Beauty
Manikura kod kuće

Možda nas samo jedna greška dijeli od savršene manikure? Što najčešće krivo radimo kad uređujemo nokte

  • Premda se čini kako je kućna manikura noktiju super jednostavna, realnost često baš i nije takva, često nam nakon kućne manikure nokti ne izgledaju onako kako smo zamislile
  • Razlog tome su vjerojatno pogreške koje radimo prilikom manikure, a nekih možda i nismo svjesni  
  • Donosimo 9 glavnih pogrešaka u manikuri koje radimo - možda je neka (ili više njih) prepreka zbog koje nemaš savršeno oblikovane, zdrave i lijepo lakirane nokte 

Savladati manikuru kod kuće nije baš toliko laka zadaća kao što se čini na prvi pogled. Međutim, nakon brojnih pokušaja i mjeseci pa čak i godina truda, mogli bismo početi misliti da smo uspjeli. A pretjerano samopouzdanje je zeznuta stvar, zar ne? Mnogima se dogodilo da su bili jako sigurni u svoje umijeće oslikavanja noktiju, a onda je sve krenulo užasno, užasno krivo. Lak se skida, razmazuje i stvaraju se pruge brže nego što kažeš „keks“. 

Možda vas zanima Francuska manikura u jesenskom ruhu je trend koji jedva čekamo nositi Rubrika Beauty Beauty

Obično je riječ o uobičajenim pogreškama u manikuri, a vjerojatno čak i ne znaš da ih radiš. Ali, ako ozbiljno želiš usavršiti umjetnost 'uradi sama' manikure, obrati pažnju na devet glavnih pogrešaka u manikuri koje treba izbjegavati.

Preskakanje osnovnog sloja (ili gornjeg sloja)

Često pokušavamo požuriti proces manikure. Preskakanje baznog laka je primamljivo, ali ako želiš glatku, ujednačenu manikuru (osobito ako tvoji nokti imaju izbočine), nužno je uložiti dodatni napor. Ako su ti nokti skloni lomljenju, temeljni premaz pruža sloj zaštite koji sprječava neželjeno lomljenje ili pucanje. Slično tome, gornji sloj zadržava boju nokta ne samo sjajnom, nego i štiti lak od pucanja. Obrati posebnu pažnju na premazivanje cijelog nokta, uključujući rubove i vrh, kako bi osigurala dugotrajni učinak kućne manikure. 

 | Autor: shutterstock shutterstock

Rezanje zanoktica

Ovdje vrijedi: „Prepusti to profesionalcima!“. Ako radiš manikuru kod kuće, nemoj se previše veseliti rezanju zanoktica. Zbog njih je koža osjetljiva na infekcije te sve rezultira ružnim izgledom. Umjesto toga, nježno odgurni zanoktice. Najlakši trik je odgurnuti zanoktice dok si pod tušem kada su ti ležišta noktiju omekšala od tople vode. Zapamti: guraj, nemoj rezati.

Nanošenje debelog sloja laka

To se nikada neće vidjeti u salonu za nokte, jer svaki estetičar za nokte zna da je to pogrešno te uzrokuje 'zamrljane' nokte. Pazi da četkicu ocijediš od viška laka prije nego što ravnomjerno prijeđeš preko nokta. Pokušaj pokriti cijeli nokat u tri poteza: najprije po sredini, a zatim sa svake strane. To pomaže u ravnomjernoj raspodjeli proizvoda i sprječava stvaranje pruga (što je vjerojatnije da će se dogoditi ako pretjerano naneseš lak!). 

Zaboraviti na vrhove

Ovo bi mogao biti glavni krivac za preuranjeno ljuštenje laka od vrha nokata, ali srećom postoji brzo rješenje. Nakon što si četkicom nanijela boju ili gornji sloj na svaki nokat, dodatno vodoravno prevuci vrhove noktiju kako bi bila sigurna da su vrhovi (i najmanji djelić ispod vrhova!) temeljito premazani. To zadržava lak i ostavlja ti dugotrajniju manikuru otpornu na lomljenje.

Preskakanje osnovnih priprema

Ne treba žuriti za vrijeme kućne manikure samo zato jer nisi u salonu. Za početak provjeri jesi li obavila pripremne radnje. Očisti, isturpijaj i poliraj nokte kako bi se riješila prljavštine i ulja te osigurala čistu i glatku površinu na koju će lak fino prianjati. To je jednako važno tijekom tvoje kućne manikure kao i u salonu.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Neispravno turpijanje noktiju

Neki od nas pretjeraju, vjerojatno slučajno, s presnažnim turpijanjem naprijed-natrag. Postoji velika vjerojatnost da si turpijala preagresivno svoje nokte ako se vrhovi ljušte. Ako počneš od svakog kuta i turpijaš prema sredini jednim brzim pokretom, veća je vjerojatnost da ćeš dobiti glatki oblik.

Odmah pod vrući tuš ili na pranje posuđa

Prva dva sata nakon lakiranja noktiju najvažnija su. Tvojoj novoj manikuri treba dosta vremena za sušenje. Izlaganje noktiju vrućoj vodi omekšava lak za nokte i odmah ga čini podložnim razmazivanju. Isto vrijedi i za pranje posuđa u toploj vodi, osim što imaš dodatni element grebanja svježe uređenim noktima po loncima i tavicama. Odlazak na spavanje odmah nakon lakiranja noktiju također se ne preporučuje. Nokti su još uvijek u osjetljivoj fazi pa posteljini ne treba previše vjerovati. 

Protresanje bočice laka za nokte

Ova praksa stare škole čini više štete nego koristi. Jesi li ikada imala posla s pjenušavom manikurom? To protresanje bi mogao biti razlog. Naime, protresanjem bočice zadržavaju se mali džepovi zraka u laku koji se zatim prenosi na nokat prilikom lakiranja. Osim toga, nemoj stavljati četkicu u bočicu prebrzo ili agresivno. Prije nego počneš bojati, jednostavno kotrljaj bočicu između ruku kako bi bila sigurna da je lak pravilno pomiješan.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Ne hidratiziraju se nokti 

Nokti i zanoktice trebaju vlagu. Neki proizvodi za nokte, poput sredstava za učvršćivanje, proizvoda za brzo sušenje i odstranjivača laka za nokte, zapravo mogu oštetiti i isušiti nokte. Ako ti nokti pucaju, ljušte ili se lome, to bi moglo biti zbog sušenja sastojaka u tvojim proizvodima. Koristi ulje za zanoktice kako bi dodala vlažnost noktima i zanokticama, pomogla da lak traje dulje, brže se posuši lak te se ojačaju nokti.

Možda vas zanima Zbogom lomljivi nokti! Donosimo 7 stvarno učinkovitih ulja za nokte i zanoktice Rubrika Beauty Beauty
Photo: shutterstock

Komentari 0