Beauty

Zašto više nikad ne bi smjela staviti zubnu pastu na prištić

U srednjoj školi bilo je puno stvari za koje smo smatrale kako su jako pametne: od „nevidljivih“ šalabahtera, šifriranih poruka simpatiji pa sve do stavljanja zubne paste na prištiće kako bi brzo nestali…

Neke stvari – poput loše poezije – najbolje je ostaviti u sedmom razredu. Međutim, mnoge od nas još se uvijek kunu u zubnu pastu kao djelotvorno sredstvo u borbi protiv prištića. Ali, mi se ipak pitamo je li to uistinu legitiman način rješavanja akni? 

Čini se da je to nekada uistinu i bilo tako, kaže dr. Joshua Zeichner, voditelj kozmetičkih i kliničkih istraživanja u bolnici Mount Sinai u New Yorku. „Pasta za zube korištena je kao kućni lijek za liječenje prištića, jer su mnoge zubne paste sadržavale sastojak zvan triklosan – antimikrobno sredstvo koje je pomagalo u uništavanju bakterija koje uzrokuju akne“, objašnjava. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Međutim, naglašavamo „sadržavale su“. Naime, triklosan je kontroverzni sastojak – povezivalo ga se s hormonskim poremećajima u više istraživanja, što je rezultiralo sljedećim – većina današnjih zubnih pasti više ne sadrži triklosan. 

Međutim, zubna pasta još uvijek može pomoći u borbi protiv prištića, kaže dr. Zeichner, jer većina formula sadrži sredstva koja isušuju – poput sode bikarbone i alkohola. „Pasta za zube može imati efekt sušenja na prištiću te ga zaista može smanjiti“, dodaje. Zvuči obećavajuće! 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Ali, postoji jedna caka: koncentracije koje su dobre za zube „pregrube“ su da ih se stavi na lice - jer pasta tada može isušiti te jako nadražiti kožu. A to bi moglo izazvati neugodnu lančanu reakciju. „Koža s aknama će reagirati na suhoću i iritaciju tako da proizvede još više akni“, kaže dr. Kenneth Howe iz Dermatološke klinike Wexler. Dakle, ironija je u tome da ćeš korištenjem zubne paste možda „uništiti“ jedan prištić, ali će ih se pojaviti još više. 

Ako si uistinu očajna i pasta za zube ti je jedina opcija, pazi da koristiš onu čija formula nema dodatne izbjeljivače, zubne vodice ili boje -sve što može nadražiti tvoju kožu. 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0