Beauty

Ljeti ti se često znoje stopala i klizi ti obuća? Imamo spasonosna rješenja

  • Znojenje stopala jedan je od zdravstvenih i estetskih problema koji muči velik broj žena u ljetnim mjesecima
  • Nažalost, nema magičnog pripravka koji će ukloniti ovaj problem, ali je redovita higijena iznimno važna
  • U nastavku otkrivamo korisne savjete koji bi ti mogli pomoći u ublažavanju ovog neugodnog problema

Jedan od neugodnijih problema specifičan za stopala u ljetnim mjesecima je pojačano znojenje. Za mnoge je ovo i vrlo neugodan estetski problem jer se u ljetnim mjesecima nosi otvorena obuća te su njihova stopala izložena pogledima (ili barem imaju takav dojam).

Fascinantan je podatak da noga svakodnevno proizvede čak oko 25 decilitara znoja! Ipak kod većine taj znoj brzo ispari, no kod nekih se zadržava u žlijezdama, što može pogodovati razvoju bakterija, ali i neugodnih mirisa. Pri rješavanju ovog problema neophodna je svakodnevna higijena stopala.

Ženske grudi - znojenje Možda vas zanima Ovo muči dosta žena: čudan razlog zašto naše grudi ponekad mirišu na ocat Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Neugodan miris stopala

Redovita higijena je nužna

Stopala valja oprati najmanje jedan put dnevno te ih dobro posušiti nakon pranja. Optimalno je tabane i pete namazati kremama koje sadrže preparate poput salicilne kiseline, biljnih sterola i ureu.

Premda će redovita higijena stopala spriječiti širenje neugodnog mirisa, stručnjaci upozoravaju kako je zapravo gotovo nemoguće riješiti se mirisa stopala jer taj dio tijela ima više žlijezda lojnica u odnosnu na druge dijelove tijela. Zato je osim pranja i popratne njege važno ukloniti i zadebljanu kožu jer je ona idealna za razvoj mikroba.

Kućna pedikura s mlijekom i sodom bikarbonom čini stopala mekima i lijepima - imamo recept

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Ilustrativna fotografija triju žena

Pravila koja valja slijediti

Vrlo je važno voditi računa i o obući koju nosiš: izbjegavaj nošenje iste obuće nekoliko dana zaredom kako bi se uspjela osušiti jer suprotno pogoduje razmnožavanju bakterija. Također, izbjegavaj posuđivanje tuđu obuće i čarapa, kao i nošenje tijesne i neudobne obuće. U ljetnim mjesecima mahom nosimo otvorenu obuću, a ako se odlučiš na onu zatvorenu neka ona bude napravljena od prirodnih materijala koji će koži omogućiti da diše.

Prekomjernom znojenju može se doskočiti i upotrebom dezodoransa, upravo onog kojeg koristiš i kao bi spriječila znojenje ispod pazuha. Također, brojne žene se susreću s problemom sklizavih mogu, a kako bi se riješilo klizanje stopala u ljetnoj obući ortopedi savjetuju nanašanje dječjeg pudera koji uspješno apsorbira znoj.

5 koraka uz koje ćeš se riješiti znojnih stopala u ljetno vrijeme

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Ilustrativna fotografija njege stopala

U kupkama je spas

Pokazalo se već da je pravilna prevencija najvažniji dio uspješnog rješavanja ovog problema pa bi tako od pomoći mogle biti i slane kupke ili kupke s jabučnim octom. Aromaterapeutkinja Petra Brzović preporučila je za portal MissZDRAVA tri recepta na bazi soli i esencijalnih ulja pomoću kojih za samo petnaestak minuta možeš relaksirati umorna i natečena stopala te spriječiti bakterijsku infekciju i znojenje.

"Za sve tri kupke potrebne su iste stvari, a to su posuda u kojoj ćeš namakati stopala, topla voda te šaka ili dvije morske kuhinjske soli. Ako ti je koža suha, u kupku stavi pola žlice maslinova ulja. Prije kupke možeš napraviti i piling i tako se riješiti odumrlih stanica kože te pripremiti stopala da bolje upiju dragocjena eterična ulja u koja ćeš ih uroniti", istaknula je.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Ilustrativna fotografija njege stopala

Domaći lijekovi protiv znojenja Možda vas zanima 5 domaćih lijekova protiv znojenja i neugodnog mirisa koji doista funkcioniraju Rubrika Life&style Life&style

A koja eterična ulja odabrati? Umetanje tri do četiri kapi eteričnog ulja citronele i limunske trave djeluju protiv znojenja, dok tri do četiri kapi eteričnog ulja čajevca i lavande imaju antibakterijska svojstva. Upotreba tri do četiri kapi eteričnog ulja metvice i eukaliptusa rashladit će umorna stopala.

Ako si primijetila da ti se stopala znoje više no inače bilo bi dobro da kontaktiraš svog liječnika kako bi mogli odbaciti neke značajnije zdravstvene probleme.

Photo: Shutterstock

Komentari 0