Beauty

Kemijski ili mehanički piling, koji odabrati i koji je sigurniji za kožu lica? Otkrile smo u razgovoru s dermatologinjom

  • Već znamo da je piling prilično važna stavka u našoj skincare rutini jer nam omogućuje blistaviji i ujednačeniji ten, a uz to olakšava drugim skincare proizvodima prodiranje u kožu
  • Međutim, danas još uvijek vlada nedoumica koji piling odabrati i koji tip pilinga je sigurniji za našu kožu - mehanički ili kemijski?
  • Kako bismo doznali sve detalje vezano uz ove nedoumice, popričali smo sa stručnjakinjom, dr. med. Neviom Delalle
  • Pročitaj više: Koje beauty proizvode za manje od 20 eura vole Jennifer Aniston, Nicole Kidman, Beyonce...

Njega kože je vrlo važna za održavanje zdravog i blistavog izgleda lica. Međutim, s vremenom naša koža prirodno prolazi kroz razne promjene pa često fine linije i bore postaju sve vidljivije, kao i hiperpigmentacijske mrlje ili ožiljci od akni. U borbi protiv znakova starenja i sa željom da poboljšamo djelovanje naših skincare proizvoda, dobro je u svoju rutinu uključiti piling. Kemijski i mehanički piling dvije su opcije koje nam mogu pomoći u postizanju blistavije i ljepše kože lica besprijekorne teksture, no koji tip pilinga odabrati?

Možda vas zanima The Ordinary je stigao u dm! Danas su već na policama 3 seruma i piling kultnog beauty brenda Rubrika Beauty Beauty

Koju vrstu pilinga odabrati i koji je sigurniji?

Prilikom odabira između kemijskog i mehaničkog pilinga ključno je savjetovati se s dermatologom koji može procijeniti specifične potrebe naše kože i preporučiti najprikladniju opciju. Obje tehnike imaju svoje prednosti i mane, a izbor ovisi o čimbenicima kao što su željeni rezultati, tip kože i razina njezine osjetljivosti. Naravno, neophodno je pridržavati se uputa za njegu nakon tretmana i zaštititi kožu od sunca. S ciljem da konačno otkrijemo koji tip pilinga je možda bolja opcija za nas, koju vrstu odabrati i koje su neke od najčešćih grešaka koje radimo prilikom obavljanja pilinga lica, odlučili smo popričati s dermatologicom, dr. med. Neviom Delalle, iz poliklinike Dermalife.

 | Autor: Instagram @dermalife.hr Instagram @dermalife.hr Foto: Instagram @dermalife.hr

1. Godinama se priča da je mehanički piling pregrub za kožu lica jer stvara mikrooštećenja kože i da je bolje koristiti kemijske verzije, ali onda opet netko s vremena na vrijeme preporuči mehanički piling i onda više ne znamo što odabrati... Voljeli bismo jednom zauvijek razbiti taj mit i otkriti - koji piling je bolje odabrati za njegu lica i zašto?

Kako bismo razbili mit moram prije svega napomenuti da je najbolji onaj piling koji će u datom trenutku biti najučinkovitiji s obzirom na realnu indikaciju, odnosno stanje kože i problem koji želimo riješiti. Naravno da je ovaj uvod pretenciozan i ne otkriva puno, ali jednako su dobri i mehanički i kemijski pilinzi. Premda su laseri, fokusirane ultrazvučne metode te razne abrazivne aparativne metode na prvi pogled privlačnije i stječemo dojam njihovih natprosječno dobrih rezultata, u stvarnosti to i nije baš uvijek tako.

Gledano kroz povijest, Egipćani su koristili životinjska ulja, alabaster i kiselo mlijeko, a Grci i Rimljani su radili obloge od gorušice, sumpora te si apstrahirali korozivni sublimat iz vapnenca. Turci su koristili vatru, a Indijci urin. Također, tinkturama joda su se tretirale hiperpigmentacije. Od tada još počinju istraživanja kemijskih pilinga od kojih se neki i danas koriste. Mehanička eksfolijacija omogućava uklanjanje površinskih slojeva kože i ujedno poboljšava cirkulaciju što je preporučljivo, pogotovo kada netko ima grublju teksturu i nečistu kožu. Ali napominjem, nikada i ništa se ne smije raditi bez mjere i kontrole. Naime, svakodnevna upotreba agresivnih čistača u kombinaciji s mehaničkim ili kemijskim pilinzima može toliko „očistiti“ kožu da ona ostane bez nužnog zaštitnog, lipidnog sloja. Takva koža postaje iznimno osjetljiva, puna sitnih mikrotrauma koje su poput otvorenih vrata za brojne infekcije. Ni mehanički ni kemijski pilinzi tada neće kožu učiniti blistavom i sjajnom, već ćemo imati potpuno suprotan efekt.

Možda vas zanima Postoji piling za lice koji vidno uklanja prljavštinu i odumrle stanice s kože - morala sam ga isprobati! Rubrika Beauty Beauty

2. Postoje razne verzije pilinga za lice s AHA i BHA kiselinama (salicilna, glikolna, mliječna, mandelična, azelaična...), no odakle krenuti? Kako odabrati pravi kemijski piling za sebe?

Kemijska eksfolijacija se odvija na tri razine:
Površinski pilinzi - uklanjanje samo rožnatog sloja - stratum corneum ili cijelog epidermisa
Srednje duboki pilinzi – uklanjanje gornjeg dermisa
Duboki piling – do retikularnog dermisa

  • Mandelična kiselina je blagi piling koji se može provoditi tijekom cijele godine za osjetljivu i hiper reaktivnu kožu te kod rozaceje.
  • Glikolna kiselina je najčešće korištena kiselina kod hiperpigmentacija, hiperkeratoza, krono i foto aginga, za poboljšanje tonusa. Nije bezazlena, pogotovo u višim koncentracijama, a odmah nakon korištenja je prisutan edem i eritem te naknadno dolazi ljuskanje. Kao neželjene posljedice mogu nastati herpes ili bakterijska infekcija, post inflamatorne hiperpigmentacije, akne i promjene teksture kože.
  • Piruvična kiselina je idealna kod seboreične kože, aktiničkih keratoza te za uklanjanje znakova starenja. Ovisno o nanošenju može biti površinski do srednje duboki piling.
  • Salicilna kiselina ima posebno mjesto u dermatološkim ordinacijama jer se koristi za  tretiranje srednje do teških oblika akni, komedona i upalnih promjena. Radi se o beta hidroksilnoj kiselini (za razliku od gore navedenih koje pripadaju alfa hidroksilnim kiselinama) koja ima veliku moć peri folikularne apsorpcije. Odmah po postupku nastaje eritem koji perzistira do 4 dana maksimalno, a potom nastaje suhoća kože, svrbež i peckanje. Savjetuje se pojačana hidracija tijekom dana nakon pilinga i obavezna fotoprotekcija zbog pojačane osjetljivosti na sunce.
  • Jessnerova formula je kombinirani piling salicilne i mliječne kiseline te rezorcinola. Indiciran je kod seboreične kože, hiperpigmentacija, aktiničkih keratoza, krono i foto aginga. To može biti ili površinski ili srednje duboki piling ovisno o dužini djelovanja. Ali, osim ove dobro poznate kombinacije, danas postoje brojni kombinirani pilinzi.
  • TCA - trikloroctena kiselina se koristi za jake hiperpigmentacije, aktiničke keratoze, za ublažavanje ožiljaka od akni te uklanjanje znakova starenja. Mogući su edem, eritem, recidiv herpes infekcije, bakterijske infekcije, privremene post inflamatorne pigmentacije, fotosenzitivnost, demarkacijske linije te rijetko ozbiljne promjene. Ovisno o slojevima određuje se dubina, a jačina prema indikacijama. Može se kombinirati slabije koncentrirana TCA s mliječnom kiselinom za tretiranje područja oko očiju i usta.
  • Fenol je duboki piling i ozbiljan medicinski postupak koji se provodi u općoj anesteziji. Ponekad i lokalna anestezija uz sedative i analgetike. Uklanja se cijeli epidermis i veliki dio dermisa. Postupak se provodi samo jednom, a oporavak može trajati do nekoliko mjeseci.

Gotovo sve navedene kiseline mogu se kombinirati s drugim medicinsko estetskim postupcima, a to je vrlo važno za liječenje određenih stanja kože, kao i za estetske svrhe jer je teško samo s jednom vrstom postupka postići željeni rezultat. Nakon serije površinskih i srednje dubokih pilinga vidi se značajno poboljšanje svih aspekata koji određuju kvalitetu kože počevši od elastičnosti, teksture, tonusa i ujednačenosti boje. Kod dubokog pilinga su rezultati izrazito dobri i ponekad se ne mogu uspoređivati ni s jednim drugim estetskim zahvatom. Ono čemu estetska medicina u današnje vrijeme sve više pridaje pažnju je prirodan izgled, a upravo to dobivamo kemijskim pilingom nakon kojeg imamo novu, mlađu i potpuno restrukturiranu kožu.

Možda vas zanima Novi Balea piling za kosu je takav hit da ga je u dm-u gotovo nemoguće pronaći. O čemu je riječ? Rubrika Beauty Beauty

Ovisno o tome što želimo postići, odabiremo piling koji najbolje odgovara tipu i stanju naše kože i ovisi o tome što se želi postići. Svakako. Savjetujem konzultiranje sa stručnom osobom,  a ako se odlučujete za kućni piling, onda neka to bude blagi, nisko koncentrirani piling koji neće izazvati oštećenja.

3. Koje su najčešće greške koje primjećujete da ljudi rade pri korištenju kemijskih pilinga, a koje bismo trebali izbjegavati?

Najčešće greške su u nepripremljenosti same kože prije korištenja pilinga i kriva indikacija. Treba pripremiti kožu antioksidansima i preparatima koje sadrže niske koncentracije kiselina. S pripremom kože treba započeti 2-4 tjedna prije samog postupka, a sam piling je najbolje provoditi sredinom tjedna jer eksfolijacija započinje nakon 3-5 dana, a vikend je idealno vrijeme za oporavak.

Uvijek treba koristiti certificirane pilinge jer danas je moguće on-line, ali i drugim putevima nabaviti jeftinije preparate koji su najčešće neprovjereni i mogu izazvati ozbiljne komplikacije, a nitko ne odgovara za iste osim osobe koja ih aplicira. Srednje duboke i duboke pilinge smiju provoditi samo liječnici koji isto tako znaju i liječiti sve eventualne nuspojave koje se mogu dogoditi bilo kome, bez obzira na to koliko je osoba stručna i koliko je istih takvih postupaka napravila. Međutim, ako se koža dobro pripremi te se pridržavamo svih propisanih protokola prije, za vrijeme i nakon provođenja pilinga, tada se sve potencijale komplikacije svode na minimum.

Možda vas zanima Testirala sam BYOMA viralni tonik za lice s društvenih mreža - otkrij isplati li ga se naručiti? Rubrika Beauty Beauty

4. Mnogi čuju riječ "kiselina" i automatski se boje isprobati kemijski tip pilinga. Imate li kakav savjet za njih? Kako da se riješe straha od ove vrste proizvoda?

Za sve one koji imaju strah, najbolje je potražiti pomoć stručne osobe koja će im pojasniti sve prednosti, ali i opasnosti kemijske eksfolijacije. Nekada su strahovi opravdani, ali nekada su potpuno irelevantni jer su iritacije i ljuštenja kože očekivane reakcije koje dermatolozi ciljano izazivaju kako bi došli do željenih rezultata.

5. Imate li neki dodatni savjet za početnike koji tek planiraju početi koristiti kemijski piling kod kuće?

Prije svega važno je informirati se o tipu kože i problematici koja se rješava. Odabrati dubinu i vrstu pilinga prema tome, a potom dva tjedna pripremati kožu za sljedeći korak. Kada započne eksfolijacija treba napraviti pauzu i potom regenerirati kožu, a potom ponoviti postupak ako je potrebno. Jednako je važna i njega nakon pilinga koja mora biti bogata nutrijentima uz dobru hidrataciju, a najvažnija je zaštita od sunca i izbjegavanje direktnog izlaganja suncu jer je koža izrazito osjetljiva i sklona hiperpigmentacijama.

Možda vas zanima Ovaj proizvod čini čuda za svaki tip kose, a mnogi ga još nisu uveli u haircare rutinu - trebali bi! Rubrika Beauty Beauty
Photo: Instagram @cajmel

Komentari 0