Life&style
Ženske grudi - znojenje

Ovo muči dosta žena: čudan razlog zašto naše grudi ponekad mirišu na ocat

  • Ako imaš velike grudi, znojenje dojki nije ti nepoznata pojava 
  • Međutim, znoj nije jedini razlog zašto ti grudi ponekad mirišu na ocat
  • Znojenje je normalno, čak i zdravo i neophodno za funkcioniranje tijela

Kad ti tjelesna temperatura poraste zbog vježbanja, vrućine, stresa ili hormonskih promjena, znojenje je ono što pomaže održati tijelu unutarnju temperaturu do ugodnih 37 °C. Znojenje pomaže u oslobađanju topline, što pomaže u održavanju optimalne tjelesne temperature. Da se ne znojimo, naša bi tijela doslovno kuhala iznutra. 

Kad su velike vrućine u srpnju i kolovozu, neke se žene iznenade kad utvrde da im grudi mirišu na ocat. Ako ćeš malo pretražiti Internet, otkrit ćeš da nisi usamljena u tome, dosta žena muči taj problem. Dobre vijesti? Imati grudi koje mirišu na ocat potpuno je normalno. Loše vijesti? Drugi dio priče? Pa, miris je sve samo ne lijep.

Možda vas zanima Isprobali smo kozmetičku liniju za problematičnu kožu, evo zbog čega nas je zainteresirala Rubrika Beauty Beauty

Koji su najčešći razlozi zašto znoj ispod grudi miriše na ocat? U nastavku ćeš pronaći neke od najčešćih uzroka i, što je još važnije, ono što možeš učiniti za njihovo uklanjanje....

1. Tvoja prehrana uključuje puno šećera

Kada je riječ o tvojoj prehrani, unošenje prekomjerne količine šećera može dovesti do „octenih grudi“. Naime, šećer se razgrađuje u tvojem krvotoku. Tada poprima novi oblik, pretvarajući se u kisele spojeve koji mogu imati miris octa kada tijelo proizvodi znoj. Zapravo, znojenje koji miriše na ocat upravo iz ovog razloga može biti simptom dijabetesa.

Razgovaraj s liječnikom prije nego što napraviš neke veće promjene u prehrani, ali ako jedeš hranu s puno šećera, a grudi mirišu na ocat, možda je kriva razgradnja šećera.

Pogledaj kako ti običan uložak može pomoći da se riješiš mrlja od znoja na odjeći

Zašto grudi ponekad mirišu na ocat | Autor: Shutterstock Shutterstock Čudan razlog zašto naše grudi ponekad mirušu na ocat

2. Više se znojiš

Ako tvoje grudi mirišu na ocat, zapravo nije kriva koža u području dojki za ovu snažnu aromu.Kriv je znoj. Kad se znojiš, tvoje tijelo stvara otpad, a taj otpad - smrdi. Ako se ne pereš redovito kao što bi trebala (ili ne koristiš dezodorans čak i na tom području ako je problem izražen), ovaj se miris može nakupiti ostavljajući za sobom miris octa.

Dakle, ako tvoje grudi mirišu na ocat i to je nešto što si tek sada primijetila, to bi moglo biti zato što je ljeto i tvoje tijelo proizvodi više znoja, osobito u području ispod grudi, što može dovesti do izraženog mirisa po octu.

via GIPHY

3. Moguće je da postoji neka infekcija ili rast bakterija

Kad se znojiš, tvoje tijelo proizvodi taj ne baš tako slatki mirisni sok kroz dvije različite vrste žlijezda. Prvo, imaš ekrine znojne žlijezde koje u osnovi pokrivaju cijelo tvoje tijelo. Njihov je posao da reguliraju temperaturu tijela. Znoj iz ovih regija ima tendenciju trenutačnog isparavanja ostavljajući iza sebe malo ili nimalo mirisa. Ali apokrine žlijezde? To su malo drugačije znojne žlijezde. Te se žlijezde nalaze u ušima, genitalijama, pazuhu i (pogađaš) u grudima.

Sve ove žlijezde obavljaju i druge poslove (poput proizvodnje majčinog mlijeka ili stvaranja voska u uhu), što znači da proizvode i puno bjelančevina. Kada se protein iz ovih žlijezda pomiješa sa soli iz tvojih ekrinih žlijezda, može stvoriti miris poput octa koji je lako prepoznati. Međutim, važno je održavati područje suhim, jer ako nije suho, pretjerano znojenje s uključenim bakterijama može uzrokovati ozbiljne osipe. Ako se to dogodi, otiđi liječniku i trebao bi ti prepisati sredstvo protiv gljivica.

Možda vas zanima Bolje mirisati nego liječiti: Ovih 12 bolesti doslovno možeš namirisati Rubrika Life&style Life&style

U osnovi, ako se zapitaš zašto tvoje grudi mirišu na ocat, odgovor je sljedeći: jer ti se javlja tjelesni miris. Znojenje dojki može se teže riješiti od smrada ispod pazuha, ali postoje načini. Kako možeš spriječiti znoj/miris grudi?

1. Često peri grudnjake

Premda je primamljivo nositi grudnjak nekoliko dana zaredom i ne uključivati ga u svakodnevno pranje odjeće, to zapravo može uzrokovati loš miris. Započni s pranjem grudnjaka jednom tjedno i svakodnevnim mijenjanjem, osobito tijekom najtoplijih dana u godini. To može pomoći cirkulaciji zraka da područje ostane suho.

Raspored po danima: koju odjeću treba prati svaki dan, a koju svaka tri mjeseca

via GIPHY

2. Koristi dezodorans bez aluminija

Za razliku uobičajenog dezodoransa, dezodoransi bez aluminija blokiraju miris umjesto da blokiraju znoj. Ovi dezodoransi sadrže antibakterijske sastojke namijenjene ubijanju bakterija koje izazivaju loš miris i žive od proteina u znoju. Dezodoransi koji sadrže aluminij, ne rješavaju se znoja već blokiraju pore koje mogu zadržati miris. Aluminij povezuju s raznim bolestima, pa bi se žene trebale kloniti stavljanja takvog sredstva oko grudi.

Možda vas zanima Što koristiti kada se jako znojiš: dezodorans ili antiperspirant i koje su zapravo razlike? Rubrika Beauty Beauty

3. Promijeni način prehrane

Ako si oprezna u nabrojanim stvarima i sumnjaš da bi prehrana mogla biti uzrok, dobra je ideja konzultirati se s liječnikom za savjet kako bi pronašla način za uravnoteženje razine šećera i postizanje boljeg osjećaja i boljeg mirisa tijela. Bonus nuspojava promjene prehrane je što ćeš pritom možda izgubiti ponešto kilograma.

4. Nosi prirodne materijale

Pamuk je jedna od najprozračnijih tkanina. Kada nosiš pamuk, koža ti može ugodno disati i može te rashladiti za vrućeg vremena.

5. Koristi dječji puder, kukuruzni škrob ili maramice za bebe

Korištenje dječjeg pudera, kukuruznog škroba ili maramica za bebe na grudima izvrstan je način za sprječavanje nakupljanja znoja i osipa poput intertriga (promjene u naborima kože prouzročene vlagom i infekcijom). Intertrigo se često javlja ispod dojki i može uzrokovati gljivične ili bakterijske infekcije, dodatno pojačavajući miris. Ako sumnjaš, briši grudi maramicama za čišćenje kože ili nanesi dječji puder ili kukuruzni škrob da zaustaviš znoj.

via GIPHY

6. Održavaj higijenu

Dobra higijena jedan je od najčešćih razumnih načina da se riješiš neželjenog mirisa. Operi grudi sapunom i toplom vodom kako bi uklonila sve naslage zarobljene u porama. Također ne bi bila loša ideja da napraviš nježni piling grudi i kože koja ih okružuje. Često pranje i briga o higijeni zaustavit će miris octa.

Photo: Shutterstock

Komentari 0