Beauty

8 savjeta koji će spriječiti da se kosa brzo zamasti - otkrivaju stručnjaci

  • Kosu treba prati svaki dan?! To je pogreška broj jedan ako se želi izbjeći masna kosa
  • A s toplinskim valovima znoja ovog ljeta, kosa postaje dodatno ljepljiva u našim korijenima 
  • Stoga će nam ovi profesionalni trikovi za masnu kosu jako dobro doći

Čest problem kod kose: vlasište proizvodi masnoću i sebum pa je masna kosa često neizbježna, osobito kod kose finije teksture. Često je to i rezultat preskakanja dana pranja, pretjeranog pranja ili vježbanja, ali i vrijeme može igrati ulogu.

Mnogi ljudi smatraju da je kosa masnija u toplijim mjesecima. I ima nešto u tome. Naime, s porastom tjelesne temperature, znojenje je u porastu, dopuštajući znoju da se miješa sa sebumom na tjemenu, čime se širi više masnoće. 

Kolagen Možda vas zanima Kolagen kao dodatak prehrani čini čuda za kožu, no treba pripaziti na ovih 7 mogućih učinaka Rubrika Beauty Beauty

A povrh općeg povećanja količine znojenja, vrijeme također može pridonijeti problemu. Više je vlage u zraku, a time i više vlage u kosi. Čak i ljetni dodaci mogu pogoršati problem. Sunčane naočale gurnute unatrag na vrh glave pomažu pri prijenosu ulja i masnoće, a isto tako i dodaci poput šešira, koji korijenje čine ravnijim i masnijim.

Dakle, što se može učiniti da se riješi problem? Stručnjaci otkrivaju neke od najboljih trikova za masnu kosu…

Što uzrokuje masnu kosu?

Masna kosa rezultat je proizvodnje ulja lojnih žlijezda na vlasištu. Ulje tada apsorbira kosa, a previše ulja može dati mastan izgled.

Ulje samo po sebi nije loše za kosu, dapače, čini kosu sjajnom, zdravom i snažnom, ali previše ulja može uzrokovati nakupljanje koje ostavlja kosu mlitavom i pretjerano glatkom.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Zašto se kosa tako brzo masti?

Različiti tipovi kose izgledat će masni nakon različitog vremenskog razdoblja. Oni s grubom ili teksturiranom kosom možda će moći ostaviti kosu na miru tjedan dana, a i dalje će izgledati svježe. Međutim, oni s tankom kosom često mogu zaključiti da im kosa izgleda masno nakon samo jednog dana.

Sve ovisi o količini ulja koju vlasište proizvodi, kao i o tome koliko dobro kosa može podnijeti to ulje. Kada se pojavi masno korijenje, napast je redovitije prati kosu, ali svakodnevno pranje kose zapravo može pridonijeti nastanku masnog korijenja.

Razlog je sljedeći: nakon što kosu naviknemo na redovito ispiranje, može nam se činiti neugodna i masna ako pokušamo izvući dodatni dan iz nje. To je isto kao da pretjerano čistimo kožu i skidamo s nje prirodna ulja - što više čistimo kosu, vlasište će proizvoditi više ulja kako bi ga nadoknadilo.

Koji su najbolji šamponi i regeneratori za masnu kosu?

Naravno, ne radi se samo o tome kako peremo kosu, nego koristimo li najbolje proizvode za svoju kosu. Ključno je pažljivo odabrati šampon i regenerator. Savjetuje se izbjegavanje šampona i regeneratora označenih riječima: „suho“, „oštećeno“, „zaglađivanje“ ili „sjajno“. Svi vjerojatno samo oblažu kosu u fini film, što je dobro za ono što piše, ali nije dobro ako je kosa sklona masnom izgledu. Premaz će povećati količinu proizvedenog ulja i uzrokovati da kosa bude bez sjaja i postane masna. Ipak, sjajni regeneratori mogu se taktički nanijeti samo na vrhove kose ako se čini da su jako isušeni.

Dakle, evo svih trikova za masnu kosu koje je dobro imati na umu…

1. Što god se radi, ne smije se previše prati

Kako se kosa više masti, može biti primamljivo povećati količinu pranja, ali kao što je već spomenuto, stručnjaci kažu da je to zapravo jedna od najgorih stvari koje možemo učiniti. Ako se kosa počne prati svaki dan, vlasište ima osjećaj kao da mora još više proizvoditi sebum. Završi se u začaranom krugu osjećaja da se kosa mora prati svaki dan.

Ako je netko već upao u zamku pretjeranog ispiranja, treba se početi odvikavati. Treba polako smanjiti broj pranja šamponom i prijeći na proizvode bez sulfata jer će oni pomoći da se kosa pročisti.

2. Treba investirati u šampon za čišćenje masne kose

Ako netko pati od masne kose, to je vjerojatnije zbog masnog vlasišta nego do masne kose. Dok su šamponi bez sulfata lijepi i nježni za svaki drugi dan, dobra je ideja koristiti šampon za pročišćavanje jednom tjedno za dublje čišćenje. To će pomoći ukloniti višak nakupljenog ulja. Dobro je koristiti šampon za pročišćavanje na tjednoj bazi, a zatim sa šamponom i balzamom po želji koji najbolje odgovaraju tipu kose. Također se može pokušati uzeti dodatak za rast kose, koji hrani kosu iznutra i pomaže u održavanju zdrave kose i vlasišta.

3. Regenerator se nanosi samo na vrhove kose

Ako brže ponestane regeneratora nego šampona, negdje je očito došlo do pogreške. Sredstvo za izglađivanje pod tušem treba koristiti štedljivo i samo na krajevima kose. Mnogi od nas sa suhom ili obojenom kosom upadaju u zamku nanošenja sve više i više, sve dok ne dođe do korijena. Ali, što se više nanese, kosa će se brže mastiti. 

4. Koliko šampona se treba koristiti?

Stručnjaci tvrde kako postoji određena količina šampona koju bismo trebali koristiti kako se kosa ne bi previše mastila. Prilikom pranja kose vrlo je važno ne koristiti previše šampona jer može postati težak za kosu. 

Također naglašavaju da ne smijemo koristiti prevruću vodu za pranje kose jer će skinuti prirodna ulja i tjeme će ih odmah zamijeniti, ostavljajući kosu masnom. Obavezno treba malo hladnija voda za posljednje ispiranje kako bi se dodao sjaj. Mlaz hladne vode nakon što se opere kosa također će pomoći vlasištu te regulirati protok krvi.

Isto pravilo vrijedi i za proizvode za oblikovanje. Manje je više kako bi se spriječilo previše nakupljanja.

5. Vrijedi isprobati jabučni ocat za tretiranje masne kose

Ova metoda uključuje samo dva sastojka: vodu i jabučni ocat.

Jednostavno treba razrijediti jabučni ocat u šalici vode i proliti to kroz kosu. Ostaviti nekoliko minuta et voilà: naslage su uklonjene, a kosa je čista i 100% bez masnoće. A najbolji dio? Ovaj superpametni trik za kosu je jednostavan i jeftin.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by OUAI (@theouai)

6. Suhi šampon je naš najbolji prijatelj

Kako bismo se izborili s masnom kosom između pranja i zadržali pramenove svježe i pune volumena, treba se okrenuti šamponu za suho pranje kose. Treba ga dodati u područje korijena kako bi apsorbirao višak ulja, znoja i nečistoće. Također može stvoriti volumen i teksturu jučerašnje frizure. 

Suhi šampon je superupijajući puder u spreju koji upija višak masnoće u nekoliko sekundi. Međutim, ako se suhi šampon koristi previše dana za redom, to može uzrokovati nakupljanje na vlasištu, što dovodi do drugih problema s kosom (poput peruti), stoga svakako treba uključiti dugotrajnija rješenja kao i prskanje ili dva suhim šamponom ako se jednom zauvijek želimo riješiti masne kose.

Ako netko ustanovi da mu vlasište nije ljubitelj suhog šampona i da se lako može iritirati, nema straha. Za osjetljivo vlasište preporučuje se da se proizvod prvo poprska na četku pa pročešlja kosu, pazeći da se dođe do korijena.

 | Autor:

7. Dobro je imati punđu ili pletenicu

Ispostavilo se da ne dolazi sva masnoća iz korijena. Prljavština s ruku može se nakupiti u kosi kad god se dodirne. Stavljanje kose u opuštenu punđu ili pletenicu udaljit će je od masnog lica ili znojnog vrata. A i šik je.

8. Treba izbjegavati masnu hranu

Kao i kod većine aspekata naših rutina ljepote, ono što unosimo u svoje tijelo može imati podjednak učinak kao i proizvodi koje na njih stavljamo. Prehrana može imati izravan utjecaj na stanje kose, stoga treba pokušati izbjeći ulje u dnevnom unosu hrane te povećati dnevni unos voća i povrća.

Možda vas zanima Frizure iz ludih 70-ih vraćaju se na velika vrata! Inspiriraj se nekim od najzanimljivijih lookova Rubrika Beauty Beauty
Photo: None

Komentari 0