Beauty

Kako pravilno i na najnježniji mogući način ukloniti mitesere i zadržati ih podalje od svog lica?

Kada je riječ o njezi kože, nije tajna da su miteseri poznati kao neprijatelj broj jedan. Svi ih imamo i nitko ih ne može podnijeti, ali isto tako svi znamo da kopanje po koži i istiskivanje definitivno nije ispravan pristup kada je u pitanju njihovo uklanjanje. No, kako onda pravilno ukloniti mitesere? Nažalost, ne postoji savršen način za rješavanje problema mitesera, ali postoje neki ključni savjeti i trikovi koje stručnjaci savjetuju kako bismo ih uklonili na najpravilniji, najnježniji i najsigurniji mogući način, kao i spriječili njihovo ponovno pojavljivanje. Stoga smo na jednom mjestu okupili sve savjete i najbolje proizvode za rješavanje problema mitesera kod kuće.

Možda vas zanima Jedan sastojak bit će popularniji i od niacinamida u 2024. jer je poput tjelohranitelja za kožu lica Rubrika Beauty Beauty

 | Autor: Instagram @summerrachelwarren Instagram @summerrachelwarren Foto: Instagram @summerrachelwarren

Što su zapravo miteseri?

Miteseri su poznati i kao otvoreni komedoni. Oni su uzrokovani nakupljanjem odumrlih stanica kože i sebuma (ili ulja) koji stvaraju neku vrstu čepa koji potom blokira vrh otvora folikula dlake (naše pore), a crna boja nastaje uslijed oksidacije odumrlih stanica kože. Uobičajena je pogreška brkati pore s miteserima, ali u potpunosti je normalno vidjeti pore na svojoj koži jer one su neophodne za njezino zdravo funkcioniranje. Pore izgledaju poput sivih točkica na površini kože, ali su obično puno manje od tipičnog, pravog mitesera. One su dio normalne, zdrave kože i u većini slučajeva uopće nisu problematične.

Što uzrokuje mitesere?

Ako se pitaš zašto je tvoja koža posebno sklona miteserima, dobro je znati da pretjerana proizvodnja sebuma općenito najviše pridonosi njihovom stvaranju, što se može povezati s našim hormonima. Ovo se često može pogoršati nakupljanjem bakterija na koži, stresom koji može dodatno poremetiti hormonalnu ravnotežu te često nepravilnom upotrebom proizvoda za njegu kože, poput ulja ili prebogatih hidratantnih krema, koji također mogu začepiti pore. Genetski šire pore ili vrlo mastan ten često će značiti da ćemo imati mitesere, kao i oni s hormonalnim fluktuacijama, ali miteseri se mogu pojaviti kod svakoga, ovisno o načinu života i proizvodima za topikalnu upotrebu koje koristi.

Kako pravilno ukloniti mitesere?

Miteseri mogu ukloniti kod profesionalaca uz tretman te stručnjaci upozoravaju protiv pokušaja ovog kod kuće. Odstranjivanje mitesera kod kuće gotovo uvijek rezultira upalom i većim oštećenjem okolne kože što, ovisno o našoj koži, može rezultirati postupalnom hiperpigmentacijom koja je potpuno novi problem za rješavanje. Ako baš moraš, osnovno pravilo je da uvijek koristimo papirnate maramice ili štapiće za uši s vatom na krajevima, nikad ruke ili nokte. Ako ne možeš izvući miteser u tri pokušaja - prepusti to profesionalcu.

Profesionalci odstranjuju mitesere s kombinacijom snage salicilne kiseline i ručne ekstrakcije, ali iznimno je važna i dobra kućna rutina njege kože. Samo ekstrakcije i klinički tretmani neće spriječiti da se naše pore ponovno popune, zbog čega se uvijek preporučuje dosljedna rutina njege kože koja cilja mitesere.

Možda vas zanima Zašto korejski popularni uređaji za čišćenje mitesera nisu najbolja ideja? Rubrika Native sadržaj Native sadržaj

Koji su najbolji sastojci za tretiranje mitesera?

Kako bismo ciljano djelovali na postojeće mitesere i spriječili nastanak novih, važno je znati koji će sastojci biti od najveće koristi našoj koži, a koje izbjegavati. Retinol u slobodnoj prodaji može pomoći, a kemijski pilinzi poput salicilne kiseline ili glikolne kiseline mogu pomoći u smanjenju nakupljanja odumrlih stanica kože, a potom i začepljenja pora.

Ove sastojke obično možemo pronaći u proizvodima kao što su serumi, proizvodi za čišćenje lica i maske za njegu lica. Proizvodi na bazi retinoida pomažu poboljšati i ubrzati prirodnu izmjenu stanica, što pomaže u sprječavanju nakupljanja koje dovodi do začepljenja pora, dok salicilna kiselina duboko prodire u pore i otapa začepljenje na samom izvoru, što će pomoći u sprječavanju nastanka novih mitesera, kao i drugih akni.

 | Autor: Instagram @lucie.wink Instagram @lucie.wink Foto: Instagram @lucie.wink

Iako fizički pilinzi uključuju ručno uklanjaju odumrlih stanica s površine kože kako bi se očistile pore, kemijski pilinzi nude puno više mogućnosti za različite tipove kože, otapajući veze između odumrlih stanica na površini kože i pomažući u uklanjanju viška sebuma. Kemijski pilinzi (kao što je salicilna kiselina) također su puno nježniji prema koži od fizičkih, pa su najbolja opcija za one s osjetljivom kožom ili aktivnim aknama.

Ako si sklona miteserima, stručnjaci preporučuju izbjegavanje proizvoda koji sadrže velike količine ulja ili koji su posebno gusti i bogate teksture. Umjesto toga, bolje je odabrati serume na bazi hijaluronske kiseline i lagane hidratantne kreme s teksturom gela kako bi svoju kožu održala hidratiziranom bez začepljenja pora. Koji su najbolji proizvodi za uklanjanje i prevenciju mitesera, otkrij u nastavku:

Starface Foaming Facial Cleanser

 | Autor: Foto: Beauty Bay (12,00 €)

Paula's Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant

 | Autor: Foto: Fabuspot (39,00 €)
Zitsticka Press Refresh

 | Autor: Foto: Cult Beauty (33,90 €)
Peace Out Pores 4 Nose Strips and 4 Pore Strips

 | Autor: Foto: Fabuspot (15,40 €)
COSRX BHA Blackhead Power Liquid

 | Autor: Foto: Beauty Garden (29,86 €)
Byoma Clarifying Serum

 | Autor: Foto: Cult Beauty (14,60 €)

Možda vas zanima Prištići, miteseri, ožiljci od akni? Ovo znanstveno otkriće poboljšat će stanje tvoje kože za čak 8 sati! Rubrika Native sadržaj Native sadržaj

La Roche-Posay Effaclar Duo Plus

 | Autor: Foto: Mandis Pharm (21,06 €)
Dermalogica Blackhead Clearing Fizz Mask

 | Autor: Foto: Dermalogica (26,00 €)
Naturium Niacinamide Gel Cream 5%

 | Autor: Foto: Space NK (21,00 €)
NIOD Flavanone Mud Mask

 | Autor: Foto: Cult Beauty (37,20 €)

Photo: Instagram @chloebechini

Komentari 0