljive
  • Kako ih prepoznati, kako ih tretirati i smanjiti im vidljivost uz skincare trik koji bi mogao biti hack 2024. godine, doznaj u nastavku
  • Pročitaj više: Imaš tamne podočnjake i suhu kožu oko očiju? Ovaj trik s Labellom bi ti mogao pomoći

Miteseri na nosu su vrlo česta i uobičajena briga mnogih od nas. Upravo zbog njih često posežemo za raznim maskama za lice i pilinzima kako bismo ih izbrisali s kože. Međutim, dobro je znati da te dosadne crne točkice možda uopće nisu miteseri. To bi zapravo mogle biti niti sebuma ili sebacealne nakupine. Niti sebuma često se pogrešno smatraju miteserima, a one zahtijevaju malo drugačiji pristup kako bismo ih učinili manje vidljivima. Niže možeš doznati što su zapravo niti sebuma, koje korake uključiti u skincare rutinu, a donosimo i savjet jedne skinfluencerice i blogerice za to kako im smanjiti vidljivost u samo nekoliko dana, uz pomoć trika koji ona naziva najboljim skincare hackom 2024. godine.

Možda vas zanima Prištići, miteseri, ožiljci od akni? Ovo znanstveno otkriće poboljšat će stanje tvoje kože za čak 8 sati! Rubrika Native sadržaj Native sadržaj

Što su niti sebuma?

Niti sebuma, također poznate kao sebacealne nakupine, su tanke, končaste strukture koje pomažu u izlučivanju sebuma iz žlijezda na površinu kože. Taj sebum pomaže našoj koži i kosi da budu hidratizirane i sjajne. No, kada lojne žlijezde pretjerano proizvode sebum te niti sebuma postaju vidljivije. One su najčešće najvidljivije na nosu, ali mogu se nalaziti bilo gdje na tijelu. Važno je zapamtiti da su niti sebuma normalan, zdrav i važan dio u cjelokupnom funkcioniranju naše kože.

Koja je razlika između niti sebuma i mitesera? 

Niti sebuma možda izgledaju isto kao miteseri, ali to nije ista stvar. Miteseri su otvorene, tamne izbočine na površini kože koje se pune viškom sebuma, prljavštinom i odumrlim stanicama kože i tu se zapravo radi o upalnom procesu. Kod mitesera, nakupina sebuma se nalazi na površini kože, a čep koji se stvara na njihovom vrhu, sprječava ulja u tome da putuju kroz pore. S druge strane, niti sebuma nisu vrsta upalnog procesa kože, one nemaju čep i upravo zahvaljujući njima ulja slobodno putuju do površine kože. Isto tako, miteseri izgledaju kao tamne mrlje koje su izbočene, dok niti sebuma izgledaju poput točkica na koži, ali obično su manje, nisu izbočene i svjetlije su boje - sive, svijetlo smeđe ili žute. Ako probaš istisnuti niti sebuma, voštana struktura koja izgleda baš poput niti može iskočiti iz pore. No, ako istisneš miteser, tamni, voštani čep će iskočiti iz pore.

Možda vas zanima Zašto korejski popularni uređaji za čišćenje mitesera nisu najbolja ideja? Rubrika Native sadržaj Native sadržaj

Što može uzrokovati veću vidljivost niti sebuma?

Lojne žlijezde rastu i proizvode više sebuma tijekom puberteta, tako da i niti sebuma tada mogu biti vidljivije. Također, kada dođemo u 40-e i 50-e, naša koža se počinje opuštati, a pore mogu početi djelovati veće, što niti sebuma čini vidljivijima. Uz to, ako provodimo previše vremena na suncu ili previše peremo kožu lica, možemo ju isušiti, a tada naše lojne žlijezde pojačano rade kako bi proizvele više sebuma i ponovno hidrirale kožu. To može uzrokovati da niti sebuma izgledaju veće. Isto tako, na njihovu vidljivost utječe i debljina folikula dlake - čim su deblje dlačice, tim se više mogu primijetiti i folikuli kao i niti sebuma na koži.

Svaka osoba ima niti sebuma i one se nalaze po cijelom našem tijelu - na rukama, nogama, prsima i leđima. Ako nam tijelo pretjerano proizvodi sebum ili nam se koža počinje opuštati, naše niti sebuma mogu postati uočljivije. One su najvidljivije na licu, osobito oko nosa, na čelu, bradi i obrazima. Izbliza mogu izgledati kao miteseri, ali one to nisu i njihova je prisutnost u potpunosti normalna.

Možda vas zanima Kako pravilno i na najnježniji mogući način ukloniti mitesere i zadržati ih podalje od svog lica? Rubrika Beauty Beauty

Kako se riješiti niti sebuma?

Sada kada smo ustanovili što su niti sebuma ili sebacealne nakupine, bilo bi poželjno znati i kako im učinkovito možemo smanjiti vidljivost. Evo nekoliko savjeta koje možemo uključiti u svoju rutinu njege kože:

  • Dvostruko čišćenje

Dvostruko čišćenje lica je odličan početak. To podrazumijeva prvo korištenje proizvoda za čišćenje na bazi ulja kako bismo otopili make up, prljavštinu i niti sebuma na površini kože. Zatim se preporučuje korištenje nježnog proizvoda za umivanje kako bismo uklonili sve preostale nečistoće s lica.

  • Piling i/ili retinol

Redoviti piling mogao bi biti ključan za uklanjanje niti sebuma. Potraži kemijski piling koji sadrži sastojke poput salicilne kiseline ili glikolne kiseline. Ovi sastojci pomažu razgraditi sebum i odumrle stanice kože, sprječavajući stvaranje novih niti sebuma. Ako se, s druge strane, odlučiš koristiti samo retinol, on djeluje tako što ubrzava izmjenu stanica i samim time učinkovito smanjuje vidljivost niti sebuma.

  • Maske od gline

Uključivanje maski od gline u rutinu za njegu kože također može pomoći u smanjivanju pojave niti sebuma. Maske od gline djeluju tako da upijaju višak masnoće i čiste naše pore, ostavljajući kožu glatkom i čišćom.

Možda vas zanima Otkrile smo anti-age sastojak o kojem će svi pričati u 2024. godini jer je čak 75% jači i od retinola Rubrika Beauty Beauty

Jedan trik s TikToka mogao bi biti najbrže i najjednostavnije rješenje za niti sebuma, ali i najbolji skincare hack u 2024.

Ako godinama guglaš to kako se riješiti niti sebuma, nisi jedina. Ne postoji način na koji ih možeš u potpunosti ukloniti je su one dio našeg lica, no prema Natalie O’Neill La Roche-Posay Cicaplast hack može djelovati na smanjenje njihove vidljivosti, i to preko noći. 
Iako je čišćenje kože svakako važno za smanjenje izgleda “proširenih” pora, važno je ne ogoliti kožu previše.

Jedna od ključnih lekcija jest da hidratizirana koža izgleda puno bolje od dehidrirane, ogoljene kože. Iako društvene mreže često potiču korištenje pilinga, njegovo prečesto korištenje ili korištenje presnažnih pilinga, može rezultirati kontra efektom. Također, u svačijoj rutini bi se trebali nalaziti hidratantni i hranjivi proizvodi i to ne samo u obliku hidratantne kreme. Vođena tom logikom, Natalie je zaključila da ako hidratiziramo kožu na nosu, naše bi pore mogle izgledati manje, a niti sebuma postati nevidljive. Napomena - one neće uistinu biti manje, samo će biti manje uočljive.

Sve što trebaš učiniti je nanijeti malo La Roche-Posay Cicaplast kreme na nos nakon čišćenja kože i nakon što su se ostali proizvodi koji čine tvoju večernju skincare rutinu upili u kožu. Imaj na umu da nije preporučljivo korištenje Cicaplast kreme na ostatku lica ako si sklona aknama ili prištićima, a ovu metodu je dobro prakticirati samo u večernjim satima, prije spavanja. Rezultati koje je postigla Natalie su zaista primjetni pa možda uistinu vrijedi isprobati ovaj trik. Kultna La Roche-Posay Cicaplast krema je još i na popustu ovaj tjedan te ju možeš nabaviti ovdje po cijeni od 9,12 eura za pakiranje od 40 mililitara.

Razumijevanjem toga što su zapravo niti sebuma i uključivanjem gore navedenih savjeta u svakodnevnu skincare rutinu, možemo im učinkovito smanjiti vidljivost i to u rekordnom roku. Nemoj zaboraviti biti dosljedna svojoj rutini za njegu kože i dati joj malo vremena da djeluje prije nego što kreneš u procjenu toga pruža li ti željene rezultate.

Photo: Instagram @christinanadin

Komentari 0