Beauty

'BIAB' manikura novi je veliki trend trajnog gel laka, puno zdravijeg za nokte

  • BIAB manikura posljednji je veliki trend koji nije usredotočen samo na estetiku, već i zdravlje noktiju
  • Sama riječ 'BIAB' je kratica za 'builder in a bottle' odnosno builder gel koji sadrži primer, bazni sloj, boju i gradivni gel u mješavini što znači da samo jedan korak mijenja četiri uobičajena koraka manikure
  • Builder gelom se može produžiti prirodne nokte, ali i uljepšati i zaštititi prirodne, a sve su popularniji upravo trendovi koji sve više naginju ka prirodnim noktima

Nije potrebno puno da neki trend iz svijeta manikura postane planetarno popularan, a najbolji dokaz tome jedna je objava Hailey Bieber koja je završila s tisućama žena koje su u tjednima i mjesecima nakon nje poludjele za glaziranim noktima. No, daleko od toga da su 'Hailey nokti' bili jedini koji su zaludjeli žene diljem svijeta, a posljednji trend koji svakim danom stječe sve više obožavateljica su BIAB nokti.  

Ovaj najnoviji trend na Instagramu tako trenutačno broji više od 620.000 pregleda, dok su na TikToku hastagovi #biabnails i #biab prešli nevjerojatnih 600 milijuna. U pitanju su definitivno ozbiljne brojke, a ono što nas posebno veseli za razliku od dosadašnjih trendova je to što se ovaj trend ne svodi samo na estetiku, već i zdravlje naših noktiju, a evo i što sve o njemu vrijedi znati!

Što je točno BIAB manikura?

Sama riječ 'BIAB' je kratica za 'builder in a bottle' iliti ono što je poznato i kao builder gel. Ova linija proizvoda za nokte posebno je dizajnirana kako bi dodala snagu i strukturu našim prirodnim noktima, a svi oni koji su upoznati s brendom 'The Gel Bottle', vrlo vjerojatno znaju da su upravo oni zaslužni za razvoj BIAB-a.

Možda vas zanima Poput sjajila za usne - novi trend u manikuri donosi jako, jako sjajne nokte Rubrika Beauty Beauty

Builder gel je iznimno raznolik alat koji se može koristiti za produživanje naših prirodnih noktiju stvaranjem dužih vrhova, a isto se tako može nanositi i na naše prirodne nokte kako bismo im dali snagu i spriječili njihovo lomljenje.

Koliko dugo traje BIAB manikura?

BIAB manikura uglavnom traje do tri tjedna, iako uz pravilnu pripremu nokta može potrajati i puno dulje. Ipak, ne savjetuje se nošenje iste manikure duže od mjesec dana.

Inače, Builder gel sadrži primer, bazni sloj, boju i gradivni gel u mješavini, a svi ovi sastojci znače da se kroz manikuru zaobilaze četiri ubičajena koraka koja mijenja samo jedan proizvod. Kako, dakle, izgleda postupak? Prvo se pripremi nokat, obriše ga se čistim acetonom kako bi se uklonili svi ostaci prethodnih proizvoda, a zatim se Builder gel nanosi izravno na nokat.

@thehotblendofficial Nails for Charlotte at THB👰‍♀️🤍✨#biab #buildergel #gelnails #nailtech #weddingnails ♬ In The Forest (Acoustic Indie No Copyright) - Instrumental - Lesfm & Olexy

Koje su prednosti BIAB manikure?

Čarolija ove manikure leži u onome što se događa ispod sloja BIAB-a nanesenog na nokte. Iako je konzistencija formule gusta, dodani slojevi zaštite omogućuju stabilan rast noktiju i smanjuju šanse za njihovo lomljenje. Debljina BIAB-a također je ono što pomaže u jačanju čvrstoće, izdržljivosti i zaštite od vanjskih čimbenika. Lijepe je nokte tako moguće postići bez potrebe za ljepilom ili plastičnim vrhovima, a Builder gel se može koristiti i za popravak slomljenih noktiju.

Koja je razlika između BIAB manikure i gel manikure?

Gel je tekući lak koji se stvrdnjava pod UV lampom i upravo je proces 'stvrdnjavanja' upotrebom UV lampe ono što osigurava da je lak otporan na lomljenje i dugotrajan. BIAB je drugačija vrsta gela s jačom podlogom koja pomaže u rastu noktiju, a jedina trenutna mana BIAB-a je ograničen raspon nijansi. No, za sve one koji su oduševljeni trendom, ali ih brine nedostatak željenih nijansi, sve što trebaju  učiniti je jednostavno nanijeti bilo koji drugi gel lak preko prozirne BIAB baze.

Možda vas zanima Sofisticiranost s malo sjaja: Blagdanska kolekcija Chanel lakova za nokte je totalno neodoljiva Rubrika Beauty Beauty

Je li BIAB manikura budućnost noktiju?

Cijela industrija polagano ide prema 'no-rush' manikuri odnosno detaljnom i kvalitetnom radu, a ekstenzije su trend koji polagano izlazi iz mode. Dapače, sve su popularniji trendovi koji sve više naginju ka prirodnim noktima.

@zhino_jaseem How BIAB changed my nails #shortnails #biabjourney #longnails #nailgrowthjourney #nailgrowthtips ♬ pass the dutchie sped up - vevonix

Kako se BIAB manikura uklanja?

Gel builder nije tako jednostavno ukloniti kao obični lak. Debljina i postojanost formule znače da njeno uklanjanje može biti prilično težak zadatak pa je uvijek najbolje posjetiti stručnjaka da odradi ovaj posao. Ipak, to ne znači da to ne možemo učiniti sami.

Za proces su svakako potrebni odstranjivač laka za nokte koji sadrži aceton, mnoštvo pamučnih vatica, potiskivač zanoktica, limena  folija, rašpica za nokte i malo ulja za zanoktice. Započinje se s rašpanjem gornjeg sloja boje i rašpanjem prema dolje koliko god je to moguće, ali bez dodirivanja prirodnog nokta. Zatim se vatice namoči acetonskim odstranjivačem laka za nokte i ostavi ih se na noktima omotane limenom folijom otprilike desetak minuta. Ono što ostane na našim noktima mora biti rastresito i ljepljive teksture, a može se nježno ostrugati potiskivačem zanoktica. Za kraj se nanese malo ulja za zanoktice na samo ležište nokta i to je to!

Photo: Instagram @bymollyf

Komentari 0