Beauty
Bore na vratu

Bore na vratu: kako ih spriječiti ili smanjiti te pomladiti vrat

  • Brojni su razlozi zbog kojih nastaju bore na vratu
  • Zbog bora na vratu, baš kao i bora na licu, izgledamo starije
  • Ali, kako ih možeš spriječiti? Imamo i nekoliko sjajnih savjeta protiv postojećih bora na vratu. 

Bore su normalna pojava, a osim na licu: oko očiju, usta, na čelu, što nas čini se prvo zabrine, neizbježne su i one na vratu. „Turkey Neck“, u prijevodu „pureći vrat“, uobičajen je kolokvijalni izraz za obješenu kožu i bore ispod brade na vratu. Ali, većini ljudi to nije tako smiješno kao što zvuči. Ovi nabori na vratu protežu su okomito i u prstenu oko vrata, često su nepravilni i čine vrat naboranim. Ali kako se to događa?

Kako nastaju bore na vratu?

Brojni su razlozi zbog kojih nastaju bore na vratu. Koža u ovoj regiji je izrazito tanka, što je čini osjetljivijom na suhoću i gubitak elastičnosti od ostalih dijelova tijela. Gubitak kolagena, normalan dio starenja, također uzrokuje bore na koži tijekom vremena. Osim toga, tijekom njege se često zanemaruje koža na vratu – kako u svakodnevnoj njezi, tako i u zaštiti od sunca. Potonje osobito dovodi do oštećenja kože, što enormno ubrzava proces starenja.

Bore na vratu | Autor: Shutterstock Shutterstock

Mišići također igraju ulogu u stvaranju bora na vratu: s godinama postaju sve slabiji, koža ispod brade tada više nije napeta i tone pod silom gravitacije. Takozvana platysma, plosnati mišić koji se spušta od čeljusti, rasteže kožu kada pomičemo lice snažnim izrazima lica. Zbog izraza lica mišić se često napne i postaje vidljivo istaknut. S vremenom će se na kraju pojaviti višak kože koji opušteno visi preko vrata.

"Tehnologijski vrat" - što je to?

Ali, način na koji držiš glavu također može utjecati na razvoj bora na vratu. Tako se posljednjih godina ustalio pojam „Tech Neck“. To se odnosi na položaj glave koji imamo kada gledamo u svoj mobitel – naime, s bradom nagnutom prema prsima. Na taj način formiramo dvostruku bradu. Što češće i dulje to radimo, veća je vjerojatnost da će koža oko brade i vrata gubiti elastičnost i postajat će sve više opuštena. Uzgred, ovo nema samo estetske učinke: rezultat može biti i bol u vratu i leđima.

Možda vas zanima Kako ćeš izgledati za 10 ili 20 godina? O tri faktora ovisi koliko će lice ostariti Rubrika Beauty Beauty

Kako se mogu spriječiti bore na vratu?

1. Prava njega

Prije svega, trebala bi početi njegovati i svoj vrat i dekolte te ih uzeti u obzir u svakodnevnoj rutini ljepote. Za to možeš odabrati proizvode koje također koristiš za njegu lica. Ali, postoje i posebni proizvodi za njegu tanke kože na vratu. Proizvodi sa sastojcima kao što su kolagen, vitamin C, aloe vera ili hijaluronska kiselina pomažu u održavanju elastičnosti kože i mogu spriječiti bore na vratu. Svakako je važna zaštita od sunca koju treba nanositi svaki dan, pa čak i zimi.

Bore na vratu | Autor: Shutterstock Shutterstock

Kako bi podržala optimalnu apsorpciju aktivnih sastojaka i poboljšala cirkulaciju krvi u koži, trebala bi jednom tjedno napraviti piling vrata i dekoltea.

2. Zdrava prehrana

Pravilna prehrana također igra važnu ulogu u zdravlju naše kože. Brzu hranu, alkohol i šećer treba konzumirati samo umjereno. Obilje svježeg voća i povrća treba biti dio jelovnika. I najvažnije: pij, pij, pij! Samo oni koji piju dovoljno tekućine – po mogućnosti u obliku vode ili nezaslađenih biljnih čajeva – mogu računati da će koža biti dobro hidratizirana iznutra prema van.

Možda vas zanima Neka hrana dokazano djeluje protiv bora, a 5 namirnica je pogotovo moćno Rubrika Beauty Beauty

3. Pravi položaj za spavanje

Oni koji spavaju na leđima imaju najmanje brige o preranim borama na vratu. Mnogi drugi položaji spavanja, poput spavanja na trbuhu ili boku, naboraju kožu na tvom vratu tijekom noći. 

4. Pazi na držanje

Također treba obratiti pažnju na svoje držanje tijekom dana. Osobito ako dugo radiš za računalom ili si puno ispred ekrana mobitela, ne bi trebala previše gurati bradu prema dolje. Podesi monitor tako da gledaš ravno ispred sebe ili malo prema gore. Također bi trebala staviti svoj mobitel ispred sebe, a ne ispod lica. Na ovaj način izbjeći ćeš strašne „pureće bore“ ili „tehnološki vrat“.

Bore na vratu | Autor: Shutterstock Shutterstock

Metode 'liječenja' bora na vratu

Čak i ako su bore na vratu već tu, nemoj očajavati. Postoje posebne metode liječenja koje mogu smanjiti bore ili čak učiniti da potpuno nestanu.

1. Kozmetika

Posebni uljni oblozi idealni su za intenzivnu njegu kože na vratu. Oni se nude u nekim kozmetičkim studijima, ali se bez problema mogu napraviti i kod kuće. Jednostavno obilno natrljaj vrat i dekolte maslinovim uljem, arganovim uljem ili ružinim uljem te prekrij pamučnom krpom. Najbolje je ostaviti tako preko noći.

2. Botox

Tko nije zadovoljan s gore navedenim kozmetičkim tretmanima, također može razmisliti o liječenju bolulinum toksinom ili skraćeno Botoxom. To ima smisla osobito ako su nabori uzrokovani platizmom. Ovaj mišić može biti oslabljen neurotoksinom, koji značajno smanjuje bore na vratu.

Ovdje se često koristi kombinacija botoksa i hijaluronske kiseline. Potonji, kada se ubrizgava, može napuniti kožu iznutra prema van. Još jedna prednost: nakon tretmana koža može pohraniti više tekućine zahvaljujući hijaluronskoj kiselini. Time se također sprječavaju nove bore.

Bore na vratu | Autor: Shutterstock Shutterstock

3. Lifting

Bore na vratu također mogu nestati uz poseban lifting. Pod kožu se postavljaju iznimno tanke, samootapajuće niti, koje zahvaćena područja kože čine čvršćima i vitalnijima. Međutim, nakon ovog tretmana mogu se pojaviti modrice koje nestaju tek nakon nekoliko dana.

Možda vas zanima 6 trikova da ti vrat izgleda mlađe i ne odaje tvoje godine Rubrika Beauty Beauty

4. Poticanje stvaranja kolagena

Nadalje, dermatolozi i kozmetički studiji nude mnogo različitih metoda koje potiču stvaranje kolagena i na taj način potiču zatezanje kože u određenim područjima. To uključuje, između ostalog, terapiju radio valovima, u kojoj se koža zagrijava radiofrekvencijskim valovima u donjim slojevima. To uzrokuje da se kolagen skuplja i zateže.

Tijekom „coolsculptinga“ se koža na vratu nježno usisava i hladi na temperaturu ispod nule. To ne samo da potiče stvaranje kolagena, nego i razgrađuje višak masnih stanica.

Oprez: metode koje djeluju s injekcijama ili djelovanjem topline ili hladnoće mogu, premda rijetko, imati neželjene nuspojave. Trebala bi unaprijed saznati više o njima. I vrlo važno: takve zahvate smiju provoditi samo iskusni stručnjaci!

Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BettyBoop_011

    Sasvim ste u pravu. Kasno se setimo da pored lica, treba negovati i vrat, a o telefonima i da ne govorimo. Zbog njih dobijamo sve više različitih bolesti, a držanje nam je totalno poremećeno. Treba negovati vrat podjednako koliko i ... prikaži još!