Beauty

Na bradi, leđima ili ramenima? Evo što položaj prištića na tvom tijelu otkriva o zdravlju

  • Pojavljuju se neočekivano i na raznim mjestima po tijelu – sitni, mrski prištići
  • Mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu, ali nemaju uvijek isto značenje i uzrok
  • Otkrit ćemo ti što položaj prištića na tijelu otkriva o tvom zdravstvenom stanju

Prištići su naporni i dosadni. I, nažalost, nisu uvijek povezani s pubertetom. Žene često kod hormonalnih promjena pate od nečiste kože. Na primjer, kod menstruacije ili za vrijeme trudnoće. Ono što mnoge ne znaju: mjesto na kojima se prištići pojavljuju puno govori o uzroku – te time i o vlastitom zdravlju.

Na bradi, čeljusti i ustima

Na tom mjestu nastaju prištići prvenstveno kad se poremeti razina hormona u tijelu. Stres, menstruacija te s time povezana povećana proizvodnja testosterona uzrok su nepravilnosti na koži. Tu ti pomaže dnevna njega kože, antiseptičko čišćenje s vodicom za lice te prirodno opuštanje.

Prištići na ustima često su povezani s pogrešnom prehranom. Masno jelo začepljuje pore. I tu pomaže higijena – odnosno, odmah nakon jela treba očistiti usta.

Možda vas zanima Godine su samo broj! Evo kako da tvoja koža bude blistava i poslije četrdesete Rubrika Beauty Beauty

Na dekolteu

Pogrešna odjeća, znoj ili pogrešan parfem nadražuju tanku kožu na dekolteu. Osjetljiva koža može reagirati na eterična ulja pojavom prištića. Općenito se isplati kod osjetljive kože koristiti što je manje moguće umjetnih tvari. To vrijedi i za odjeću – što manje sintetike.

Na trbuhu

Na dlačicama se sakupljaju bakterije te od njih nastaju prištići. To se često događa na trbuhu. Međutim, mogu nastati i bezopasni prištići od vrućine ili od trljanja odjeće. Međutim, ponekad su znak alergije te onda treba potražiti savjet liječnika.

Na koljenima, laktovima i nadlakticama

Ovdje se radi uglavnom o sitnim prištevima koji izgledaju kao da si se naježila. Međutim, moguće je da se radi o keratozi – te se trebaš posavjetovati s liječnikom. Inače, ta gruba mjesta na koži uglavnom su bezazlena i prenose se genetski. Mogu postati grublja zbog suhog zraka od grijanja zimi – a ljeti potpuno nestanu. Najbolje je kožu ostaviti na miru te je eventualno navlažiti nekom laganom kremom.

Možda vas zanima 4 iznenađujuće stvari zbog kojih ti je koža najednom tako suha Rubrika Beauty Beauty

Na ramenima i leđima

Jesi li u stresu zbog posla? Imaš neke privatne probleme? Prištići na ramenima povezani su sa stresom. Naime, stres potiče hormonalnu promjenu te uzrokuje nečistu kožu. Svjesno si uzmi odmor od svega – bez grižnje savjesti.

Još jedan uzrok nastanku prištića na ramenima i leđima može biti tvoja kosa. Proizvodi za njegu – poput šampona i regeneratora – cure za vrijeme tuširanja po ramenima i leđima te ostavljaju „ostatke“ koji nadražuju kožu. Osobito ako imaš jako dugu kosu – pazi na to da koža dobiva dovoljno zraka te svaki puta dobro otkloni proizvode za stajling s nje.

Na i ispod stražnjice

Prištići na stražnjici mogu jednostavno imati genetske temelje, međutim, često je krivac pogrešna odjeća. Uske hlače potiču znojenje, a to pak stvara dobru podlogu za prištiće. Osobito zimi ne dolazi dovoljno zraka do kože. S druge strane, ljeti može mokra odjeća biti uzrok nastanka prištića. U tom slučaju pomaže puno sunca i zraka na pogođenim mjestima. Osim toga, čim manje sintetike…

Možda vas zanima Prelijepe Korejke otkrivaju 5 tajni s dalekog istoka uz koje je njihova koža uvijek besprijekorna Rubrika Beauty Beauty
Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0