Beauty

Jedan sastojak bit će popularniji i od niacinamida u 2024. jer je poput tjelohranitelja za kožu lica

  • Nakon sastojaka poput niacinamida, retinola i bakuchiola jedan novi je zauzeo centar pozornosti - ektoin!
  • Radi se o sastojku čija je glavna zadaća zaštita naše kože i odlično funkcionira samostalno i uparen s drugim aktivnim sastojcima
  • Doznaj sve detalje o ektoinu, moćnom savezniku koji bismo svi mogli poželjeti u svojoj skincare rutini, a u nastavku su i proizvodi koji ga sadrže
  • Pročitaj više: Otvorite vrata ljepote i zakoračite u The Rite store

Svakih nekoliko godina neki sastojak za njegu kože o kojem smo dotad mogli čuti jako malo ili ništa, postaje "it" sastojak - onaj koji se odjednom čini nezamjenjivim u svakoj rutini njege kože jer su svi iskusili njegove dobrobiti. Posljednjih godina su na samom vrhu bili hijaluronska kiselina i niacinamid. Doživjeli su značajne trenutke na samim počecima pričanja o sastojcima u našim skincare formulama dok ih još ni nismo detaljno proučavali, a evoluirali su do statusa glavnih protagonista u našim kupaonskim ormarićima. Posljednji sastojak kojem postepeno raste popularnost je ektoin.

 | Autor: Biossance Biossance Foto: Biossance

Nismo mogli ne primijetiti koliko se ektoin u posljednje vrijeme hvali kao aktivni sastojak koji moramo imati u proizvodima za njegu kože. Iako on već desetljećima postoji kao sastojak, brojni beauty brendovi tek su nedavno lansirali formule koje ponosno ističu njegovu prisutnost u njihovim marketinškim kampanjama. Zašto je došlo do iznenadnog isticanja ektoina i što je to?

Možda vas zanima Ovo je jedan od najguglanijih sastojaka za njegu kože u 2023. i proizvodi koji ga sadrže Rubrika Beauty Beauty

Što je ektoin?

Ektoin je otkriven 1985. godine i to je aminokiselina koja se nalazi u nekoliko vrsta bakterija te je izvedena iz njih. Riječ "bakterija" ti možda zvuči obeshrabrujuće i odbojno, ali u ovom je slučaju to zapravo jako dobra stvar. To je ekstremolit koji se ekstrahira iz ekstremofilnih mikroorganizama. Ekstremofili su mikroorganizmi koje nalazimo na mjestima gdje se zapravo uopće ne očekuju živi organizmi, primjerice u vrućim vodama izvora i gejzira, ispod kilometar debelog sloja leda Antarktike, u slanim jezerima ili na područjima visoke radijacije, a ekstremoliti pomažu zaštititi stanični integritet ekstremofila u tim ekstremnim vremenskim uvjetima. Ektoin je relativno mala molekula koja se lako veže na molekule vode i stvara komplekse koji zatim okružuju stanice, enzime, proteine i druge biomolekule formirajući zaštitne, hranjive i stabilizirajuće hidratacijske ljuske oko njih. Kao rezultat toga, ektoin može zaštititi stanične membrane od kemijskih i fizičkih oštećenja, smanjujući oksidativni stres i stanične upale.

 | Autor: Instagram @hannahfaithlord Instagram @hannahfaithlord Foto: Instagram @hannahfaithlord

Koje su prednosti ektoina za njegu kože?

Ektoin je multitasker koji ima određene talente koji su posebno impresivni. Njegova sposobnost zaštite je nenadmašna. On stvara zaštitni štit kako bi kožu zaštitio od vanjskih stresora, također nudi zaštitu od plave svjetlosti i zagađenja. On pruža zaštitu od UVA/UVB i vidljivog svjetla na staničnoj razini te pomaže u oporavku već postojećih oštećenja kože. No, on nije zamjena za proizvode sa zaštitnim faktorom.

Možda vas zanima Centella Asiatica - zvjezdani sastojak K-beauty njege Rubrika Beauty Beauty

Osim što je poput tjelohranitelja za kožu, ektoin se povezuje s jačanjem zaštitne barijere kože, smanjenjem gubitka vode i boljom elastičnošću kože. Odličan je za zaglađivanje grube kože koja se ljušti i može smanjiti upale. Djeluje i na fine linije i bore pružajući dugotrajnu hidrataciju. Ektoin nam zapravo nudi gotovo sve što mnogi od nas traže od jednog sastojka za njegu kože.

 | Autor: Instagram @ayeshahassanxo Instagram @ayeshahassanxo Foto: Instagram @ayeshahassanxo

Koji su najbolji načini za uključivanje ektoina u našu rutinu njege kože?

Jedna od najboljih karakteristika ektoina je to što se odlično slaže s gotovo svakom zamislivom formulom za njegu kože, pojačavajući učinak sastojaka koji dijele njegove prednosti. Primjerice, ektoin dobro funkcionira s drugim hidratantnim sastojcima, uključujući humektanse poput hijaluronske kiseline ili glicerina te sastojcima koji jačaju zaštitnu barijeru kože poput ceramida. U isto vrijeme, također pomaže smanjiti neželjene nuspojave drugih, potencijalno grubih sastojaka. Izvrsno djeluje u kombinaciji sa sastojcima koji uzrokuju upalu ili crvenilo poput AHA i BHA kiselinama i retinoidima, kako bi se ublažile njihove nuspojave. Što se tiče načina na koji ga možemo uključiti u svoju rutinu, najučinkovitiji izbor su serumi i hidratantne kreme. Također, može se koristiti i na drugim dijelovima tijela, ne samo na licu, nego primjerice i za njegu vlasišta. Donosimo neke naše prijedloge u nastavku:

Geek & Gorgeous Hydration Station

 | Autor: Opposite Opposite Foto: Opposite (9,16 €)

Transparent Lab PIE Acne Red Spot Fading Treatment 

 | Autor: Superskin Superskin Foto: Superskin (16,50 €)

Daytox Niacinamide Booster

 | Autor: Solav Solav Foto: Solav (19,95 €)

Skintegra Infrared

 | Autor: Skintegra Skintegra Foto: Skintegra (22,43 €)

Možda vas zanima Bio-Oil specijalno ulje za njegu kože Rubrika Beauty Beauty

Andalou Naturals Deep Hydration Multi-Correcting Cream

 | Autor: iherb.com iherb.com Foto: iHerb (33,11 €)

Aveda Scalp Solutions Overnight Scalp Renewal Serum

 | Autor: Notino Notino Foto: Notino (55,00 €)

Biossance Squalane and Copper Peptide Rapid Plumping Serum

 | Autor: Cult Beauty Cult Beauty Foto: Cult Beauty (58,00 €)

Photo: Instagram @fabienne.bethmann

Komentari 0