Beauty

Nova niche parfumerija zavela nas je parfemima što mirišu na panettone, štrudlu od jabuke i žvake iz tube

  • Zagrebački prolaz Jägerhorn postao je bogatiji za jednu beskrajno šarmantnu parfemsku niche oazu
  • Gurmanske note koje bi netko lako mogao zamijeniti za slastičarske, markantni orijentalci,  opojni  fougerei,  osvježavajući citrusi i ljupke cvjetne note mame već sa samog ulaza
  • Iako ponudu čini tek 8 francuskih i talijanskih parfemskih kuća, raznolikost i raskoš njihovih parfema je impresivna i glavni razlog zašto ovu mirisnu oazu niti jedan zaljubljenik u parfeme ne bi smio zaobići

Lovački rog iliti Jägerhorn oduvijek mi je bio jedan od najdražih kutaka u gradu. Osim što se u njemu nalazi nekoliko šarmantnih dućana koje uvijek rado posjećujem, nema ugodnijeg mjesta za uživanje u kavi od terase istoimenog hotela, tek nekoliko metara udaljene od gradske vreve i prepune zagrebačke žile kucavice, a prije koji tjedan mi je ova tiha i mirna oaza u srcu grada uspjela postati još draža jer se upravo u njoj smjestila nova niche parfumerija Divinity

 | Autor: Mia Elliott Mia Elliott  | Autor: Mia Elliott Mia Elliott

Maleni, ali izrazito ljupki prostor pun prirodnog svjetla neodoljivim mirisnim notama zadirkuje već sa samog ulaza, a iako je riječ o parfumeriji, mirisi bi na trenutke lako mogli mnoge zavarati i natjerati ih da pomisle da se šire iz kakvog skrivenog slastičarskog zakutka. Razlog tome leži u najfinijim gurmanskim olfaktornim kreacijama koje mirišu na panettone, kruh, matchu, rižu, karamele, štrudlu od jabuke i one žarko ružičaste žvake koje smo, kada smo bili klinci, iz tubice istiskivali ravno u usta.  

Možda vas zanima Hoće li Baccarat Rouge 540 napokon biti svrgnut s trona? Kurkdjian ima novi parfem koji je zaludio svijet Rubrika Beauty Beauty

Da se razumijemo, nisu gurmani jedini koji vladaju ovim prostorom, ali su svakako među interesantnijim primjercima. S polica virka i mnoštvo markantnih orijentalaca, opojnih fougerea i osvježavajućih citrusa, a svoje su mjesto u pažljivo kuriranoj ponudi pronašle i nešto nježnije kreacije koje će na prvi udah osvojiti srca zaljubljenica u dražesne cvjetne note. 

 | Autor: Mia Elliott Mia Elliott  | Autor: Mia Elliott Mia Elliott

Kada je birala brendove koji će imati svoje mjesto u ovoj mirisnoj bajci, Katarina Klobučar, vlasnica i glavna akterica priče, vodila se željom da u Hrvatsku dovede one kojih još nema u parfumerijama te time začini parfemsku scenu zanimljivim novitetima. Odluka je pala na francuske niche kuće Teo Cabanel, Sora Dora, Room 1015, L’Orchestre i Spiritum te talijanske Carthusia, Milano Fragranze I Profumo di Firenze, a asortiman kojeg čini osam brendova kojih nema u drugim fizičkim parfumerijama u Hrvatskoj ono što je Divinity izdvaja od konkurencije.

 | Autor: Mia Elliott Mia Elliott

U želji da otvori nešto svoje, parfemi su joj djelovali kao logičan odabir budući da su oni nešto što voli od malena, a da su oni jedino što dolazi u obzir postalo joj je jasno kada je prije tri godine na nekoliko dana izgubila osjet njuha i shvatila koliko joj je nepodnošljiva  ideja da ne može osjetiti mirise svojih najdražih primjeraka. Svoju je prvotno malenu kolekciju, kaže, počela skupljati krajem srednje škole i tijekom prvih godina studija. Iako je ona tada brojala svega desetak mirisa, u tim joj je prvim kolekcionarskim danima to djelovalo kao velika brojka, a prekretnica je bila upravo ta 2021. kada je krenula njezina istinska opsjednutost parfemima.

“Kolekcija  od desetak parfema izrasla je u kolekciju od njih stotinjak, ali pokušavam ne gomilati ih previše, iako puno toga testiram i isprobavam”, priznaje, dodajući da one mirise koji joj više ne odgovaraju ili za kojima ne poseže često najčešće pokloni.

 | Autor: Mia Elliott Mia Elliott  | Autor: Mia Elliott Mia Elliott  | Autor: Mia Elliott Mia Elliott

Iako niti jedan početak neke poduzetničke priče nije lagan, one prave izazove očekuje tek u budućnosti, budući da trenutačnu ponudu čine parfemi iz Francuske i Italije. Svakako će, kaže, izazovnije biti nešto kasnije kada krenu raditi s brendovima izvan Europe. U ovim prvim tjednima, ne može biti sretnija jer je uspjela ostvariti svoj san - stvoriti moderan i ugodan prostor za sve ljubitelje parfema u kojem je fokus u potpunosti na mirisima koje nudi. 

Možda vas zanima Novi parfem Toma Forda Vanilla Sex potaknuo nas da se prisjetimo i ostalih senzualnih parfema s notom vanilije Rubrika Beauty Beauty

Kakve su prve reakcije? Puno je onih koji dolaze pomirisati parfeme s vrlo popularnim i rado korištenim notama trešnje i višnje, poput  parfema Room 1015 Cherry Punk koji dolazi u edp i ekstrakt verziji ili pak mirisa Sora Dora Mandorle, a jako su, kaže, popularni i gurmanski parfemi, među kojima izdvaja mirise Sora Dora Jany, Milano Fragranze Panettone i Teo Cabanel Je Ne Sais Quoi.

“Profumo di Firenze Matelda je jako popularna i prva se rasprodala - baš je nježan, damski parfem. Žene ga jako vole, kao i muškarci na ženama. Parfem Fior di Pane istog brenda dobiva jako zanimljive, ali većinom pozitivne reakcije jer miriše na kruh! Zaista poseban i neoubičajen miris”, slušam kako mi uzbuđeno nabraja one najzanimljivije, dok ja s ništa manje uzbuđenja nastavljam držati korak njuškajući ih.

 | Autor: Mia Elliott Mia Elliott

 | Autor: Mia Elliott Mia Elliott

Našao se tu i jedan vrli poznavatelj parfemskih kreacija s kojim je bilo pravo zadovoljstvo razmjenjivati dojmove. Njega su najviše oduševile cvjetne kreacije, mene one gurmanske, a oboje smo se složili da se s mirisima u kojima je slatkasti iris jedna od najprepoznatljivijih nota malo što može mjeriti. Iste mirise smo svi troje doživjeli potpuno drugačije, svatko je imao drugačije favorite, a svakoga od nas je svaka udanuta nota odvela na neko jedinstveno imaginarno putovanje. Mene tako recimo jedan, asocirajući me na miris pernice, odveo u TOZ-ovu tvornicu olovaka u koju u životu nogom nisam kročila, ali sam sigurna da ima svoj poseban miris, a u mojoj je glavi mirisao baš kao L'Orchestreov Electro Limonade!

Photo: Mia Elliott

Komentari 0