Beauty

Kako ćeš izgledati za 10 ili 20 godina? O tri faktora ovisi koliko će lice ostariti

  • Pogledaj mamu pa ćeš znati kako ćeš izgledati za 20 godina? Samo donekle...
  • Da, geni su važni, kao i njega kože, prehrana, no ova tri faktora lako mogu biti zasjenjena
  • Naime, za prerano starenje kože i nastanak bora na licu mnogo je važnije kojim je vanjskim utjecajima (ne) izlažemo...

Da bismo dobili dojam na koji način i kako brzo ćemo stariti, korisno je pogledati mamu (ili baku), njihovi su geni neki orijentir, ali daleko od toga da se tada možemo opustili ili moramo zabrinuti. Mnogo je drugih faktora koji će utjecati na to kako će nam lice stariti. Važno je kako se hranimo, kako njegujemo kožu, no još važnije čemu je sve izlažemo - upravo će o tome najviše ovisiti naš izgled u budućnosti. Stil života nevjerojatno je važan, slažu se dermatolozi. Tri su rizična faktora koja mogu stati na put lijepoj koži i u starosti:

Možda vas zanima Pitaš se što nas još čeka u budućnosti? Možda imamo odgovor Rubrika Life&style Life&style

1. Cigarete

Pušenje je, između ostaloga, loše i za kožu. Studije su rađene čak i na jednojajčanim blizancima, a rezultati su šokantni. Brat koji je pušač izgleda 20 godina starije od brata koji ne puši. 

Toksični sastojci cigaretnog dima brzo razgrađuju kolagen i elastin u koži, uzrokuju oksidativni stres, a mimika nastala uslijed uvlačenja dima iz cigarete povrh svega stvara i uspravne bore iznad usana. Kako je nikotin jedna od supstanci koje najviše izazivaju ovisnost, ako ti je stalo do izgleda, najbolje je ni ne započinjati s pušenjem. Ne zna se je li pušenje elektroničkih cigareta išta manje štetno za kožu, premalo je studija napravljeno na tu temu. Da, količina dima je srezana, ali mnogo je drugih kemijskih dodataka o kojima bi trebalo razmisliti. 

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

2. Sunce

Izlaganje suncu ima jednaki učinak na kožu kao i izlaganje cigaretnom dimu. Simptomi poput opekotina ili tamnih mrlja na koži mogu se ublažiti, ali šteta se ne može potpuno izbrisati. Najlakši način da spriječiš starenje kože uzrokovano suncem je nanošenje sretstava sa zaštitnom faktorom 30 ili 50, a posebno su dobra ona mineralna jer blokiraju gotovo čitav UV spektar i djeluju odmah (druga sredstva valja nanijeti barem 20 minuta prije izlaganja suncu). Također, ne uzrokuju alergije, sunce ih ne razgrađuje i najčešće su otporna na vodu. Možda ti zaštitni faktor neće trebati ako je oblačan dan u studenom u Zagrebu (kao danas), ali najbolje bi bilo stvoriti svakodnevnu naviku nanošenja sredstva za sunčanje. Druga, znanstveno dokazana stvar koja štiti kožu, jeftina i pouzdana, jest uzimanje vitamina D. 

Ako si takva tena da lako pocrniš, a teško izgoriš, to svejedno nije razlog da preskačeš zaštitu. Ten je naša prirodna zaštita od sunca, ali i znak da je koža oštećena. Tijelo je dizajnirano tako da se samo "popravlja", no ni jedan popravak nije bolji od prevencije .

Možda vas zanima Ovu metodu za pomlađivanje kože koristila je Kleopatra, bitno je da ju primjenjuješ jednom na tjedan Rubrika Beauty Beauty

3. Stres

Na listi najgorih uzročnika preuranjenog starenja kože stres je na trećem mjestu. Povećana proizvodnja kortizola u tijelu koja nastaje zbog stresa jednako kao i nedovoljno sna razgrađuju kolagen. I sami, intuitivno, znamo da ljudi koji premalo spavaju ili su depresivni izgledaju starije od svojih godina. Dovoljan razlog da razmislimo o svom načinu života.

Previše zahtjevnih promjena, prekasno? Nikad nije kasno dati svojoj koži da predahne. Naše je tijelo stvoreno da se samoiscijeljuje i učinit će to damo li mu priliku. Sigurno znaš nekoga tko je prestao pušiti - koliko mu samo lice bolje izgleda, zar ne? Bore se izglade, izgubi sivilo s lica. Isto je i sa stresom - koliko mlađe izgledamo nakon tjedan, dva odmora! Samo zato što se nismo nervirali i pošteno smo se naspavali. Dakle, znaš što ti je činiti: sunce, dim i stres nisu ti više prijatelji.

Photo: Shutterstock/Getty

Komentari 0