Beauty

Imaš tanku i visoko poroznu kosu? Evo kako bi se o njoj trebala brinuti

  • Ulažeš jako puno truda u njegu kose, ali ona je i dalje ispucala, suha i sklona neželjenom kovrčanju?
  • Tvoja kosa mogla bi biti visoko porozna, stoga ju je potrebno tretirati na određeni način
  • U nastavku donosimo sve o poroznosti kose, o tome kako otkriti je li tvoja kosa visoko ili nisko porozna, kao i savjete za njegu visoko porozne kose
  • Pročitaj više: Najbolji šamponi za obojenu kosu - garantiraju njegovanu, glatku kosu i postojanu boju

Ima puno toga o čemu treba voditi računa kada je riječ o našoj kosi, od pranja, tretiranja kose do raznih frizura i mogućnostima kad se radi o stiliziranju. No, dobro je imati na umu da ono što odgovara jednom tipu kose možda neće odgovarati i nama, a to može ovisiti o jednom ključnom čimbeniku - poroznosti kose. Ovaj se izraz odnosi na to koliko lako naša kosa može upiti, ali i zadržati vlagu unutar vlasi. A ako imaš visoko poroznu kosu, postoji mnogo stvari koje možeš učiniti kako bi optimizirala svoju rutinu i spriječila nepoželjne posljedice poput frizzanja ili beživotnih vlasi.

Za razliku od kose niske poroznosti, koja ima izrazito ravan sloj kutikule zbog čega pramenovi manje upijaju vodu i proizvode, kosa visoke poroznosti ima otvorenije kutikule. To omogućuje da proizvodi za kosu i voda lakše prodru u vlasi. Međutim, kosi visoke poroznosti teže je zadržati vlagu također zbog otvorenosti kutikula. Saznaj više o tome kako njegovati ovaj tip kose.

Možda vas zanima Gigi Hadid je ošišala svoju dugu kosu i dokazala da je bob stvarno najbolja frizura na svijetu Rubrika Beauty Beauty

Što je poroznost kose?

Poroznost kose mjeri koliko dobro naša kosa zadržava i upija vlagu, na temelju toga koliko su otvorene ili zatvorene kutikule vlasi koje se nalaze na njihovoj površini, a koje nalikuju na crijep na krovu. Kutikula služi kao zaštitni sloj, sprječava oštećenja i pridonosi snažnijim vlasima i sjaju kose. Zdravlje i stanje kutikula također utječu na teksturu i izgled kose.

Kosa visoke poroznosti ima otvorenije kutikule, što ju čini sklonijom upijanju, ali i gubitku vlage. Kosa ovog tipa može se činiti grubom i sklona je frizzu i neposlušnosti. Ovisno o tome kako njeguješ i oblikuješ kosu, mogla bi doživjeti promjenu u njezinoj poroznosti. Bojenje, često oblikovanje vrućim uređajima, pretjerana manipulacija, agresivni proizvodi pa čak i šteta uzrokovana agresorima iz okoliša mogu utjecati na stanje kutikula kose. Obično, ali ne uvijek, kosa koja je blajhana ili tretirana bojom također ima visoku poroznost.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Resorè (@resorebody)

Foto: Instagram @jlo, divlje lokne i veliki volumen Možda vas zanima Frizure s razdjeljkom sa strane su hit: 10 zvijezda koje su pokazale kako ga nositi na crvenom tepihu Rubrika Beauty Beauty

Kako odrediti poroznost naše kose?

Testiranje poroznosti naše kose može se obaviti kod kuće u nekoliko jednostavnih koraka. Ovi testovi pružaju uvid u sposobnost naše kose da apsorbira i zadrži vlagu, pomažući nam da u skladu s tim prilagodimo svoju rutinu njege kose. Dobro je imati da umu da se i pojedinačne vlasi naše kose mogu razlikovati, stoga je korisno razmotriti njezino cjelokupno ponašanje. Dva su testa koja nam mogu pomoći:

  • Test plutanja

Uzmi nekoliko vlasi čiste kose i stavi ih u posudu s vodom. Ako kosa pluta na površini, to ukazuje na nisku poroznost. Ako brzo potone, tvoja kosa je vjerojatno visoko porozna. Kosa koja lebdi u sredini posude s vodom ima normalnu poroznost.

  • Test vodom u bočici s raspršivačem

Pošpricaj dio čiste, suhe kose vodom i ako se voda nakupi i potrebno joj je duže vrijeme da se upije, tvoja kosa možda ima nisku poroznost. S druge strane, ako se brzo upije, to ukazuje na visoku poroznost.

Možda vas zanima 3 najpoželjnije frizure ovog proljeća: za bob znamo, koje su preostale dvije? Rubrika Beauty Beauty

Kako se brinuti za visoko poroznu kosu?

Redovito šišanje

Kosa koja je već oštećena neće se čarobno popraviti, stoga zakaži termin kod svog frizera. Ovo je najbolji put do njegovane, zdrave kose jer na ovaj način kosi pružamo najbolje moguće uvjete za daljnji rast. Ako imaš farbanu kosu i smatraš da ti je kosa sklona pucanju, osim šišanja možeš isprobati i redovito korištenje proizvoda poput Olaplex No.3 Hair Perfectora. Njegova formula bez sulfata i parabena pomaže zaustaviti pucanje vrhova prije nego što ono uopće krene. Olaplex proizvode vole i stručnjaci zbog njihove sposobnosti obnavljanja oštećene kose.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli OLAPLEX (@olaplex)

Smanji stiliziranje

Kako bi oživjela svoju kosu, drastično smanji upotrebu uređaja za oblikovanje. Uz to, nemoj zaboraviti koristiti proizvode za zaštitu od topline. Bantu čvorovi, heatless curls metoda, pa čak i stilizirana gumica za kosu, kopča ili rajf mogu kosi pružiti prijeko potreban odmor od oblikovanja. Jednu stvar koju moraš imati na umu i kod oblikovanja kose bez korištenja uređaja je to da izbjegavaš preveliku napetost, odnosno zatezanje kose. Ako ti se kosa lomi, možeš razgovarati i sa svojim frizerom o najboljoj vrsti frizure za trenutno stanje kose.

Izbjegavaj sulfate i formule na bazi alkohola

Svi sastojci koji isušuju kosu dodatno će ju lišiti vlage koja joj je potrebna i mogu izazvati lomljenje. Zato stručnjaci preporučuju izbjegavanje proizvoda koji sadrže formule na bazi alkohola ili sulfata. Kosu visoke poroznosti treba pažljivo tretirati i potrebni su joj proizvodi koji joj vraćaju vlagu, smanjuju neželjeno kovrčanje, zadržavaju vlagu i štite kosu od topline.

balayage na kratkoj kosi Možda vas zanima Ovo je 10 odličnih ideja za balayage na kraćoj kosi, u predivnim nijansama! Rubrika Beauty Beauty

Koristi proizvode bogate hidratantnim sastojcima

Za kosu visoke poroznosti, jako je važna redovita dubinska regeneracija i korištenje ulja i krema koje pomažu kosi u zadržavanja vlage. Kreme, ulja i maske pružaju pomoć u hidrataciji i jačanju vrlo porozne kose. Ulje jojobe najviše oponaša prirodna ulja kose. Limunska kiselina je još jedan izvrstan sastojak. Pomaže zatvoriti kutikulu, tako da bogati maslaci i ulja koji su uneseni u kosu kroz regeneraciju ostaju dulje u kosi.

Jako je važna i doza proteina

Proteinski tretmani dolaze u različitim oblicima. Ako imaš jako oštećenu kosu, onda bi ti intenzivan tretman s proteinima mogao pomoći kako bi izbjegla daljnje oštećenje. S drudge strane, manja oštećenja mogu se riješiti proteinskim proizvodima za održavanje zdravlja kose poput regeneratora ili maske za kosu. Proteini mogu ojačati našu kosu, ali mogu ju i isušivati, stoga nanesi proteinsku masku jednom mjesečno kako bi ju regenerirala bez daljnjeg lomljenja.

Tretman hidratantnom maskom

Crna kosa zahtijeva puno vlage kada je zdrava, a kada je visoke poroznosti, potrebno joj je još više. Stekni naviku tjednog dubinskog regeneriranja. Ovdje je cilj nahraniti oštećene vlasi istovremeno promičući zdrav rast novih vlasi koje nisu visoko porozne. Obilno nanesi hidratantnu masku na kosu i stavi plastičnu kapu na nju na 15 minuta. Potom isperi hladnom ili mlakom vodom kako bi omogućila kutikulama da se zatvore i zadrže vlagu. Za dodatni bonus, zagrij kosu kako bi joj pomogla da upije masku još bolje.

Možda vas zanima 5 beauty pitanja i 5 domaćih influencerica: Evo kako se pripremaju za proljeće Rubrika Beauty Beauty

Isprobaj L.O.C. metodu

Dok hidratiziraš kosu, nemoj dopustiti da sav taj trud propadne jer kosa ne zadržava tu vlagu. L.O.C. metoda (eng.Leave-In Conditioner, Oil i Cream - ovim redoslijedom je potrebno nanositi lagani leave-in regenerator na bazi vode, potom ulje, a na kraju hranjivu i masnu kremu za njegu kose) vrlo dobro funkcionira na kosi visoke poroznosti, posebno s teškim maslacima poput shea ili manga za zaključati vlagu u kosu. Bit će dovoljna sasvim mala količina, a najviše se potrebno usredotočiti na vrhove, svaku večer ako je potrebno.

Nježno postupaj sa svojom kosom

Kosu visoke poroznosti treba tretirati vrlo nježno jer je jako krhka. Stručnjaci preporučuju raščešljavanje češljem sa širokim zupcima te korištenje svilenih ili satenskih marama za zaštitu kose ili jastučnica jer one ne upijaju vlagu i istovremeno održavaju zdravlje kose.

Možda će proći tjedni ili mjeseci prije nego što primijetiš razliku, ali sve dok prakticiraš dobru njegu kose, tvoje će vlasi s vremenom ponovno postati zdrave. Upamti, smanji korištenje vrućih uređaja za oblikovanje kose, drži se hidratantnih proizvoda i njeguj kosu dobro odabranim proizvodima. Na ovaj način možeš se riješiti oštećene kose visoke poroznosti i neposlušnih vlasi koje se frizzaju.

Photo: Instagram @siennacochrane

Komentari 0