Beauty

6 trikova da ti vrat izgleda mlađe i ne odaje tvoje godine

  • Zbog svoje osjetljive kože, vrat je prvi dio tijela na kojem se pojave bore
  • Koji put to i mi same ubrzamo radeći neke greške u njezi
  • No, čak i tu se može zaustaviti starenje - pogledaj što će smanjiti nastanak bora na vratu

Kažu da je vrat prvi dio tijela na kojem se primijećuju znaci starenja. Koža na vratu je tanja nego na drugim dijelovima tijela i kao da ni to nije dovoljno, ima i manje žlijezda lojnica pa stoga brže gubi na elastičnosti. Da ne spominjemo i grešku koju mnoge od nas žena svakodnevno rade - nanesemo njegujuću kremu na lice, a vrat ignoriramo. Posebno smo to sklone raditi u mladosti. Ipak, moguće je boriti se protiv starenja (ili bar protiv njegovij vidljivih simptoma). Evo nekoliko savjeta kako da i koža na vratu ostane mladolika.

1. Pripazi na držanje

Za početak, loše držanje, odnosno pogrbljenost nije dobra za cijeli niz stvari u našem lokomorotnom sustavu. Pognuta glava tako može biti uzročnik glavobolje i bolova u stražnjem dijelu vrata. No, isto tako, od tog će se položaja na vratu bore pojaviti ranije, a nije ih se lako riješiti.

Još jedan neprijatelj lijepog i glatkog vrata je mobitel. Mnogi ljudi dok čitaju i pišu poruke ga ne drže u visini očiju, nego puno niže i opet se na vratu stvaraju bore jer je glava spuštena. S obzirom koliko smo dnevno na mobitelu, ovo nikako nije zanemariva činjenica. Isto vrijedi i za rad na računalu. Ekran ti mora biti u visini očiju.

2. Jedi hranu bogatu vitaminom C i masnim kiselinama

Vitamin C potiče proizvodnju kolagena što kožu čini elastičnijom. Zato je dobro u prehranu uključiti što više citrusa, rajčica i bobičastog voća. Također je dobro jesti hranu bogatu omega-3 i omega-6 masnim kiselinama: maslinovo ulje, plavu ribu, orašaste plodove i avokado. Oni kožu hrane iznutra i općenito su nezamijenjivi kad je riječ o tvom zdravlju.

3. Redovito njeguj kožu vrata

Kao što smo rekli, mnoge žene dok nanose hidratantnu kremu, zaborave na vrat. Ne trebaš posebnu kremu, bit će dobra i ona koju nanosiš na lice, no treba pripaziti kako je nanosiš. Pokreti trebaju biti nježni i ići odozdo prema licu. Dobro je u njegu vrata uključiti i neke druge postupke koje radiš na licu poput pilinga (i vratu je potrebno ukloniti mrtve stanice) i stavljanja hranjivih maski. Bolje je koristiti nježne proizvode. Na primjer, piling za vrat možeš napraviti od jogurta pomiješanog sa zobenim pahuljicama. Uklonit će odumrle stanice bez da ošteti nježnu kožu vrata.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

4. Vježbaj - vrat!

Mnogo je vježbi koje možeš raditi da bi mišići lica i vrata ostali fit. Evo nekih:

Miči donji dio vilice naprijed natrag isturujući i uvlačeći bradu.

Oblikuj usnama slovo “О” i zadrži tako 5 sekundi. Zatim oblikuj slovo "I" i isto drži nekoliko sekundi. Pazi da ti se pri obje vježbe napne vrat. Ponovi nekoliko puta dnevno.

Uspravno sjedni, položi dlan na čelo i rukom guraj glavu prema natrag. Glavom pružaj otpor gurajući je prema naprijed. Drži tako 10 sekundi.

Uspravno sjedni, ali sad ruku stavi na stražnji dio glave i guraj prema naprijed, a glavom guraj prema natrag 10 sekundi.

Zabaci glavu unatrag i otvori usta. Pokušaj zatvoriti usta, ali tako da ti se donji i gornji zubi ne dotaknu. Ponovi nekoliko puta.

Za što bolje rezultate ovaj bi set vježbi trebalo ponoviti nekoliko puta tijekom dana. No, i svako drugo vježbanje pomaže da ti vrat bude u dobroj formi i lijep jer potiče krvotok, obogaćuje kožu kisikom i čini je elastičnijom.

5. Ne pretjeruj s korištenjem parfema

Parfemi sadrže alkohol i druge tvari koje isušuju kožu i čine je manje elastičnom. Ako tijekom dana želiš osvježiti miris, ne dodaj ga opet na vrat već samo na zapešća.

Možda vas zanima 5 jednostavnih vježbi koje će te uspješno riješiti opuštenog podbratka Rubrika Beauty Beauty

6. Nakit i dolčevite

Teške ogrlice i privjesci rastežu nježnu kožu vrata pa ih je bolje nositi samo u posebnim prilikama. Iz istog razloga izbjegavaj dolčevite s jako uskim okovratnikom, posebno ako su načinjene od sintetičkog materijala.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0